Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wzmacniacz+głosniki jakie?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez kamil4772np.ten
czy bedzie dobry?
Chcesz czegoś taniego i mającego te 100w --> http://allegro.pl/item339542436_blau...h_350watt.html
Zamieszczone przez kamil4772witam,
chce wykonać głośnik(ok.100W) napedzany z akumulatora
mam problem w doborze głośników do wzmacniacza
na razie jescze nia mam nic
-
Zamieszczone przez takeroten wzmacniacz to gówno , a moc ma taką jak radio, tyle że 2 kanały zamiast 4.
Chcesz czegoś taniego i mającego te 100w --> http://allegro.pl/item339542436_blau...h_350watt.html
podasz mi coś jescze wystarczy mi 80W
Zamieszczone przez takeroznaczy się subwoofer ?
P.S powie mi ktoś jak to sie liczy?Zamieszczone przez przykładowy cytat z innego forumZakładając że ma sprawność 60% i głośniki są 8ohm, a wzm. ma 1W to prąd pobierany z baterii = 0,45A
0,6*8*1=4,8
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kamil4772podasz mi coś jescze wystarczy mi 80W
Zamieszczone przez kamil4772nie koniecznie chce podpiąc pod jeden kanał jedną kolumne czyli jeden glosnik wysokotonowy+jakiś zwykły glosnik
Zamieszczone przez kamil4772P.S powie mi ktoś jak to sie liczy?
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5722
http://diyaudio.pl/portal.php
Zamieszczone przez kamil4772P.S powie mi ktoś jak to sie liczy?
przykładowy cytat z innego forum napisał/a:
Zakładając że ma sprawność 60% i głośniki są 8ohm, a wzm. ma 1W to prąd pobierany z baterii = 0,45A
Może ktoś wyjaśnić co źle liczę?
0,6*8*1=4,8
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takerotyle że mniej nie wydasz. Zresztą skąd wiesz że akurat 80w wystarczy , a nie np 60 lub 100 ?
bez sensu...
co i po co chcesz obliczyć ?
czyli ile samochód bedzie mógł grac na postoju
dobierzesz mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne) do tego wzmacniacza? co do ceny to sie chyba dostosuje
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90Skoro wzmacniacz ma iśc do samochodu, i chcesz nim grać w samochodzie, to zamontuj głośniki jak Bóg przykazał w samochodzie.
prosze o jakiś głośniki do tego wzmacniacza?dobierzecie mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne) do tego wzmacniacza? co do ceny to sie chyba dostosuje
sam bym sobie wybrał, ale sie na tym nie znam dlatego was bardzo prosze
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kamil4772no niestety, ale nie mam miejsca na dwa głośniki(tylko na jeden dlatego chce troche mocniejszy)
Zamieszczone przez kamil4772chce policzyć ile energi wzmacniacz pobierze z akumulatora w ciągu godziny
czyli ile samochód bedzie mógł grac na postoju
Zamieszczone przez kamil4772dobierzesz mi jakieś głosniki(zestaw z którego zrobie jedną kolumne) do tego wzmacniacza? co do ceny to sie chyba dostosuje
Skomentuj
-
te obliczenia Ci tego nie powiedzą gdyż nie słuchasz sinusa tylko muzyki.
albo że światła mrugają w rytm basu :lol:
P.Sdo tego wzmaka Intertechnik MDS 08 będzie w sam raz- cena 145zł z wysyłką.
Skomentuj
-
kamil4772, napisz dokladnie od poczatku co chcesz zrobic bo nic z tego nie rozumiem... :???:
jaki to samochod i dlaczego tyko jedna KOLUMNA?
Zamieszczone przez kamil4772chce znać tylko wartość orientacyjną żeby później sie nie okazało że akumulator po 15minutach grania jest rozładowany
albo że światła mrugają w rytm basu
Cytat:
do tego wzmaka Intertechnik MDS 08 będzie w sam raz- cena 145zł z wysyłką.
dasz linka bo nieznalazlem tak tanio :/
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...884385b#140026
Skomentuj
-
ok, może źle się wyraziłem
co chcesz zrobić bo nic z tego nie rozumiem...
głośników będę używał w wakacje na jachcie(mam domek nad jeziorem)
oraz na ogniskach jak nie będzie dostępu prądu
to będzie taki głośnik uniwersalno-przenośny
dlaczego tyko jedna KOLUMNA?
proszę o nie krytykowanie mojego pomysłu :roll: wiem że może wydawać sie glupi ale nie zwracajcie na to uwagi :lol:
dodam, że aktualnie posiadam tez takie głośniki tylko słabsze po prostu przerobiłem głośniki komputerowe wywalając transformator, ale to wszystko, co napisałem jest nie ważne
sedno jest takie-prosze o doradzenie do tego wzmacniacza Blaupunkt (lub innego) jakąś kolumn-samoróbke(czyli nie sam głośnik niskotonowy)
P.S ile waży ten wzmacniacz?(tak mniej więcej):roll:
Skomentuj
-
no to teraz juz sie wyjasnilo troche.... pomysl glupi niejest ale zle do tego podchodzisz.
najwieszkym problemem w przenosnych zestawach jest zasilanie - a wlasciciwie jego niedobor.
zeby taki wzmacniacz pogral dosc glosno przez pewien czas to musisz zapewnic mu duzy akumulator. wtedy to sie staje nieporeczne. inna metoda to zmniejszenie poboru pradu - jednak to prowadzi do ograniczenia mocy. aby to nadrobic potrzebujesz glosnika o duzej efektywnosci, lekkiej membranie (latwiej napedzic) oraz dobrym brzmieniu...
tak wiec moja propozycja jest taka - 2xARZ 6604 + np ten blaupunkt lub jakas stara alpinka (mialy wlasnie po 30-40W) i do tego jakies w miare rozsadne aku zelowe z dodatkowym gniazdem do zasilania (gniazdo zapalniczki w samochodzie lub zasilacz/prostownik w budynku)
wtedy to ma szanse zagrac i to nawet glosno a ze malej mocy to i dosc dlugo pogra
Skomentuj
-
zasilaniem sie nie przejmujcie ja już sobie poradzę w końcu zawsze można słuchać ciszeja zapas mocy sie przyda
wyjaśnicie mi czemu proponujecie mi 2glośniki, a nie jeden? Dwa obok siebie głośniej grają, niż jeden dwa razy mocniejszy?
Zamieszczone przez cudny90moc =/= głośności :)
aha i tak zamknę to w jednej obudowie (nawet wzmacniacz) nie zależy mi na jakiejś super jakośći bardziej na glośności
P.S ile waży ten wzmacniacz?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.a 2 glosniki bo stereo musi byc
no i wiekszy zysk na efektywnosci
znaczy w jednej kolmnie dwa te co podales?
i czy nie przydalby sie jakiś wyskoktonowy?
i jakiego typu i jakiej wielkości zrobić obudowe?
P.S wzmacniacz w poniedziałek zamówiam :)
Skomentuj
-
proponowalbym zrobic obudowe w ksztalcie trapezu i dac glosniki z 2 stron. glosnik jest szerokopasmowy i np do sluchania mp3 w zupelnosci wystarcza. do sluchania z CD/FLAC (w co watpie) moznaby dodac wysokotonowke
a obudowa ok 20-25 litrow bylaby dobra - tutaj chyba lepiej cienka sklejka sie sprawdzi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.proponowalbym zrobic obudowe w ksztalcie trapezu i dac glosniki z 2 stron.
rozumiem że obudowe bede musiał zrobić zamkniętą tak?
musze liczyc objętość czy wystarczy że zrobie tak mniej weicej jak napisałeś 15-30litrów?(aha i jakie to są wymiary :roll: :oops: )
dasz linka jak sie wykonuje taką obudowe(w moim przypadku) wiem ze wszedzie tego pełno ale nie wiem który turotial mnie dotyczy
Skomentuj
-
własnie miałem zamawiać ten wzmacniacz wiec troche sie porozglądałem na allegro i zastanawiam sie czy nie lepiej dołożyć 10zł
i kupić wzmacniacz_blaupunkt_gta_2_special_mk_ii_400 zamiast blaupunkt_gta_200_flash_350watt ??
w tym pierwszym przypadku dostaje 2lata gwarancji i wzmacniacz jest mniejszy który jest lepszy?
Skomentuj
Skomentuj