Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki preamp?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki preamp?

Witam, dzisiaj naszła mnie chęć zbudowania własnego przedwzmacniacza do mojego Uniampa. Uniampem napędzam kolumny na 2x arn150-05/4 + sc10n.
    Bardzo chciałbym zrobić coś na lampach :) Tylko, czy opłaca się do takich kolumn robić przedwzmacinacz na lampach? Nie będzie to przerost formy nad treścią?

No i dobrze by było, gdyby nie był to jakiś skomplikowany i drogi ( czyt. potężne trafa ) preamp. Byłaby to moja pierwsza konstrukcja na lampach.

Myślałem nad preampem MINI z audiotonu, lecz nie wiem "co to warte", czy w ogóle opłaca się bawić w robienie tego ... Niby tania i łatwa sprawa, no ale czy to rzeczywiście jest godne polecenia? W dodatku nie ma regulacji barwy .. To tak głupio troszkę :) Wolałbym, żeby miał regulację :) Wiem wiem .. nie da się mieć wszystkiego za małe pieniądze, no ale może jednak :)

W skrócie:

preamp lampowy
    regulacja barwy
    tani

Chyba, że zaproponujecie jakiś inny fajny preamp NIE na lampach?

Pozdrawiam i czekam na propozycje.

[ Dodano: 2008-12-26, 21:42 ]
    EDIT: Dobra, już zrozumiałem, że im mniej potencjometrów w przedwzmacniaczu lampowym - tym lepiej Już nie chce regulacji barwy :)

Teraz tylko pytanie co do BUFORA, na audiotonie jest pewien BUFOR LAMPOWY i buforek Czym to się różni od przedwzmacniacza lampowego? Tego np. PRE-MINI?

Z góry mogę powiedzieć że bufor możesz sobie darować bo bardzo mało wnosi do dzwięku... Jak już chcesz coś robić to rób preamp:)

Skomentuj

zrob z audiotonu na ECC88 lub poszukaj cos na lampie ECC83, jakby nie patrzec we wielu wzmacniaczach w stopniu preampa pracuje.. ciekawe co by dalo polaczenie tej lampki z unim.
      sam w niedlugim czasi robie do nauki lampke na ecc83 i el84 - esho w dziale gotowych konstrukcji umiescil takowy wzmacniaczyk

Skomentuj

cudny90, zrób pre lampowy nr 3 z audiotonu :) ja go mam i naprawde jest różnica w brzmieniu tyle że ja mam wersje na e88cc (troche wyższe napięcie nie ecc88)

Skomentuj

Warg, dobra, ale ten preamp nie jest zbyt tani .. Jak ostatnio jakoś liczyłem to wyszedł by mnie ok. 200zł ... Co powiecie o tym PRE-MINI z audiotonu ... ?

Skomentuj

cudny90, 200zł jak za preamp lampowy to chyba nie jest jeszcze majątek?:) dużo taniej raczej nie będzie a jeśli już to czy to się opłaci? :neutral:

Skomentuj

Zobacz na PRE-MINI z audiotonu :) http://www.audioton.republika.pl/pre-mini.html

Z drugiej strony, gdybym robił preamp nr 3, to nie wiem nawet gdzie kupić takie trafa ... Do preampa PRE-MINI trafo mam już w domu .. kupić tylko lampe i kilka elementów ..

Skomentuj

Podepnę się pod temat, mam nadzieję że nie ze zbyt laickim pytaniem:

Obecnie muzykę oraz filmy puszczam z laptopa, gdzie mam zintegrowaną k. muzyczną. Czy ten preamp na drodze laptop-ampli poprawiłby w pewnym stopniu brzmienie?

Skomentuj

no jak masz już do tego trafo to spróbować możesz, dużych kosztów nie poniesiesz a jak sie nie spodoba to sprzedasz i zrobisz coś lepszego... a odnośnie linku to gdybym nie czytał tytułu to bym to buforem nazwał :wink:

Skomentuj

Czy ten preamp na drodze laptop-ampli poprawiłby w pewnym stopniu brzmienie?
                    Tzn który preamp? W jakimś stopniu wprowadziłby coś nowego, niektórym się to podoba, niektórym nie. Ja w życiu nie słyszałem żadnej lampy, więc sam nie wiem, czy będzie mi się to podobać

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                      Tzn który preamp?
                      Wszystko jedno. Najlepiej mini, ewentualnie nr 3 ale to w późniejszym terminie...

W kartę byłoby lepiej, ale nie chcę kolejnego kabla w laptopie...

Skomentuj

csbiczek, ja też używam zintegrowanej karty dźwiękowej w komputerze Ale też czasami puszczam FLACi z cd technicsa ... Cóż, na początek chyba jednak zrobię ten preamp MINI z audiotonu ...

Skomentuj

cudny90, jak masz trafo do tego mini to działaj i potem się podziel wrażeniami :mrgreen: i też pomyśl o inwestycji w kartę:) ja przesiadłem się z integry na najtańszą x-fi i jest różnica :wink:

Skomentuj

A ten PRE-MINI będzie dużo gorszy od preampu nr 3? xD O przesiadce na jakąś kartę inną myślę .. :)

To w takim razie biorę się za szukanie lampy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                              A ten PRE-MINI będzie dużo gorszy od preampu nr 3
                              tego Ci nie powiem... zrobisz mini, nie podejdzie to sprzedasz i zrobisz coś lepszego ja niedługo będę miał na próbę bufor na 2x E88CC, zobaczę co to wniesie(jeśli w ogóle wniesie)

Skomentuj

cudny90 zainwestuj najpierw w lepszą kartę dźwiękową, gwarantuje Ci, że nawet mp3 "lepiej zagrają"
                                jak to lekarze mówią; leczy się objawy ale najważniejsza jest przyczyna :)

Skomentuj

co do traf to polecam od tego gościa brać http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=287052 , akurat teraz niema takiego trafa jak ja od niego brałem (170V 0,1A 6,3 2A albo 2,5A)

co do lepszych kart tak różnica będzie, mp3 będzie brzmieć jeszcze sztuczniej, bardziej płasko itp itd :razz: a to było stwierdzenie tylko po przejściu z integry na sb live 5.1 na SB0100 :roll:

Skomentuj

csbiczek, tak zrobię A co do karty .. W niedalekiej przyszłości pomyślę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                                      co do traf to polecam od tego gościa brać http://allegro.pl/show_us....php?uid=287052 , akurat teraz niema takiego trafa jak ja od niego brałem (170V 0,1A 6,3 2A albo 2,5A)
                                      Raczej od neigo nei brac.. http://www.trioda.com/forum/viewtopi...c5dd6f68ab4739

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                        Zamieszczone przez Warg
                                        co do traf to polecam od tego gościa brać http://allegro.pl/show_us....php?uid=287052 , akurat teraz niema takiego trafa jak ja od niego brałem (170V 0,1A 6,3 2A albo 2,5A)
                                        Raczej od neigo nei brac.. http://www.trioda.com/forum/viewtopi...c5dd6f68ab4739
                                        Preamp nie pobiera 100mA a co dopiero 300mA na anodowym, przy jakich to prądach robiono te testy, więc od tego kolesia można śmiało brać trafa do preampów.

A co do tego który? Rób od razu porządny, czyli pre nr3 ewentualnie pre1/2.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X