Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator do mostka tda

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Transformator do mostka tda

Zrobiłem wzmacniacz oparty na mostku tda7294. Nie wiem jakiego uzyć transformatora, by wykozystac maksymalne mozliwosci tych kostek. (wzmacniacz ten bedzie napedzal glosnik 15 calowy estr,8 ohm, 225W) Prosze o parade (ale taką zeby po 2 dniach nie rozwalilo mi scalakow od zaduzego napieica).

hmm nie wiem czy ci wystarczy mostek tda do napędzenia głośnika 15 calowego

Skomentuj

Głośnik trochę dużawy jak na tda, ale żeby wyciągnąć max z mostka to trafo gdzies 300W się przyda o napięciu 2x24V do głośnika 8Ohm.

Skomentuj

Bez 300va ani rusz. Napięcie 2*24 lub 2*26V aby nie spalić kości. Wyciszniesz jakieś 120-130 wat w sinusie przy 8 ohm.

Skomentuj

A ja wam mówie że 150-200VA 2x24V i 10.000-15.000 uF na gałąź zasilania w zupełności wystarczy. Jak ktoś nie wierzy to niech sobie zrobi pomiary ile mostek wyciąga przy takim trafie. Bez sensu jest stosowanie większego trafa do tej kosteczki, przypuszczam że tda7294 to za mało i nie będzie odpowiedniej kontroli przy takim głośniku.

pozdrawiam!

Skomentuj

coolombo rozumiem 150 VA a nawet 120 VA na jedną kość ale to jest mostek i wątpie aby 150-200VA starczyło. Ja zmienie zdanie dał bym 250 i musiało by chodzić.

Skomentuj

Zapomiałem spytać chyba najwazniejszego pytania. Czy mostek tda starczy mi aby rozpędzic ten głosnik. Jeśli nie to co proponujecie?

Skomentuj

Zapomiałem spytać chyba najwazniejszego pytania. Czy mostek tda starczy mi aby rozpędzic ten głosnik. Jeśli nie to co proponujecie?
                Wątpie aby tda go rozpędził. To zależy jakie fundusze chcesz na to przeznaczyć.

Skomentuj

nie liczac transformatora i zasilacza to ze 100zł (przesadziłem???)

Skomentuj

Coś na elementach dyskretnych lub stk.
                    Przeszukaj elektrode.
                    200 W w sinusie przy 8 ohm powinno styknoć.

Skomentuj

Zapewni ci to STK4050 - 200W 8R +/- 66V.

Skomentuj

wg mnie trafo np. 250W - 2x24V;2x5A przy odpowiedniej baterii tuninguje sie do :
                        2x24x1,41;2x5A co daje już wzrost mocy do ok 330W ,oczywiście jest to moc chwilowa,szczytowa,impulsowa czy jak kto chce nazwac, ale mi to pasi,bo generatora raczej nie słucham...

Skomentuj

Co sie stanie jezeli przykladowo do mostka tda dam transformator o dopuszczalnym napieciu ale za duzej mocy np: 350VA (chodzi mi o to czy kostki wybuchnia czy poprostu niebeda wykorzystywaly tej mocy)

Skomentuj

nic się nie stanie - tzn oczywiście zagra a nadwyżka mocy poprostu nie będzie wykorzystywana.

Skomentuj

Adasko ma racje wzmacniacz będzie wykorzystywał tyle amper ile jest mu potrzebne.

Skomentuj

jak sie nie myle moc transformatora liczy sie nastepujaca: iloczyn amperów znamianowych i voltów znamianowych po stronie wtórnej (prostym jezykiem mowiąc). Ale przecież po wyprostowaniu pradu na staly zwiekszy się napięcie. Czy moc transformatora także się zwiększy (zgodnie z wzorem) czy nie?

Skomentuj

nie zwiekszy sie

Skomentuj

Ja mam mostek z dwoch TDA zasilany trafem 150W 2*26V i osiagam 150W/8omach.
                                    Nawet jakby dac trafo 1000W z takim napieciem to moc nadal pozostanie taka sama. Bo o mocy wzmacniacza nie decyduje moc trafa tylko napiecie zasilajace wzmak oczywiscie pod obciazeniem.

Skomentuj

byłem blisko :)

Skomentuj

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Otóż mostkując dwa wzmacniacze o tych samych parametrach można wycisąć z nich czterokrotnie wiekszą moc (stojując oczywiście odpowiedni transformator). Więc jak to sie dzieje, że mostek tda7294 daje tylko dwukrotnie wiekszą moc?? Jeśli jestem w błedzie naprostujcie mnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X