Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytki do filtra 20-100Hz i subsonic'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płytki do filtra 20-100Hz i subsonic'a

Czesto ostatnio widze zapytania o plytki i schematy regulowanego filtra DP i subsonic'a, wiec postaralem sie o takowe. W zip'ie schematy i wzory plytek w formacie EAGLE'a 4.09, wzory plytek w formacie PDF - gotowe do wydruku na folie do termotransferu, oraz obrazki pogladowe...
    http://www.eleinf.republika.pl/ele/f...z_subsonic.zip

Witam
    Ja natomiast wczoraj zapodalem link do goscia w 3-city, ktory zajmuje sie wytrawianiem plytek, jakby ktos nie chcial sie tak mocno bawic w DIY, a wolal pare zloty zaplacic za gotowa plytke. Ale widze ze admin nie zamiescil:(

Skomentuj

a czy filtr na tej plytce tak szumi jak na tej ze strony??

Skomentuj

A ten ze strony szumi? To jest najprostszy filtr regulowany, mam taki i nic nie szumi, ale scalak jest ten sam tylko elementy R i C troche inne regulacja 40-100Hz)...

Skomentuj

mój trochę szumi i to jest kłopot

Skomentuj

To wymien scalak? Bo jak babcie kocham moj nie szumi... przez pewien czas troche burczal ale jak obudowy potencjometrow podlaczylem do masy to przestal.

Acha... I jeszcze jedno - mianowicie nie wiem czy potencjometr od regulacji f odciecia jest w dobra strone - juz nie pamietam jak powinno byc... Jak sobie przypomne to poinformuje o ewentualnych zmianach...

Skomentuj

scalaki(już 4) byly różne ale potencjometry nie sa umasowione i to może być problem

Skomentuj

Raczej nie bardzo - od tego by nie szumialo... Moze zrodlo sygnalu szumi? Bo ten uklad ze strony jest taki sam jak zamiescilem do niego plytki i taki sam jak ja mam i nic nie szumi... Moze sprawdz lepiej stabilizatory... Zamontuj tez na wyjsciach stabilzatorow lub bezposredni przy scalaczku kondziory 100n - moze pomoze...

Skomentuj

to znaczy pomyliłem trochę pojęcie za co przepraszam filtr buczy a nie szumi ale mimo wszystko dziękuje za odpowiedzi

Skomentuj

No to sproboj manewru z potencjometrami - powinno pomoc i zwoc szczegolna uwage na kable sygnalowe - im lepsze...

P.S. Jak cos to wykonuje projekty plytek na zamowienie...

Skomentuj

<lol> fajne te plytki :) w czym bylo robione to 3D ?? :) Protel DXP ?

Skomentuj

Szaflik:
                        EAGLE 4.09 + EAGLE3D 1.02 + PovRay 3.6
                        bo protel jest kijowy...

Skomentuj

<lol> <rotfl> zaraz bede szukał :)

Skomentuj

UWAGA! Wzory plytek w formacie PDF zostaly poprawione - poprzednia wersja nie byla mirrorowana a powinna byc...

Za wszelkie utrudnienia - sorki...

Skomentuj

W tych plytkach (moze bardziej schematach i polaczeniach) jast troche malo logiki, poniewaz jak wiadomo subsonica dajemy przed filtrem DP i to subsonik powinien miec sumator kanalow L i P, a nie odwrotnie (w przypadku polaczeniu obu ukladow w zespol oczywiscie).

Skomentuj

Jarek - zasiales ziarenko niepokoju wsrod diy-owiczow subsonikow Ja tam elektronikiem nie jestem, ale mysle ze nie ma to wiekszego znaczenia dla jakosci toru audio. Bo co za roznica czy pierwsze 25Hz nie przejdzie dalej jako stereo, czy jako suma - imho nie ma znaczenia.

Skomentuj

Na tak ale chodzi o samą praktyke zastosowania.

Skomentuj

szukam schematu filtra ale na zasilanie niesymertyczne robiem kiedys cos na TL 074 i jak pamietam mial on wew przetwornice i dalo sie zastosowac zasilanie nie symertyczne dajcie jakis pomysl

Skomentuj

Filtr 20-100 przerobiony na pojedyńcze zasilanie przez Irka
                                      Załączone pliki

Skomentuj

A co calosci szkodzi ze subsonic bedzie za filtrem DP?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X