cześć znów mam (chyba) głupie pytanie jeśli bez przesterowania mam napięcie na wyjściu 26,6V to jaką moc będe miał przy 8 omach? licząc P=U*I wychodzi ponad 80W ale to chyba nie realne hehe
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
moc wzmacniacza
Collapse
X
-
Moc najlepiej chyba okreslić na podstawie napięcia zasilającego końcówkę i impedancji znamionowej głośników. Problem tylko w określeniu o ile napięcie należy pomniejszyć do obliczeń. Najepiej porównać z jakimiś podobnymi końcówkami. Mam np. wzmacniacz DUAL 2x40W RMS i zasilanie jest +-32 V.
Twoje pomiary są mało wiarygodne - przy kilkudziesięciu Hz może występować rezonans i jak akurat trafisz na niego to impedancja kolumn znacznie wzrasta a więc i pobór mocy spada -- napięcie mniej przysiada itd. Jeśli chciałbyś poprawnie wyznaczyć moc to musiałbyś dobrze ociążyć wzmacniacz na obu kanałach (rezystory) i oscyloskopem badać kształt napięcia ale jak piszesz nie masz oscyloskopu więc nici z tego.
Skomentuj
-
przy takim transformatorze wątpię aby napięcie mocno siadało :) końcówki są zasilane około 36V pomiar napięcia na wyjściu wydaje mi się wiarygodnym sposobem na obliczenie mocy przy barzo mocnym transformatorze jakie siedzą w unitrach. poważam jeszcze raz nie chce bardzo dokładnych pomiarów chcę mniejwięcej wiedzieć jaką mam moc.
[ Dodano: 2009-01-18, 13:33 ]
powtórzyłem pomiar przy 50hz i mam 27V bez przesterowania na wyjściu czyli raczej poprzedni pomiar też był poprawny przy 50hz trudniej usłyszeć przesterowanie może to dlatego.
Skomentuj
-
Glosnik niskotonowy ma impedancje minimalna za rezonansami czyli w okolicy 150-300hz i tam najlepie wykonywac pomiary jesli oczywiscie nie posiada sie sztucznego obciazenia. Z taka czestotliwoscia nawet tani miernik powinien sobie poradzic.
P=U2/R dla 27V na 8omach wyjdzie ok 90W.
Jesli zasilanie w spoczynku wynosi +-36V a na wyjsciu masz 27Vskut czyli +-38V amplitudy to znaczy ze koncowka pracuje w mostku a zasilanie spada do ok +-25V ktoro daje wlasnie moc rowna 90W. Spadek z 36V na 25V to dosc duzo ale dopuszczalnie.
Skomentuj
-
i znów mierzyłem hehe zasilanie spada o 1V z podłączonym głośnikiem bez podłączonego rośnie o 1V czyli nie wiem o o chodzi z tym napięciem bo skoro końcówka jest zasilana +-36V to chyba na wyjście powinno iść całe to napięcie... wezmę może ten wzmacniacz jutro do szkoły i zbadam to oscyloskopem bo mamy takie zabawki na warsztatach.
mam jeszcze pytanie odnośnie pomiarów czy przesterowany sygnał miernik też odczytuje jako wyższe napięcie? bo przy gałce na max mam na wyjściu 33,5V
Skomentuj
-
Przesterowany wzmacniacz ma na wyjsciu przebieg przypominajacy trapez a przy bardzo silnym przesterowaniu prostokat oczywiscie miernik pokaze wtedy wyzsze napiecie. Dla protokata napiecie bedzie wyzsze o 1,41 w stosunku do sinusa (zakladajac ze zasilacz bedzie stabilny czyli idealnie bedzie sie to zgadzalo dla zasilacza bez obciazenia).
Maksymalne napiecie wyjsciowe (amplituda) jakie moze wytworzyc wzmacnaicz na wyjsciu to jest to napiecie zasilania obnizone o napiecie nasycenia koncowki mocy typowo ok 4V.
Dla podanego przez ciebie +-35V pod obciazeniem bedzie to +-31V amplitudy ktora da na wyjsciu 60W/8omach. N-mosfet ma nizsze nasycenie i odda wtedy ok 70W ale w zadnym wypadku nie bedzie to 90W. No chyba ze Twoje ucho nie slyszy 1% THD tylko dopiero 10% i wtedy rzeczywiscie moze byc to moc rowna 90W/8omach ale przy THD wynoszacym 10% czyli przebieg w postaci trapezu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nosmastera co to jest "bias"?
Bias, czyli po polsku polaryzacja, to po prostu napięcie polaryzujace np. tranzystory koncowe we wzmacniaczu albo siatki lampy elektronowej. Prad spoczynkowy to prad spoczynkowy, nie bias.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pegelmesserZamieszczone przez nosmastera co to jest "bias"?
Bias, czyli po polsku polaryzacja, to po prostu napięcie polaryzujace np. tranzystory koncowe we wzmacniaczu albo siatki lampy elektronowej. Prad spoczynkowy to prad spoczynkowy, nie bias.
Idąc dalej to napięcie wymusza przepływ jakiegoś prądu spoczynkowego.
Skomentuj
Skomentuj