Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

System półaktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

System półaktywny

Po zamieszczeniu przez XYS swojej konstrukcji zacząłem się zastanawiać nad dodaniem "aktywnych dołów" do własnego zestawu. Jednak w momencie kiedy skończyłem swoje kolumny i pojawiło się już kilka pomysłów na następne :razz: to wykombinowałem, że raz zbudowane suby mogą nie wystarczyć na długo. Rozwiązanie jest nader proste, bo w sumie wystarczy nie umieszczać wzmacniaczy w obudowie głośników i jest ok.
    Jeżeli już się je wyseparuje to może warto spróbować skonsolidować całą elektronikę. Udanych projektów 2-way jest w sieci sporo a może warto ułatwić sobie sprawę z wspieraniem ich w basie, bo 3-way to już trudna sprawa.

Stąd pomysł na być może osobliwą integrę, która w założeniach miałaby się przedstawiać następująco: sygnał na monitory w trybie "pure direct" :wink: pełnym pasmem, osobne wyjście na suby z aktywną korekcją i możliwością wyłączenia z toru, wspólne zarządzanie głośnością dla wszystkich wyjść.

Taki ogólny zarys. Co do szczegółów to chciałbym poddać temat pod dyskusję. Czy zrobić to na jednym mocnym wzmaku, czy 2 zintegrowane..
    Nie widzę chyba innego kandydata niż UniAMP. Pomęczyłem już tą sprawą irka, ale warto to raczej szerzej przedyskutować.

:lol:
    o tym samym mysle odkad zaczynam kompletowac czesci do uniampa :P
    jak wroce z egzaminu to napisze o czym mysle

Skomentuj

Pomysł nie jest zły, ale jeśli chcesz robić takie 3way z aktywnym dolnym podziałem to możę być problem z napędzeniem dołów z uni, generalnie tylko 8 cali wchodzi w grę.

Skomentuj

i mieszanie filtrow pasywnych z elektonicznimi zawsze namiesza ci w fazie. nie jest prosto to zgrac.
        jesli myslisz o takiej opcji proponuje pelny aktywny podzial na 3 pasma, teraz gotowe zwrotki nie sa juz tak drogie... a na pewno warto

Skomentuj

jak testowalismy u UKA MDSy08 to bralem swoje kolumny na vifach XT. sub poszedl calym pasmem i kolumny tez - znakomicie sie to zgrywalo
          wzmacnaicz jaki planuje od chyba prawie 2 lat bedzie mial na bokach radiatory - wiec spokojnie moge dac 2 koncowki (np 2x uniamp) na co tez pozwoli trafo 500VA
          tak wiec teraz powaznie sie zastanawiam nad dokupieniem 2szt MDS08 i zrobieniu wlasnie takiego polaktywnego zestawu. jak slucham na codzien to np tylko kolumny, jak chce zaszalec to wlacze sobie suby - nawet sasiedzi na tym nie ucierpia... za bardzo :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
            proponuje pelny aktywny podzial na 3 pasma
            tylko jak wtedy uniampy połączyć ? :) Wkońcu jest 2 kanałowy.
            Wczoraj nawet dyskutowaliśmy z Irkiem na ten temat :)

Skomentuj

mIKI, po raz setny powiem ze cos takiego nie powoduje jaj z faza :P przynajmniej u mnie

b]mor den siur[/b], jak by popatrzec to jest to koncepcja mojego podlaczenia
              u mnie jest tak - gora jest zasilana z ampla calym pasmem oczywiscie z tegoz samego ampla (wiec kontrola glosnosci wspolna) idzie sygnal po przedwzmacniaczu pelnopasmowy do paneli suba (lewy prawy nie typowy sygnal subwoferowy) nastepnie to jest filtrowane i wzmacniane przez panele, dokladnie tak samo bedzie z lampy
              imho koncepcja sie sprawda

Skomentuj

Dokładnie o to chodzi. Tylko jak zamontujesz panele w subie to potem jest zabawa z przenoszeniem, kiedy chcesz tego suba zmienić - choć w Twoim przypadku XYS sobie tego nie wyobrażam:) Zamknięcie całej elektroniki w jednym urządzeniu jest o niebo wygodniejsze.
                A co do mieszania w fazie to suby mają regulację płynną a monitory grają "normalnie", więc nie ma problemu.
                Ponadto takie połączenie pozwoli być może wyeliminować trochę części ( Paweł S. pisał i jednym trafie zamiast ich wielokrotności w przypadku dzielonych sekcji ) i co najważniejsze być może obniżyć koszty, bo to główna idea - inaczej rozwiązanie XYS nie byłoby problemem...
                Nie próbuję się nawet wypowiadać zbyt szczegółowo na ten temat bo nie czuję się mocno w tym temacie a są tu ludzie bardziej kompetentni w tej sprawie.

Jak już pisałem w sieci jest mnóstwo świetnych projektów 2-way a z takim wzmakiem dokładamy dowolnego suba bez konieczności wykonywania żadnych manipulacji.

Skomentuj

mor den siur, biorac pod uwage ile mocy potrzebuja suby to 2 rzeczy przy jednym urzadzeniu napewno beda cudowne wydzielanie ciepla i masa :) a tak powanie pomysl ciekawy

[ Dodano: 2008-06-21, 11:57 ]
                  a i pytanie do irka - moze by zintegrowac w 1 obudowie uniampa i 2 panele 300 w ? tylko jakie tam bedize trafo :) wyprowadziuc na tyl przesuniecie fazy filtr i ustalenie glosnosci wstepnej suba ?

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                    a i pytanie do irka - moze by zintegrowac w 1 obudowie uniampa i 2 panele 300 w ?
                    wg mnie to juz niema sensu - ale taki filterek do uniampow by sie przydal. szczegolnie jak bede chcial wsadzic je do samochodu :lol:

Skomentuj

Obudowa będzie pewnie porównywalnych gabarytów do :
                      http://www.audiostereo.pl/Test_wzmac...ece_43975.html

Podobnie jak Paweł S. myślę, że taki filtr do uniampa by się przydał - o ile jego konstrukcja i irek na to pozwala(ją) :)
                      Ja osobiście nie jestem maniakiem mocy i 70w na monitor i 120 na suba powinno swobodnie wystarczyć, ale skoro uniamp już teraz ma sięgać do 300 watów, to możliwości są spore. Tym niemniej kilka wersji mocowych dla zestawu pozwalałoby na to, że każdy znalazłby coś dla siebie.

[ Dodano: 2008-06-21, 12:47 ]
                      Pozwolę sobie zacytować irka : "Uniamp byl projektowany z mysla tylko do wzmacniacza stereo i owszem mozna dolaczyc do niego zewnetrzne filtry basowe. Te zestawy ktore ja robie nie nadaja sie do tego celu.
                      Nie mozna tez dwoch uniampow zasilic z jednego trafa wiec w gre wchodziloby zbudowanie dwoch oddzielnych wzmacniaczy (...)Uniamp jest tylko do sygnalu stereo i nie mam do niego zadnych dodatkowych filtrow modulow. "

Póki co sprawa jest całkiem teoretyczna i możemy tak sobie gdybać, ale trzeba poczekać na irka, bo to jego dzieło. Oby coś z tego jednak się urodziło, bo sprawa jest warta świeczki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                        Nie mozna tez dwoch uniampow zasilic z jednego trafa
                        no to sie zalamalem :sad:
                        trzeba by chyba kombinowac z zewnetrznym zasilaczem

Skomentuj

Pawle, nie jset to takie złe, bo "górę" można zasilić czymś niekoniecznie mocnym a dół wedle życzeń ewentualnie modyfikować, bo sądzę, że 60-70 watów pow. 200Hz swobodnie wystarczyć.
                          Można jeszcze pod tą sekcję podłączyć jakiś pre lampowy w opcji i mieć full-wypas:)

Sądzę, że ew. wersje różniąc się mocą będą się różniły właśnie sekcją basową, bo to tu jest największa rozbieżność gustów.
                          Tak sobie gdybam, ale XYS nie będzie miał potrzeby rozkręcać tych paneli ma maxa :razz:

Skomentuj

pow. 200Hz
                            dlaczego tak wysoko? ja bym sie bawil w okolicach 100Hz +/-20Hz

montaz 2 roznych wzmacniaczy w jedna obudowe wg mnie tez jest bez sensu. najlepsza tutaj bylaby modulowa budowa - blok wzmacniacza stereo, suba i osobno preamp tym sterujacy

Skomentuj

Moduły to faktycznie niegłupie rozwiązanie - tyle, że koszty aluminium mogą być spore:( Ja bym chyba tak czy inaczej coś z MDF-u sklecil - chyba nie będzie przeciwwskazań.

Poprawka - miało być 100Hz - 3 tygodnie zaliczeń robią swoje...

Skomentuj

przy budowie 3szt obudow ja bym sie juz za gieciem blachy rozgladal

Skomentuj

I tak obudowa będzie na końcu. Przypominam, żeby pamiętać o kosztach, bo łatwo dojść do poziomu gdzie mamy Uniampa i 2 moduły sub 150 by irek a to nie o to chodzi, prawda?

Mam parę kwestii do wyjaśnienia bardziej technicznych:
                                  -czy filtry znajdują się w torze przed wzmacniaczem, czy za czy też muszą być wplatane w niego?
                                  - czy można będzie zastosować wspólną regulację dla obu kanałów

Pytam się żeby była jasność, po irek już pisał o preampach basowych, ale wolę się upewnić. Bo jeśli tak, to topologia mogłaby wyglądać tak, że mamy preamp z filtrami i regulacją wzmocnienia dla całości i 4-kanałową końcówkę mocy. Jeżeli 2 uniampy nie mogą być zasilane z jednego trafa to sensowne będzie osobne załączanie do sieci torów filtrowanych i czystych.

Skomentuj

-czy filtry znajdują się w torze przed wzmacniaczem, czy za czy też muszą być wplatane w niego?
                                    aktywne filtry sa przed wzmacniaczem
                                    - czy można będzie zastosować wspólną regulację dla obu kanałów
                                    tzn? jednym potkiem dla obu ukladow stereo?

Skomentuj

No generalnie, żeby jedną gałą operować głośnością dla całego systemu, a sekcję basową dodatkowo wzmacniać względem reszty swoją drogą. To jest chyba jedyne logiczne rozwiązanie. Pytam się bo nie wiem jak to jest rozwiązywane, bo może każda sekcja wzmocniona na określoną głośność a regulacja ze źródła.

Skomentuj

jak dla mnie to jeden potencjometr "master" zaraz za źródłem, a potem osobno dla sekcji całego pasma i osobno dla sekcji niskotonowej dla wyrównania różnicy w głośności między sekcjami (chyba nie namieszałem, sesja mi się już udziela :neutral: )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X