Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz+głosniki jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz+głosniki jakie?

witam,

chce wykonać głośnik(ok.100W) napedzany z akumulatora

mam problem w doborze głośników do wzmacniacza
    na razie jescze nia mam nic

myślałem nad kupnem tego ale jest zaslabe
    chce wzmacniacz który da sie zmostkować i da mi ok.80W
    np.ten
    czy bedzie dobry?

Zamieszczone przez kamil4772
    np.ten
    czy bedzie dobry?
    ten wzmacniacz to gówno , a moc ma taką jak radio, tyle że 2 kanały zamiast 4.
    Chcesz czegoś taniego i mającego te 100w --> http://allegro.pl/item339542436_blau...h_350watt.html

witam,

chce wykonać głośnik(ok.100W) napedzany z akumulatora

mam problem w doborze głośników do wzmacniacza
    na razie jescze nia mam nic
    znaczy się subwoofer ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      ten wzmacniacz to gówno , a moc ma taką jak radio, tyle że 2 kanały zamiast 4.
      Chcesz czegoś taniego i mającego te 100w --> http://allegro.pl/item339542436_blau...h_350watt.html
      dobrze że powiedziałeś prawie to kupiłem

podasz mi coś jescze wystarczy mi 80W

znaczy się subwoofer ?
      nie koniecznie chce podpiąc pod jeden kanał jedną kolumne czyli jeden glosnik wysokotonowy+jakiś zwykły

P.S powie mi ktoś jak to sie liczy?
      Zamieszczone przez przykładowy cytat z innego forum
      Zakładając że ma sprawność 60% i głośniki są 8ohm, a wzm. ma 1W to prąd pobierany z baterii = 0,45A
      Może ktoś wyjaśnić co źle liczę?
      0,6*8*1=4,8

Skomentuj

podasz mi coś jescze wystarczy mi 80W
        nic tańszego niż ten blau nie kupisz, ofkors możesz poszukać czegoś 80w , tyle że mniej nie wydasz. Zresztą skąd wiesz że akurat 80w wystarczy , a nie np 60 lub 100 ?

nie koniecznie chce podpiąc pod jeden kanał jedną kolumne czyli jeden glosnik wysokotonowy+jakiś zwykły glosnik
        bez sensu...

powiem Ci tak:
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722
        http://diyaudio.pl/portal.php

przykładowy cytat z innego forum napisał/a:
        Zakładając że ma sprawność 60% i głośniki są 8ohm, a wzm. ma 1W to prąd pobierany z baterii = 0,45A

Może ktoś wyjaśnić co źle liczę?
        0,6*8*1=4,8
        co i po co chcesz obliczyć ?

Skomentuj

tyle że mniej nie wydasz. Zresztą skąd wiesz że akurat 80w wystarczy , a nie np 60 lub 100 ?
          dlatego wezme ten wzmacniacz co podaleś

bez sensu...
          no niestety, ale nie mam miejsca na dwa głośniki(tylko na jeden dlatego chce troche mocniejszy)

co i po co chcesz obliczyć ?
          chce policzyć ile energi wzmacniacz pobierze z akumulatora w ciągu godziny
          czyli ile samochód bedzie mógł grac na postoju

dobierzesz mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne) do tego wzmacniacza? co do ceny to sie chyba dostosuje

Skomentuj

dobierzesz mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne)
            Skoro wzmacniacz ma iśc do samochodu, i chcesz nim grać w samochodzie, to zamontuj głośniki jak Bóg przykazał w samochodzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
              Skoro wzmacniacz ma iśc do samochodu, i chcesz nim grać w samochodzie, to zamontuj głośniki jak Bóg przykazał w samochodzie.
              nie zrozumiecie mnie i nie wytłumaczycie mi tego po prostu chce to zrobić po swojemu(mam swoje powody)

prosze o jakiś głośniki do tego wzmacniacza?
              dobierzecie mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne) do tego wzmacniacza? co do ceny to sie chyba dostosuje
              aha da sie bezpośrednio do niego podpiąć jeden głośnik czy musze to zmostkować?

sam bym sobie wybrał, ale sie na tym nie znam dlatego was bardzo prosze

Skomentuj

no niestety, ale nie mam miejsca na dwa głośniki(tylko na jeden dlatego chce troche mocniejszy)
                wzmacniacz sie mostkuje i napędza się nim jednego suba ;]

chce policzyć ile energi wzmacniacz pobierze z akumulatora w ciągu godziny
                czyli ile samochód bedzie mógł grac na postoju
                te obliczenia Ci tego nie powiedzą gdyż nie słuchasz sinusa tylko muzyki.

dobierzesz mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne) do tego wzmacniacza? co do ceny to sie chyba dostosuje
                do tego wzmaka Intertechnik MDS 08 będzie w sam raz- cena 145zł z wysyłką.

Skomentuj

te obliczenia Ci tego nie powiedzą gdyż nie słuchasz sinusa tylko muzyki.
                  chce znać tylko wartość orientacyjną żeby później sie nie okazało że akumulator po 15minutach grania jest rozładowany

albo że światła mrugają w rytm basu :lol:

P.S
                  dasz linka bo nieznalazlem tak tanio :/

Skomentuj

kamil4772, napisz dokladnie od poczatku co chcesz zrobic bo nic z tego nie rozumiem... :???:
                    jaki to samochod i dlaczego tyko jedna KOLUMNA?

chce znać tylko wartość orientacyjną żeby później sie nie okazało że akumulator po 15minutach grania jest rozładowany

albo że światła mrugają w rytm basu
                    jezeli aku jest padniete to nawet po 10min sinika nie odpalisz. jezeli jest dobra to 2-3 godzinki spokojnie mozesz sluchac - ale to tez zalezy od glosnsci...

Cytat:
                    dasz linka bo nieznalazlem tak tanio :/
                    a bo my mamy znajomosci :P
                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...884385b#140026

Skomentuj

ok, może źle się wyraziłem
                      co chcesz zrobić bo nic z tego nie rozumiem...
                      ja teraz mam tico(to taka puszka :roll: ) ale nie będę do niego tego ładował znaczy się włożę to tylko do bagażnika z osobnym akumulatorem(kupuje taki mały żelowy)
                      głośników będę używał w wakacje na jachcie(mam domek nad jeziorem)
                      oraz na ogniskach jak nie będzie dostępu prądu
                      to będzie taki głośnik uniwersalno-przenośny
                      dlaczego tyko jedna KOLUMNA?
                      żeby zminimalizowac rozmiary mam zamiar zrobić tylko jedną KOLUMNE

proszę o nie krytykowanie mojego pomysłu :roll: wiem że może wydawać sie glupi ale nie zwracajcie na to uwagi :lol:

dodam, że aktualnie posiadam tez takie głośniki tylko słabsze po prostu przerobiłem głośniki komputerowe wywalając transformator, ale to wszystko, co napisałem jest nie ważne
                      sedno jest takie-prosze o doradzenie do tego wzmacniacza Blaupunkt (lub innego) jakąś kolumn-samoróbke(czyli nie sam głośnik niskotonowy)

P.S ile waży ten wzmacniacz?(tak mniej więcej):roll:

Skomentuj

no to teraz juz sie wyjasnilo troche.... pomysl glupi niejest ale zle do tego podchodzisz.

najwieszkym problemem w przenosnych zestawach jest zasilanie - a wlasciciwie jego niedobor.
                        zeby taki wzmacniacz pogral dosc glosno przez pewien czas to musisz zapewnic mu duzy akumulator. wtedy to sie staje nieporeczne. inna metoda to zmniejszenie poboru pradu - jednak to prowadzi do ograniczenia mocy. aby to nadrobic potrzebujesz glosnika o duzej efektywnosci, lekkiej membranie (latwiej napedzic) oraz dobrym brzmieniu...

tak wiec moja propozycja jest taka - 2xARZ 6604 + np ten blaupunkt lub jakas stara alpinka (mialy wlasnie po 30-40W) i do tego jakies w miare rozsadne aku zelowe z dodatkowym gniazdem do zasilania (gniazdo zapalniczki w samochodzie lub zasilacz/prostownik w budynku)
                        wtedy to ma szanse zagrac i to nawet glosno a ze malej mocy to i dosc dlugo pogra

Skomentuj

zasilaniem sie nie przejmujcie ja już sobie poradzę w końcu zawsze można słuchać ciszej a zapas mocy sie przyda

wyjaśnicie mi czemu proponujecie mi 2glośniki, a nie jeden? Dwa obok siebie głośniej grają, niż jeden dwa razy mocniejszy?

Zamieszczone przez cudny90
                          moc =/= głośności :)
                          tak wiem o tym

aha i tak zamknę to w jednej obudowie (nawet wzmacniacz) nie zależy mi na jakiejś super jakośći bardziej na glośności

P.S ile waży ten wzmacniacz?

Skomentuj

moc =/= głośności :)

Skomentuj

niestety nikt nie podaje wagi wzmacnaicza a tak na oko to ok 3kg
                              a 2 glosniki bo stereo musi byc
                              no i wiekszy zysk na efektywnosci

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                a 2 glosniki bo stereo musi byc
                                no i wiekszy zysk na efektywnosci
                                a czy jest sens dawać te głośniki obok siebie?
                                znaczy w jednej kolmnie dwa te co podales?
                                i czy nie przydalby sie jakiś wyskoktonowy?

i jakiego typu i jakiej wielkości zrobić obudowe?

P.S wzmacniacz w poniedziałek zamówiam :)

Skomentuj

proponowalbym zrobic obudowe w ksztalcie trapezu i dac glosniki z 2 stron. glosnik jest szerokopasmowy i np do sluchania mp3 w zupelnosci wystarcza. do sluchania z CD/FLAC (w co watpie) moznaby dodac wysokotonowke
                                  a obudowa ok 20-25 litrow bylaby dobra - tutaj chyba lepiej cienka sklejka sie sprawdzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    proponowalbym zrobic obudowe w ksztalcie trapezu i dac glosniki z 2 stron.
                                    bardzo ciekawy pomysł :)

rozumiem że obudowe bede musiał zrobić zamkniętą tak?
                                    musze liczyc objętość czy wystarczy że zrobie tak mniej weicej jak napisałeś 15-30litrów?(aha i jakie to są wymiary :roll: :oops: )

dasz linka jak sie wykonuje taką obudowe(w moim przypadku) wiem ze wszedzie tego pełno ale nie wiem który turotial mnie dotyczy

Skomentuj

tutaj niemusisz liczyc dokladnie pojemnosci. niestety nieznam takiego opisu jak zrobic obudowa w ksztalcie trapezu :/ chyba tez w przyszlosci zrobie taki tutorial :P

Skomentuj

własnie miałem zamawiać ten wzmacniacz wiec troche sie porozglądałem na allegro i zastanawiam sie czy nie lepiej dołożyć 10zł
                                        i kupić wzmacniacz_blaupunkt_gta_2_special_mk_ii_400 zamiast blaupunkt_gta_200_flash_350watt ??

w tym pierwszym przypadku dostaje 2lata gwarancji i wzmacniacz jest mniejszy który jest lepszy?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X