Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do UniAMPa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    malyzmc, nie wiem czemu tak psioczysz na Zamość. To bardzo piękne miasto. Jeżdżę tam co roku w wakacje do rodziny, a czasem nawet częściej :smile:

Skomentuj

Nie no ja również uważam, że Zamość to piękne miasto, ale wydaje mi się, że nie ma tu zbyt wielu zakładów(może nie ma wcale), w których obrobią mi tak alu(anodowanie, cięcie laserowe itd). No, ale dobra to tylko moje domysły, nie jestem na 100% pewien więc już się nie odzywam :razz:

Skomentuj

wiercenie duzymi srednicami wiertel w materialach cienkich jak blachy powoduje tzw gwiazdkowanie wiertla i otwor zamiast okragly to wychodzi trojkatny no i ucieka centrowanie. Do wiercenia blach a w zasadzie do powiekszania otworow stosuje sie specjalne wiertla rozwiertaki schodkowe. Ale cena dobrego jest nieco poza mozliwosciami mlodego slusarza. Najtaniej jest najpierw wywiercic otwor ok 3mm potem go powiekszac do weirtla 10mm, otwor wyjdzie trojkatny i wtedy okragly pilnik i szlifujemy 10 otworow fi 12mm pod czincze. Mozna tez na wiertarke zalozych jakis frezik bodzie szybciej tylko ze te lubia wpadac w wibracje i robia sie straszne zeby. Nie ma to jak wykrojnik ale do tego potrzebna prasa 30Tonowa.

Skomentuj

jak cienką, docelowa blachę obłożymy grubszymi arkuszami to można wiercić większe otwory bez, jak to nazwał irek, gwiazdkowania.

Skomentuj

irek, nie wiem co Ty zmyślasz, ale wiem jedno:

Wierciłem sporo razy w blachach. Kładę sobie blachę na jakieś drewno ( deska ), punktakiem punktuje sobie środek otworu, a potem wiertarka, zwykłe wiertło i wszystko wychodzi idealnie ....

Skomentuj

cudny90, a to w takim razie pokaz mi otwor z blasze 3mm zrobiony bezposrednio wiertlem powiedzmy juz 8mm wystarczy. jak bedzie idealnie rowny to ci piwo postawie ;] bo mi jakos niewychodzi idealnie... no chyba ze masz tepe wiertla :lol:

Skomentuj

3mm w tej chwili Ci nie pokaże, ale mogę Ci pokazać otwór 10mm w blasze 1mm

Skomentuj

prosze bardzo - czekamy
                  a najlepiej widziany filmik

Skomentuj

Musisz się zadowolić takim zdjęciem :P :

Troszke słaba jakość, ale brak oświetlenia.

Ten wąż, co tam przechodzi ma wymiary 8/10

Może wydawać się na fotce trochę krzywy otwór.

Skomentuj

dobra chyba oczywistym jest ze zrobic kilka otworow w domowym zaciszu da sie i zwykla wkretarka. wyjdzie jak wyjdzie nawet jak nie bedzie idealnie nie bedzie biedy.

co do technicznych aspektow irek ma niestety racje i nie jest to takie proste.
                      najtaniej jest wlasnie wybic otwory, potem woda i laser.

dobra a co wy na to zebym zaprojektiowal (albo ktos z forum) i ja moge dac do wyceny taka uniwersalna obudowe do uniampa.
                      'body' z blachy stalowej giete, otwory 8 - 10 RCA do tego 4x glsonikowe. i panel zasilajacy.
                      do tego gront aluminiowy np 5mm z otworem pod LCD 2x15 i np 2 otwory pod potencjometry. i np body malowane proszkowo na czarny mat a front anaoda w kolorze naturalnym?

Skomentuj

Pytanie:
                        Zamieszczone przez mIKI
                        dobra a co wy na to zebym zaprojektiowal (albo ktos z forum) i ja moge dac do wyceny taka uniwersalna obudowe do uniampa.
                        Odpowiedź
                        Zamieszczone przez irek
                        Tym sposobem bedzie wszystko i dosc tanio, problem w tym ze kazdy wzmak bedzie taki sam i to sie kluci z idea DIY.
                        :wink:

Skomentuj

Nie na temat...
                          bart210, wow

Skomentuj

Nie na temat...
                            Coś się topic "rozjechał"

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                              najtaniej jest wlasnie wybic otwory, potem woda i laser.
                              laser zrobi czarne znaki na alu.

Zamieszczone przez bart210
                              Coś się topic "rozjechał"
                              mIKI, tagu offtopic nie zamknąłeś

Skomentuj

takero, wiem, wiem kurde nie mam tu moda a z edycja nie zdarzylem
                                laser nie tyle ze zostawia znaki tylko powyzej 3mm krawedz jest po porstu nie rowna i trzeba ja obrabiac, jednak tutaj pisalem o laserze, wodzie i wybijaniu w konteksie stalowej blachy ok 1mm gdzie nie ma zadnego problemu

[ Dodano: 2008-05-16, 20:37 ]

kilka blaszek
                                dokładnie jest to 7 skrzynek w rozsypce

efekt prawie końcowy (przed anodowaniem frontów) jest taki:

doklaniej:

430x300x100mm

350x260x150mm

260x220x65mm

ogolnie w zrodku tak to wyglada:

Skomentuj

mIKI, ładna ta obudowa :)

Skomentuj

Wyglada solidnie! :wink:

Skomentuj

Oswieze nieco temat. Mam pytanie co do tej obudowy:

Mam zamiar wzorowac sie na niej jak bede robil do swojego uniampa. Interesuje mnie czy da sie zrobic taki wskaznik wysterowania jak tam jest? Ewentualnie skad takie cos wziac ;>

Taka jak ta:

tez jest ok.

P.S.
                                      mam nadzieje, ze autorzy tych zdjec nie maja mi za zle ze je powielilem w swoim poscie ;>

Skomentuj

Taki wskaznik to nie problem :wink: na allegro widziałem ostatnio-wpisz "wskaznik wysterowania"

[ Dodano: 2008-06-25, 09:18 ]
                                        http://www.allegro.pl/item389132998_...terowania.html

Skomentuj

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem uszkodzonego magetofonu Unitra, więc się wyciągnie się :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X