Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki amplituner KD wybrać??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki amplituner KD wybrać??

Witam.

Mam zamiar kupić jakiś amplituner kd, który posłużyłby mi przez dłuższy czas. Do wydania mam około 800zł, celem moich zakupów będzie jakiś używany model, który nada się do oglądania filmów, a także zadowoli mnie w odsłuchu muzyki (przesiąde się na niego z WS-442, więc o lepszy dźwięk ciężko chyba nie będzie). Dajcie kilka propozycji modeli różnych marek jakie można kupić w tej cenie (myślałem o STR-DB840 lub pokrewnych).

Z góry dziękuje za propozycje

P.S Aha dobrze by było, jakby ampli posiadał pre-out, w razie czego mam otwartą drogę do rozbudowy

Nowy do 800 - Yamaha rx-v461 (ma wyjścia na MD/CD-R Out oraz DVR Out - nie wiem czy są to sygnały "czyste" czy po DSP, czy też według wybranej opcji).
    http://www.audioklan.com.pl/www-artykuly.php?id=92
    http://www.google.pl/search?q=rx-v46...ient=firefox-a
    Kupowałem tutaj:
    http://www.allegro.pl/item500211165_...a_rx_v461.html
    Ten ampli wg instrukcji nie ma przełącznika sygnałów HDMI (tylko YG...), natomiast mój ampli takie we/wy posiada, ponadto pilot jest inny niż na zdjęciu - większy, z obsługą wielu urządzeń równocześnie.

Jak używka to szukaj rx-v661 (rx-v663 nie sądzę że będą, bo za nowe wtedy cena >1300) za to wyjść pełno:
    http://www.audioklan.com.pl/www-produkt.php?id=1438
    http://www.audio.com.pl/index.php?pa...d=109&katId=13

Skomentuj

Dzisiaj wybrałem sie na odsłuch do sklepu ,,nie dla idiotów" :mrgreen: i musze powiedzieć, że swoim brzmieniem powalił mnie Onkyo TX-SR304 (lub model pokrewny, nie pamiętam dokładnie cyfr :oops: ), mimo niskiej ceny brzmienie było imponujące. Urzekła mnie ,,przestrzeń" jaką można było usłyszeć mimo, iż odsłuch odbywał się a budżetowych kolumnach. Oczywiście wszystkie porównywałem w ustawieniu flat i z wyłączonymi pozostałymi wspomagaczami. Zastanawiam się tylko, czy jest sens kupywać amplituner bez pre-outu... Tak czy siak wizyta w sklepie ,,nakierowała" mnie na odpowiedni kurs w dalszym wyborze.

Skomentuj

onkyo jest miłe i muzykalne, a yamaha bardziej ostra. jeszcze nie obczaiłem trybów odsłuchu moich klocków, ale pewnie dojdę z tym do ładu. nie mam hdmi, nie mam usb, ale na pewno można i taki model kupić.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Witam szanownych kolegow.
          Jestem swiezy na tym forum ,jak widac.Podłączyłem sie do wątku bo tez szukam ampa do kd,ale tak na 80% slucham muzy, a 20% kino.zastanawiam sie na trzema modelami:
          onkyo 606
          yamaha 663
          denon 1709
          jeśli ktoś zna , słyszał je to proszę o opinie i pomoc w wyborze.

Skomentuj

Znam Onkyo 606 i mogę z całego serca polecić, ale niestety pozostałych modeli nie słyszałem więc nie chcę ich porównywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez zoltar25
              Podłączyłem sie do wątku bo tez szukam ampa do kd,ale tak na 80% slucham muzy, a 20% kino.zastanawiam sie na trzema modelami:
              jako do muzyki polecam magnum AV-440 wystepujace jako KODA AV-600 http://www.ceneo.pl/;015121579-10.htm

amplituner nabylem przypadkowo za smieszne pieniadze.
              mimo ze ma na obudowie podany smiesznie maly pobor pradu (ok 300W) to ma trafo 1KVA :!:
              moc podawana przez producenta to 124W/kanal (wyliczona teoretycznie) ale praktycznie naprawde ma ok 100W i co ciekawe wysokiej jakosci.
              brzmienie porownywalem z symasymem i tylko na gorze pasma bylo slychac roznice w postaci wiekszego przytlumienia.
              do muzyki jak najbardziej polecam
              niestety amplituner ma swoje wady
              ma fabryczna wade preampa ktory z czasem sie zaczyna sypac i slychac trzaski w tylnych kanalach (z przodu nie slyszalem jeszcze)
              nie pamietam jakie ma ustawienia do kina bo zawsze lecial w trybie DIRECT z kompa
              ale ma wszystkie niezbedne wejscia i wyjscia. no poza HDMI bo za stary :P

niedawno kolega kupil kino z PIONEER VSX-418 (prawdopodobnie bo poznaje tylko po wygladzie) i szczerze mowiac sobie bym czegos takiego nigdy nie kupil :???:

koniecznie szukajcie czegos drozszego z pelnym kompletem wejsc/wyjsc zeby to mialo jakas przyszlosc a nie tylko ograniczenie do 20-30W z wbudowanej koncowki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                koniecznie szukajcie czegos drozszego z pelnym kompletem wejsc/wyjsc zeby to mialo jakas przyszlosc a nie tylko ograniczenie do 20-30W z wbudowanej koncowki
                tutaj to nieco przesadzasz z tymi 20 watami
                To już zależy od priorytetów i tego ile się ma kasy na całą tą zabawę, niestety ampli z kompletem wejść/wyjść do tanich nie należą i taniej jest sobie drugiego wzmaka do stereo zrobić/kupić :)

Skomentuj

no dobra - 30-40W :razz:

Skomentuj

szukam ampa do kd,ale tak na 80% slucham muzy, a 20% kino.
                    Ja mogę polecić H/K 255 od ceny Onkyo606 jest już bardzo blisko, moim zdaniem w kinie zabija wszystkie inne do tej ceny w stereo też jest nieźle,ale i tak w muzyce lepszy jest nawet średni wzmacniacz stereo.
                    Jeśli tylko amplituner polecam H/K.

Skomentuj

Pawel S. ciekawa propozycja :grin: , polecasz, potem sie wycofujesz.
                      Podałem te 3 ample poniewaz w tych modelach jest kupe we/wy i posiadają dekodery hd , starsze modele nie.
                      Mają tez pre-out . Chodzi mi o dobry amp w tym przedziale czyli ok 1500.
                      Nie jestem audiofilem ktory slyszy roznice w kablach , ale umiem odroznic dobry dzwiek od padaczki.( Znaczy w kablach dobrych),bo drut od instalacji alu,a ofc to z zatkanymi uszami slychac :grin:

Skomentuj

Z tych trzech ampli najciekawiej wygląda Onkyo. Ma skaler obrazu, szkoda że tylko do 1080i ale to i tak lepiej niż konkurencja. Ma też konwerter wideo, rzeczy niemalże konieczna jeśli podajemy sygnał wideo w postaci S-VHS albo Composite. W Onkyo są również dekodery dźwięku HD. Jeśli brzmi przyzwoicie to naprawdę świetny ampli jak za takie pieniądze. zoltar25 może napisz co za kino budujesz, jaki masz TV, źródła sygnału.
                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                        Grado SR125i

Skomentuj

taz właśnie najpierw musze ampla wybrac, potem zrodło , bo chce z tej samej
                          stajni klocki poskladac, a tv.... no coz napewno mnie zjecie , ze nie plazma, tylko lcd 42" , ale w dzien tez czasem sie chce poogladac . :razz:
                          Posiadam jeszcze wzmak stereo pionka A-6 i zobaczymy czy nowy ampek bedzie lepiej gral, czy ten 20sto paroletni

Skomentuj

Jeżeli amplituner posiada menu ekranowe to lepszy do niego jest TV LCD, bo po wyłączeniu menu nie powstaje tzw. efekt wypalenia.

Skomentuj

To wlasnie zaleta plazmy :wink: miedzy innymi.DVD posiada menu ekranowe i czasem dlugo jest wlaczone, ale wypalenie i tak w takim czasie nie grozi , musialbys ciagle miec wlaczone jakies nieruchome litery, a to zadko sie zdarza.

Skomentuj

Jeśli włączysz radio z amplitunera z menu to na ekranie masz stały ekran, chodzi tylko RDS.

Skomentuj

Pawel S. ciekawa propozycja , polecasz, potem sie wycofujesz.
                                  no wiesz - ta drobna wada uniemozliwia normalna prace wiec go dyskwalifikuje - no chyba ze nowka :P
                                  gdyby nie ta drobna wada to juz dawno bym go mial u siebie :P

Skomentuj

apropo KODY...
                                    daawno temu kupiłem apli DRA-660 i trafo w nim jak na tej klasy sprzet jest potężne
                                    pobór z sieci to ~300W

AV-600X ma mój znajomy i sobie chwali ...ja go nie testowalem i slyszalem tylko jak lecialo jakies radio ...wiec nie jest to zaden test....

swojego dra-660 kiedys kupilem tutaj:

http://www.polpak.com.pl/cennik/1/KODA

Skomentuj

Również polecam Onkyo 606. Sprawdzony sprzęt!

Skomentuj

Czyli jednak widze wiecej glosow na ONKYO :smile:
                                        O yamaszce nikt nawet nie wspomnial......... :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X