Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zrobić zwrotnice pasywn?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobić zwrotnice pasywn?

Ma tobyć zwrotnić 2 drożna pasywna. Tak żeby punkt odcięcia wynosił ok. 1500 hz.Niewiem ile i jakiego drutu nawinąć i jakie kondensatory zastosować. Prosze o pomoc.

Zwrotnice to temat rzeka. Zrobienie skrzynek i wkręcenie głośników to pikuś przy zrobieniu dobrej zwrotnicy. Podałeś za mało danych chociażby rodzaj głośników ,ich impedancje itp.

Skomentuj

To ci powinno pomóc:

http://www.lalena.com/audio/calculator/xover/

Skomentuj

Zgadzam się z tobą. Moje głośniki to 15 calowa estradówka (ok. 250W) i wysoko tonowy głośnik (100W)
        Impendacja srednioniskotonowego jak i wysoko tonowego głośnika to 8ohm.

[ Dodano: 2004-06-28, 23:05 ]
        niebardzo wiem jak nawinąć cewke jeżeli pisze np. L1=1,7mH. Pomóżcie.

Skomentuj

Byc moze ta duza estradowka naturalnie przestaje przenosic przy 1500Hz wiec wystarczy kondensator do tubki wysokich jesli to piezo.
          Tak czasem sie upraszcza estradowe konstrukcje, gdyz przy wielkich mocach pasywne zwrotnice musialy by byc z ofromnych elementow.

Skomentuj

Byl jakis program do obliczania cewek i tabele, ale to sie ma tak do rzeczywistosci jak piesc do nosa... Lepiej pobawic sie w pomiary, najlepiej stosujac w/w jako punkt wyjscia.

Skomentuj

możesz dać cewkę na bas (chociaż zazwyczaj do estradówek się nie daje)
              cewki się kupuje choćby w sklepach internetowych. nie trzeba koniecznie samemu nawijać, zwłaszcza jak się nie bardzo wie o co chodzi.
              jaki masz głośnik wysokotonowy? być może tam będzie potrzebny filtr jeśli to głośnik dynamiczny lub np rezystor jeśli to piezo.

Skomentuj

Fajne zestawienie glosnik 15 cali i wysokotonowka. Rozumiem ze ta konstrukcja ma byc do techno gdzie jest tylko lup,psst ,lup,psst. I nie radze w ten zestaw wciskac wiecej niz 10W mocy bo bedziesz co chwila wymienial cewke w wysokotonowcu.
                IMHO, beznadzieja.
                Pozdro
                Dexter

Skomentuj

ale jaki szpan przed kolegami

Skomentuj

Dlaczego tak sadzisz, że będzie tam sam bas i "syk"
                    Przecierz głośnik srednionisko tonowy takrze będzie wydobywał z siebie sopran.
                    Może ten sopran nie będzie najpiękniejszy ale w estradówce (i jej zastosowaniu) nie jest to wymagane

Skomentuj

w estradówkach panie kolego robi się inaczej tniesz maksymalnie wysoko sopranówke jak jest śreniej jakości a bas wogóle nie filtrujesz pasywnie :) ja kiedyś filtrowałem to przy 400watach z cewki zrobił sięp piec indukcyjny może coś takiego kiedyś mieliście w szkole.... niewazne jaka średnica kabla i tak się stopi w ściśle określonych warunkach..... a na sopran zfiltr z 18dB/oktawe bo inaczej poleci zwłaszcza jak niejest do sopranówka typowo estradowa tylko np jakaś tonsilowska tuba (bez ferrfluidu wogóle niema oczym mówić.... )

Skomentuj

No i SW ma duzo racji!

Skomentuj

Jak dobrze że przeczytałem ten post bo własnie robie estradówki i zamierzałem dawać cewke na basówke. Ale chyba ja pomine :). Co do cykacza to bede robił na oko filt coprawda jest to niby cyk estradowy i dynamiczny ale firmy NONAME. A w SW nienaprałem jeszcze dużej wprawy narazie umiem zmierzyc charakterystyke przenoszenia. :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X