Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa zwrotnicy strojonej do pomiarow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ptolek
    Dlaczego dodatkowy rezystor może być tylko szeregowy przed filtrem? Dla uproszczenia? Bo nie powiedziałbym, że rezystancja źródła nie wpływa na pracę filtru. Oczywiście jak o tym wiemy, to stosując system pomiarowy nie jest to problemem, każde uproszczenie, dla którego pomiar daje dobre wyniki, jest korzystne.
    Chodzi o to ze Rezystor przed filtrem moze byc tylko szeregowy a to ze wplywa na filtr to jest oczywiste a zmniejsza on jego dobroc co czasami jest kozystne. Podnosi tez minimalna impedancje w tej galezi. Rezystor na wyjsciu filtra moze byc szeregowy badz w ukladzie dzielnika napiecia czyli dwoch rezystorow.

W mojej zwrotnicy uniwersalnej mozna wykonac dowolna konfiguracje filtra dodlaczajac do odpowiednich zaciskow zewnetrzne elementy. Nie wiem czemu nowe pokolenie ''komputerowcow'' chce sterowac wszystkim z komputera. To jak szybko wykonuje sie zwrotnice nie zalezy od szybkosci przelaczania wartosci elementow a tylko i wylacznie od doswiadczenia konstruktora. Wiele lat zwrotnice projektowalem w pajaku na zasadzie dolutowywania kolejnych elementow i szlo to calkiem sprawnie.

Poczatkujacym radze zamiast marnowac pieniadze i czas na budowanie jakiejs skomplikowanej uniwersalnej zwrotnicy, zbudowanie odpowiedniego ukladu samych polaczen z odpowiednimi gniazdami a najprosciej by bylo do posiadanych elementow dolutowac po kabelku z malym krokodylkiem (30gr). Ulatwi to zbudowanie pajaka zwrotnicy i bedzie calkiem ciekawie wygladac.

Skomentuj

Ja od zawsze montuję na pająka i sobie radze. Zwrotnica sterowana z komputera jest dobrym pomysłem ale niestety nie ma uzasadnienia ekonomicznego, przynajmniej tak jak ja to wymyśliłem, dlatego nie buduję chociaż chciałbym mieć takie ustrojstwo .

Skomentuj

w sumie do zwrotki 2way nawinięcie 2 cewek i kupno kilkudziesięciu kondensatorów i rezystorów to nie jest jakiś poważny wydatek więc czemu nie :)

Skomentuj

Czaruję...
        X