Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytki do filtra 20-100Hz i subsonic'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podobno subsonic generuje szumy, ktore wycina filtr DP - stad ta kolejnosc.

Skomentuj

Podobno? Sprawdzales? Jak dobry opamp to i szumow nie bedzie...

Skomentuj

ja na tl072 szumów nie slyszalem gdy subsonic byl za DP, ale moze na jakims dobrym glosniku cos tam slychac

Skomentuj

w takich układach szumy nie są przez opampy, ale przez rezystory/potencjometry i ewentualnie projekt płytki/połaczenia.
          jeśli projekt jest dobry i wykonanie poprawne nie ma mowy o żadnych szumach.

Skomentuj

witka:) Ja zaprojektowalem sobie subsonika ale cos chyba mi nie wyszlo bo nie za bardzo dziala. Moze ktos pomoglby mi rozwiazac ten problem. W zalaczniku jest plik ze schematem do eagla (4.11). Tak pobieznie to na poczatku jest bufor (podpatrzylem ze strony linkwitz'a) a puzniej juz sam filtr. Moze ten bufor jest niepotrzebny? no i jeszcze z innego projektu zapozyczylem zasilanie do tl072. jak wszystko polutowalem i podlaczylem przed filtr dp to sie okazalo ze nie za bardzo to chce dzialac a nawet blokuje filtr DP. Moze ktos mi pomoze rozwiklac ten problem?

[ Dodano: 2004-11-17, 14:24 ]
            Zasilam subsonika z zasialcza od wzmaka +/-34V

[ Dodano: 2004-11-17, 14:28 ]
            Po podlaczeniu wszystkiego glosnik gra ale subsonik nie spelnia swojej roli i filtr dp nie dziala
            Załączone pliki

Skomentuj

Zapodaj do posta albo mi na mail'a schemat jako obrazek, bo nie mam aktualnie 4.11, i 4.09 nie otworze...

Skomentuj

kurde jestem w budzie a tu nie moge eagla zainstalowac, moze uda mi sie z pamieci schemat narysowac czekaj chwile

[ Dodano: 2004-11-17, 14:44 ]
                to ten schemat

[ Dodano: 2004-11-17, 14:47 ]
                cos tu nie pasi, moze teraz bedzie tylko spakowany rarem

[ Dodano: 2004-11-17, 14:48 ]
                aaqaaaaaaaa a

[ Dodano: 2004-11-17, 14:49 ]
                wysle ci na maila

[ Dodano: 2004-11-17, 14:55 ]
                cos z te zalaczniki nie chca dzialac

[ Dodano: 2004-11-17, 15:31 ]
                hej theant (mrowa?) i co dostales ?

[ Dodano: 2004-11-18, 12:37 ]
                Yo. Ominalem bufor na plytce i teraz dziala ok, ale musze pokombinowacz czestotliwoscia odciecia bo troche za wysoko mi wyszlo

Skomentuj

Witam serdecznie
                  przesyłam moją wersje filtru DP i subsonica...

tak na wszelki wypadek...
                  www.icpnet.pl/~carry/Subsonic_36dB_+_DP_12dB.rar

pozdrawiam...
                  Załączone pliki

Skomentuj

do barszczyk: Jaką częstotliwość odcięcia ma ten sub sonic? Jaki jest zakres regulacji filtru? Nie napisałeś jakie scalaki mają być do tego, tl071?

Skomentuj

Mam pewne obawy co do tego subsonica. Na poczatku jest prosty sumator. No wlasnie, czy nie zmienia on odciecia subsonica? Chyba tak. Tez podobnie z tym sumatorem kombinowalem. Proponuje zajrzec na topik:
                      http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=2106
                      Irek tam napisal:"Kazdy rezystor przed subsonikiem zmienia jego czestotliwosc odciecia wiec to nie bedzie dzialac!"

Skomentuj

Może ktoś powiedzieć jaki jest zakres regulacji filtru i jaka częstotliwość odcięcia subsonica z linku barszczyka?
                        Właśnie kończe robić ten filtr i subsonic. Wejściowe rezystory w sumatorze zmieniłem ze 100k na 22k bo sygnał pewnie byłby za słaby. Tylko teraz nie wiem czy to nie zmieniło mi parametrów subsonica.

Skomentuj

Czaruję...
                        X