Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz do UNIamp-a TDA7318 ATMEGA32

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

maneater89_1989 tam nie ma żadnego potencjometru z silniczkiem, zajrzyj do noty TDA7318 i wszystko będzie jasne. BTW skoro robicie układ od zera to możnaby pomyśleć o wyjściu na suba, TDA ma w końxu zdublowane wyjście stereo, i jest niezależna regulacja wzmocnienia, wystarczy tylko LP, cięcie od biedy można zafiksować. ew. zrobić na pr'ce tego i tak się zbyt często nie rusza, za to głośność suba dałoby się z pilota regulować.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
      za to głośność suba dałoby się z pilota regulować.
      Własnie glosnosc suba ustawia sie raz na zawsze i amen.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        glosnosc suba ustawia sie raz na zawsze i amen.
        Zalezy co rozumiesz przez na amen bo ja np czesto przy tym pokretle grzebie

Skomentuj

i tu wychodzi to o czym zawsze myslalem...:) nie wstawia sie regulacji barwy zadnej zeby nie naciagac basu (gora tu malo wazna), a za chwile stosuje sie aktywnego suba w ktorym dostosowujemy poziom glosnosci go abynam pasowal... to tez mozna nazwac regulatorem basu :wink:

Skomentuj

Tak :).. ale regulacja w filtrze tak czy siak jest zintegrowana (chyba zeby ja wywalic z filtra) a regulacja barwy (pomijajac to ze niepotrzebnie jest tam opcja regulacji tonow wysokich i srednich) jest jeszcze dodatowym elementem na drodze sygnalu ktory costam moze popsuc :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
              i tu wychodzi to o czym zawsze myslalem...:) nie wstawia sie regulacji barwy zadnej zeby nie naciagac basu (gora tu malo wazna), a za chwile stosuje sie aktywnego suba w ktorym dostosowujemy poziom glosnosci go abynam pasowal... to tez mozna nazwac regulatorem basu
              I tu następuje błąd w Twoim rozumowaniu bo subwofer nie sluzy do zwiększenia glosnosci basów tylko rozciągniecia ich przetwarzania w jeszcze nizsze zakresy czestotliwosci.

Skomentuj

niby tak, ale wielu wstawia suba bo ma malo basu:) ja przykladowo wole bas z dobrej 18 niz typowo subwooferowy...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                  ja przykladowo wole bas z dobrej 18 niz typowo subwooferowy...
                  No zalezy np w kinie na 18 nigdy nie uzyskasz takiego powera jak subem z prawdziwego zdarzenia.. itditd. Klopot z subem jest tylko taki ze ciezko go ustawic zeby zgrywal sie z systemem....

Skomentuj

Tu nie ma co do lubienia, system powinien odtwarzac liniowo cale pasmo slyszalne i tyle.

Skomentuj

I tu następuje błąd w Twoim rozumowaniu bo subwofer nie sluzy do zwiększenia glosnosci basów tylko rozciągniecia ich przetwarzania w jeszcze nizsze zakresy czestotliwosci.
                      w teorii tak, tylko ciekawi mnie jakby wypadł pomiar ch-ki i jak wielkie podbicie dołu gdybyś miał takiego suba zgrać :P

Skomentuj

Tu nie ma co do lubienia, system powinien odtwarzac liniowo cale pasmo slyszalne i tyle.
                        A to dobre, bo akurat tu wszystko jest do lubienia, swego czasu zgrywałem suby z kolumnami pomiarami, i co z tego, skoro po odsluchach bylo trzeba to skorygować, po drugie często świadomie odchodzi się od liniowej charakterystyki, z uwagi np. na poziom harmonicznych. Tak wogóle to mógłbyś już przestać robić off-topic, bo to co piszesz ma niewiele wspólnego z przedwzmacniaczem na TDA.
                        BTW do wszystkich zainteresowanych podobnym preampem, ale bez analizatora widma, ale za to z zegarem czasu rzeczywistego, budzikiem, kalendarzem i takimi bajerami, to mam taki układ już dawno opracowany, prezentowałem gdzieś na audiomanii.

Skomentuj

Podstawa to niskie cięcie suba oraz nieprzesadzenie z jego glosnoscia. Wszystko da sie wyregulowac. Problemem jest najczesciej pomieszczenie a nie sam sub.

Skomentuj

Podstawa to niskie cięcie suba oraz nieprzesadzenie z jego glosnoscia. Wszystko da sie wyregulowac. Problemem jest najczesciej pomieszczenie a nie sam sub.
                            konfrontowałeś kiedyś tą teorię z praktyką czyli pomiarami ?
                            Ja mam gdzieś liniową charkę, ważne jest żeby mi się podobało i było w moim mniemaniu neutralnie, dlatego właśnie najważniejsze jest to co się komu podoba,a niekoniecznie to co liniowe.

Skomentuj

dokladnie jak takero napisales nie bede budowal suba bo nie mam calej charki slyszalnej... buduje to co mi sie widzi czyly dobra 18 i git

Skomentuj

To dziwne podejscie. Cala technika na przestrzeni lat dazyla to uzyskania jak najwierniejszego przetwarzania dzwieku w dziedzinie szerokosci pasma, rownomiernosci, minimalizacji znieksztacen itp itd.

Podchodząc do tematu jak przedpiścy mozna w sumie olac jakiekolwiek pomiary czy to przy budowie wzmacniaczy czy kolumn (zwrotnice) i robic tylko na sluch. Co do zwrotnic to sie jeszcze jakos da ale wzmacnaicza bez pomiariow to sie nawet nie da uruchomic nie mowiac o pomiarach pasma, znieksztacen nie wpominajac o inych rownie waznych paramatrach.
                                A nawet jesli chodzi o zwrotnice to po co ludzie buduja cale ustroje pomiarowe i tak cuduja czy cewka powietrzna czy kondensator 4,3uF czy 4,7uF...

Polska dziwna kraj....

Skomentuj

nie piszemy tu o budowaniu kolumn i zwrotnic na sluch tylko o wstawieniu suba dla Twojego poszerzenia pasma....

Skomentuj

pegelmesser, przechodzisz ze skrajności w skrajność :)

Skomentuj

Jakie tam skrajnosci. Posiadajac kolumny o czestotliwosci granicznej 45Hz (dosc dobre) a chcac rozszerzyc w dol zakres przenoszonych czestotliwosci stosujemu subwofer. Oczywiscie musi on pracowac w pasmnie ponizej tych 45Hz przesuwajacdzieki swemu wystepwoaniu w systemie pasmo w dol do np. 30Hz.

Skomentuj

Nie chcę nic mówić, ale ktoś nam obiecywał preamp w październiku :razz:

Skomentuj

bart210, z tego, co wiem Mariusz ma na głowie praktyki w serwisie komputerowym i kończy składać obudowę do uniampa :) A czy z tego preampa coś będzie to nie wiem :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X