Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nawijanie cewek - co i jak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nawijanie cewek - co i jak

witam potrzebuje nawinac troche cewek - w moim wypadku sporo w ten sposob zaoszczedze co jest akurat dla mnie wazne a swoja droga lubie jak najwiecej robic samemu

wytlumaczy mi ktos na chlopski rozum jak mam obliczac, co i jak nawinac...??

potrzebuje cewki:
    3.3mH - 2 sztuki
    1.5mH - 2 sztuki
    0.47mH - 2 sztuki
    0.15mH - 2 sztuki

nie wiem puki co jeszcze jakiej grubosci drutu urzyje wiec chcialbym by ktos mi wytlumaczyl jak mam wszystko obliczac... potem efekt bedzie korygowany urzadzeniem do pomiaru indukcyjnosci ale chyba najpierw musze wstepnie nawinac najwyzej potem kilka zwoi sie odwinie... tylko nie wiem jak sie do tego zabrac, na co zwracac uwage, moze jest jakis program ktory mi ulatwi oblicenia?? jesli tak to prosil bym o link czy cos

Zamieszczone przez daniel69
    3.3mH - 2 sztuki
    1.5mH - 2 sztuki
    trudno będzie bez rdzeni :P

http://www.fonar.com.pl/bonus/progra...nwarstwowa.htm

Skomentuj

nie bedzie tak trudno wiertarka wolnoobrotowa jakas, szpula i jazda bo zabila mnie cena polinka... za cewke grubosci drutu 1.6 mm 3.3mH 100 zl.....:/, czekaj bo nie rozumiem co i gdzie mam wpisac:P:P:P

Skomentuj

miałem na myśli rdzeń ferromagnetyczny lepiej zobacz ile kosztuje cewka na rdzeniu i trochę cieńszym drutem nie jest wcale aż tak drogo żeby z wiertarką się męczyć

Skomentuj

ale ja nie chce cewek rdzeniowych co miales na mysli wiem ale poradze sobie ze zrobieniem i bedzie ok tylko wytlumacz mi co i jak mam wpisac do tego programu i czy aby na pewno ten program jest ok do cewek ktore chce nawinac

Skomentuj

zabila mnie cena polinka... za cewke grubosci drutu 1.6 mm 3.3mH 100 zl
            po co ci az taki gruby drut? na estrade sie szykujesz?

jak praktyka juz pokazywala nie raz, teoria mija sie i to daleko z rzeczywistoscia wiec lepiej odrazu zacznij mierzyc

Skomentuj

sprawdzałeś po ile drut kupisz?
              wolałbym kupić rdzeniowe z drutem1-1,2mm,niż bawić się w takie nawijanie ;]

Skomentuj

drut po 16 zl za kilogram biorac pod uwage srednice dlugosc drutu 1.6mm w kilogramie wynosi 54metry a drutu 1 mm ok 140 metrow... ale uwazacie ze lepiej kupic cewke rdzeniowa o grubosci drutu 1-1.2mm czy drutowa 1.2-1.6 ??? tylko roznica jest taka ze nadal wiecej zaplace za rdzeniowa niz za powietrzna ktora nawine... nie wiem obstawiam ze te 54 metry starczy mi na 2 cewnki wiec wyjdzie 16 zl za dwie, a rdzeniowa o grubosci drutu 1.2 mm w polinku kosztuje 25 zl czyli 50 za dwie wiec nadal jest drozej i wydaje mi sie ze i gorzej przeciez.... czyz nie??

a ciebie takero prosze o wypowiedzenie sie w tym temacie... na pytanie ktore ci zadalem i to ze jest tam kond 22uf juz wiem

Skomentuj

daniel69, jak stac ciebie na poswiecenie tyle czasu na nawiniecie cewki to prosze bardzo - ja np tyle czasu nie mam na "zaoszczedzenie"

Skomentuj

Otóż to. Jak się ma pieniądze, to się nie ma czasu, a jak sie nie ma pieniędzy to się ma czas. Kto co ma, to inwestuje. Do tego dochodzi fakt, że tak nawijana cewka ma pewien margines błędu. Najlepiej byłoby mieć miernik z pomiarem indukcyjności, ale to pewnie ze 150 zł kosztuje (używany).

Skomentuj

Zamieszczone przez handicap
                      Najlepiej byłoby mieć miernik z pomiarem indukcyjności, ale to pewnie ze 150 zł kosztuje (używany).
                      JIG za 20zl ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez handicap
                        Najlepiej byłoby mieć miernik z pomiarem indukcyjności, ale to pewnie ze 150 zł kosztuje (używany).
                        JIG za 30zł i jazda:),przy okazji pojemność mierzy

PawełS Sorki nie zauważyłem.

Skomentuj

hmmm uwazam ze taki miernik powinniscie miec... i nie 150 zl uzywany tylko niecale 100 nowy
                          http://www.allegro.pl/item509471128_...sc_rezyst.html

hmm fakt mam teraz bardzo duzo czasu... a malo pieniedzy (jestem po wypaku motocyklowym zlamanie otwarte uda i zerwany miesien prostujacy, i czekaja mnie min jeszcze 2 operacje) puki co pracowac nie moge... ale zajac sie czyms w domu ok przy czym po co mam wydac kase nawet ja majac jesli w ten sposob ja zaoszczedze a zajme sie czyms nie siedzac przed tv bo juz mam tego troche dosyc... nalezalem sie wystarczajaco i w szpitalu i w domu

Skomentuj

no to po co chcesz marnowac jeszcze kase na miernik? zloz JIGa :P

Skomentuj

no a gdzie znajde informacje jak jigiem miezyc to wszystko i od razu schemat miernikiem bylo by latwiej bo jak bede np w piwnicy nawijal cewke to bym np dotykal jednego konca nawijajac i podczas nawijania bym przez oddrapywal emalie i dotykal drutu i miezyl jak by jeszcze nie bylo oczekiwane to zamalowywal bym lakierem do paznokci i nawijal dalej co o tym sadzicie??

Skomentuj

masz tyle czasu a i tak leniwy jestes...
                                http://audiomania.info/articles.php?id=41

Skomentuj

czyli jak zabrac sie do nawijania??

[ Dodano: 2009-01-08, 21:49 ]
                                  a i co myslicie nad uzyciem tego zamiast cewki... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=522941063 pytam choc chce tylko wiedziec

Skomentuj

chyba będzie się nasycać....malutki rdzen

Skomentuj

nasycać jak nasycać, kwestia raczej tego żę drut jest grubości włosa ;]

drut po 16 zl za kilogram biorac pod uwage srednice dlugosc drutu 1.6mm w kilogramie wynosi 54metry a drutu 1 mm ok 140 metrow... ale uwazacie ze lepiej kupic cewke rdzeniowa o grubosci drutu 1-1.2mm czy drutowa 1.2-1.6 ??? tylko roznica jest taka ze nadal wiecej zaplace za rdzeniowa niz za powietrzna ktora nawine... nie wiem obstawiam ze te 54 metry starczy mi na 2 cewnki wiec wyjdzie 16 zl za dwie, a rdzeniowa o grubosci drutu 1.2 mm w polinku kosztuje 25 zl czyli 50 za dwie wiec nadal jest drozej i wydaje mi sie ze i gorzej przeciez.... czyz nie??
                                      szacowałeś ile metrów drutu wyjdzie Ci w tej cewce ? ;]

Skomentuj

szacunkowo można spojrzeć na mesę cewki powietrznej z polinka...

z tego co widzę to 3,3mH z drutu 1,6mm waży koło 1kG - jest to jak znam życie mocno zoptymalizowana cewka (jak wiadomo z tej samej ilości drutu można uzyskać różne indukcyjności w zależności od optymalizacji kształtu) ty musisz liczyć tak 1,3-1,6kG na cewkę

Skomentuj

Czaruję...
                                        X