Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z zasilaniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z zasilaniem

mam transformator (nie toroidalny) z symetrycznym uzwojeniem dwa razy 25V. Po wyprostowaniu i przefiltrowaniu przez kondensatory 11000 na strone wyszł mi -+60V. Razem 120 V. Przecież to paradoks. Powinno wyjść ok. 36V. Dlaczego tak mi sie stało . Pomóżcie?!!

a jaki dałeś prostownik ?? jedno czy 2 połówkowy ??

Skomentuj

oczywiście że dwupołuwkowy

Skomentuj

Trafo ma na pewno 25VAC na wtórnym ?? Może to jakieś siły wyższe ??

Skomentuj

To było na starym forum.Obciąż czymś ten zasilacz i zmierz co wtedy.

Skomentuj

Obciazanie nie zmniejszy tak napiecia. Mysle ze napiecie wtorne jest znacznie wyzsze lub zle cos mierzysz.
            Pozdro
            Dexter

Skomentuj

Tez miałem kiedys taki problem i sie okazało że muj miernik za 20zł tak dobrze mierzy. Dlatego dawno sie go pozbyłem. Zmierz napiecie jakimś innym multimetrem. I napisz czy to było to.

Skomentuj

też wpadłem na taką koncepcje (wyładować kondensatory ,gdyż może być w nim jakieś stare napięcie)
                ale to nie działa i dalej mam -+60V. Szczerze mówiąc też mam miernik ( jeszcze tańszy niż 20 zł) jednak sprawdzał się wczześniej

Skomentuj

Zrób tak jezeli masz +- 60V to razem masz 120 V podłacz do tego żarówke na220V 100Wat lub inna I sprawdz czy napiecie na wyjsciu jest nadal ok 120V jak tak to transformator musi miec napiecie wtórne 2x43V. Czyli twój miernik na 100% kłamie

Skomentuj

zgadza żarówka sie świeci

Skomentuj

Jaka moc ma to trafo jezeli duzo to niezły wzmak bys z tego zrobił :)

Pewnie twój miernik zle mierzy napiecie przemienne.

Skomentuj

jest to stary transformator (Unitroski) szczerze mówiąc to niewiem dokładnie jaką ma moc , podejrzewam ,że ok.
                        150 W

Skomentuj

inaczej z czego to wyciągnąłeś

Skomentuj

Z starego radia UNITRA posiadająca także wzmacniacz zbudawany na tranzystorach 2n3055
                            (dokładnie nazwy tego modelu nie wiem)

Skomentuj

jakiej wartosci były kondensatory w tym wzmaku, na jakie napiecie? Jezeli powyżej 60V to trafo tak jak wczesniej pisałem 2x43V zmiennego.

Najleszy wyczyn jaki znalazłem we wzmakach to napiecie po wyprostowaniu 45V a kondensatory stare takie ogromne 15000UF 40V. Ale co tam sprzet rosyjski. Wyciskaja ile sie da:)

Skomentuj

To może powiec nam co na nim pisze TS 120/ ????

Skomentuj

już rozwiązałm ten problem. Miałem zły miernik napęcia. (za 20 zł) Dzieki wszystkim za pomoc.

Skomentuj

A mówiłem że to wina miernika :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X