maneater89_1989 tam nie ma żadnego potencjometru z silniczkiem, zajrzyj do noty TDA7318 i wszystko będzie jasne. BTW skoro robicie układ od zera to możnaby pomyśleć o wyjściu na suba, TDA ma w końxu zdublowane wyjście stereo, i jest niezależna regulacja wzmocnienia, wystarczy tylko LP, cięcie od biedy można zafiksować. ew. zrobić na pr'ce tego i tak się zbyt często nie rusza, za to głośność suba dałoby się z pilota regulować.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przedwzmacniacz do UNIamp-a TDA7318 ATMEGA32
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123i tu wychodzi to o czym zawsze myslalem...:) nie wstawia sie regulacji barwy zadnej zeby nie naciagac basu (gora tu malo wazna), a za chwile stosuje sie aktywnego suba w ktorym dostosowujemy poziom glosnosci go abynam pasowal... to tez mozna nazwac regulatorem basu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserI tu następuje błąd w Twoim rozumowaniu bo subwofer nie sluzy do zwiększenia glosnosci basów tylko rozciągniecia ich przetwarzania w jeszcze nizsze zakresy czestotliwosci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserTu nie ma co do lubienia, system powinien odtwarzac liniowo cale pasmo slyszalne i tyle.
BTW do wszystkich zainteresowanych podobnym preampem, ale bez analizatora widma, ale za to z zegarem czasu rzeczywistego, budzikiem, kalendarzem i takimi bajerami, to mam taki układ już dawno opracowany, prezentowałem gdzieś na audiomanii.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserPodstawa to niskie cięcie suba oraz nieprzesadzenie z jego glosnoscia. Wszystko da sie wyregulowac. Problemem jest najczesciej pomieszczenie a nie sam sub.
Ja mam gdzieś liniową charkę, ważne jest żeby mi się podobało i było w moim mniemaniu neutralnie, dlatego właśnie najważniejsze jest to co się komu podoba,a niekoniecznie to co liniowe.
Skomentuj
-
To dziwne podejscie. Cala technika na przestrzeni lat dazyla to uzyskania jak najwierniejszego przetwarzania dzwieku w dziedzinie szerokosci pasma, rownomiernosci, minimalizacji znieksztacen itp itd.
Podchodząc do tematu jak przedpiścy mozna w sumie olac jakiekolwiek pomiary czy to przy budowie wzmacniaczy czy kolumn (zwrotnice) i robic tylko na sluch. Co do zwrotnic to sie jeszcze jakos da ale wzmacnaicza bez pomiariow to sie nawet nie da uruchomic nie mowiac o pomiarach pasma, znieksztacen nie wpominajac o inych rownie waznych paramatrach.
A nawet jesli chodzi o zwrotnice to po co ludzie buduja cale ustroje pomiarowe i tak cuduja czy cewka powietrzna czy kondensator 4,3uF czy 4,7uF...
Polska dziwna kraj....
Skomentuj
-
Jakie tam skrajnosci. Posiadajac kolumny o czestotliwosci granicznej 45Hz (dosc dobre) a chcac rozszerzyc w dol zakres przenoszonych czestotliwosci stosujemu subwofer. Oczywiscie musi on pracowac w pasmnie ponizej tych 45Hz przesuwajacdzieki swemu wystepwoaniu w systemie pasmo w dol do np. 30Hz.
Skomentuj
Skomentuj