Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwny proble ze wzmacniaczem Uscher..zdjęcia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwny proble ze wzmacniaczem Uscher..zdjęcia

Więc tak, wczoraj grał jeden kanał.. prawy, dziś gra lewy i coś w nim skrzeczy. Wczoraj, gdy na balansie zrobiłem na "0" to na grającym kanale sygnał( słupki z diodami) wychylały się więcej niż na kanale nie grającym. Nie widać na płycie by coś było popalone..Zmieniłem kabel aux, podłączyłem już pod wejścia aux, tape1, tape2- skrzeczy... rozebrałem i wyciągnąłem bezpieczniki, jeden przy wyjmowaniu się rozpadł, więc nie wiem czy był spalony...śladów nie ma..Zregenerowałem mildtony 70 i nie mogę się nimi nacieszyć:) Czy bogę wstawić duży bezpiecznik w miejsce tamtego? Mam tylko z listwy przepięciowej:/

nie Uscher a Uher :mrgreen:
    Zamieszczone przez dR.LasCa
    Czy bogę wstawić duży bezpiecznik w miejsce tamtego? Mam tylko z listwy przepięciowej:/
    bez przesady... taki bezpiecznik max 20gr kosztuje...

popatrz czy kondensatory nie są napęczniałe, czy przy którymś elemencie nóżka nie "odparowała" ale logicznie myśląc jak coś raz grało a raz nie i że bezpiecznik mógł nie łączyć to całkiem prawdopodobne, że wystarczy go wymienić :)

Skomentuj

Ok, ale nie kupię go dziś:) Chodzi mi o to czy ewentualne spalenie bezpiecznika by powodowały takie objawy?

Skomentuj

spalenie bezpiecznika nie powodowałoby takich rzeczy.
        sprawdź, przeczyść, wymień potka od balnce
        wychylające się słupki to pojęcie względne, może taka muzyka, może masz w sprzęcie który daje ci sygnał (muzykę) niewyrównany balans, może wina elektroniki.

[ Dodano: 2009-01-30, 13:36 ]
        bezpiecznik kup taki jak był oryginalnie, koniecznie. Chyba, że to nie oryginał :)

Skomentuj

Gdzie są potoki balansu?:) Możliwe że to od tego... bo nie działał jeden kanał wcale, a na 2 dzień działają oba i skrzeczą...żeby cokolwiek usłyszeć, trzeba dużo mocniej przestawić gałkę głośności...

Skomentuj

Zamieszczone przez dR.LasCa
            Gdzie są potoki balansu?:)
            Nie "potoki" tylko potek (potencjometr). To jest ten 3 od lewej, obok Treble.

Skomentuj

Jak go sprawdzić? Przeczyścić? on jest zabudowany...słyszałem, że się je oliwi.. czy może być do tego smar silikonowy w sprayu?

Skomentuj

Są specjalne preparaty do czyszczenia i regeneracji potencjometrów, np. Kontakt PR60. Na upartego możesz psiknąć WD 40. Też powinno pomóc.

Skomentuj

Ale chodzi mi konkretnie o W5 olej silikonowy

[ Dodano: 2009-01-30, 17:55 ]
                  Myślicie że to wina potencjometra? Nie widać, by coś było nadpalone, założyłem bezpiecznik 1,25A i włącza się normalnie, tyle że z kolumn strasznie skrzeczy...Jak kręcę gałką balans to nie słychać różnicy..

Skomentuj

Przypuszczam, że olej silikonowy tylko nasmaruje potencjometr, a to nie wystarczy. Potencjometr jak każdy inny element we wzmacniaczu z czasem ulega zabrudzeniu od wewnątrz. Dlatego stosuje się preparaty, tak jak PR60, które nie tylko smarują, ale i czyszczą potencjometr.

Skomentuj

Usterka zlokalizowana, potencjometr.. ile może kosztować wymiana? Czy trzeba do tego jakiś specjalnych zdolności, czy wystarczy serwis RTV w małym miasteczku?

Skomentuj

Spokojnie sam powinieneś dać sobie radę z wymianą. Jeśli jednak nigdy nic nie lutowałeś to daj go do serwisu. Poradzą sobie bez problemu pod warunkiem, że będą mieli taki sam potek na stanie.

Skomentuj

to bezpieczne? WD40 przewodzi prąd..

Skomentuj

jakim WD40, to nie do potencjometrów :P

kup nowego potka, wylutuj starego, zamień i tyle. Maasz lutownice?
                            Jak nie to serwis, i jak krzykną więcej niz 15zł to wysmiej ich.

Skomentuj

dzwoniłem dziś do kolesia od naprawy.. powiedział, że to końcówka mocy i że jakieś 80zł będzie:/ czy to możliwe przy takim zachowaniu wzmaka? Na jakie elementy zwrócić uwagę przy odbiorze, by rzeczywiście stwierdzić,że została wymieniona końcówka mocy?

Skomentuj

jeżeli przez telefon ocenił usterkę to masz ZA JE BI STEGO serwisanta :shock:
                                uważam, że sam tego nie naprawisz, jak jeszcze tym potkiem sie nie zajołeś, idz do serwisu RTV z tym sprzętem. Jak boisz się o wałek to pozaznaczaj sobie jakoś elemnty , nie wiem mazaczkiem, rysą i będziesz wiedział czy wymianił czy nie. Ale dla mnie to jest idiotyzm i do tego oszustwo ze strony serwisu.

szukał bym innego servisu.

Skomentuj

sprzęt już tam jest...na szczęście mam fotki..

[ Dodano: 2009-02-24, 19:47 ]
                                  z tego co widzę, to na bank zmienił tego STK.. coś nie tak z potkiem balance- chyba dał inny, bo łapie dopiero przy końcu, a nie od położenia "0" ale sprzęt gra:)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X