Ma tobyć zwrotnić 2 drożna pasywna. Tak żeby punkt odcięcia wynosił ok. 1500 hz.Niewiem ile i jakiego drutu nawinąć i jakie kondensatory zastosować. Prosze o pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zrobić zwrotnice pasywn?
Collapse
X
-
możesz dać cewkę na bas (chociaż zazwyczaj do estradówek się nie daje)
cewki się kupuje choćby w sklepach internetowych. nie trzeba koniecznie samemu nawijać, zwłaszcza jak się nie bardzo wie o co chodzi.
jaki masz głośnik wysokotonowy? być może tam będzie potrzebny filtr jeśli to głośnik dynamiczny lub np rezystor jeśli to piezo.
Skomentuj
-
w estradówkach panie kolego robi się inaczej tniesz maksymalnie wysoko sopranówke jak jest śreniej jakości a bas wogóle nie filtrujesz pasywnie :) ja kiedyś filtrowałem to przy 400watach z cewki zrobił sięp piec indukcyjny może coś takiego kiedyś mieliście w szkole.... niewazne jaka średnica kabla i tak się stopi w ściśle określonych warunkach..... a na sopran zfiltr z 18dB/oktawe bo inaczej poleci zwłaszcza jak niejest do sopranówka typowo estradowa tylko np jakaś tonsilowska tuba (bez ferrfluidu wogóle niema oczym mówić.... )
Skomentuj
-
Jak dobrze że przeczytałem ten post bo własnie robie estradówki i zamierzałem dawać cewke na basówke. Ale chyba ja pomine :). Co do cykacza to bede robił na oko filt coprawda jest to niby cyk estradowy i dynamiczny ale firmy NONAME. A w SW nienaprałem jeszcze dużej wprawy narazie umiem zmierzyc charakterystyke przenoszenia. :)
Skomentuj
Skomentuj