Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy ten rezystor nadaje się na serce JIGa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przydało by się takero :) Na audiomanii to jest tak opisane, że wszystko musi być perfekt i potem rodzą się wątpliwości. Brakuje tylko wzmianki, aby lutować połączenia złotem czy srebrem

JIGa jeszcze nie uruchomiłem. Przełącznik mi się zepsuł, chyba przy lutowaniu. Muszę kupić 2 i przelutować, potem to wszystko sprawdzę. Oby działało...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
      Trudno ochszaniac poczatkujacych o szukanie tych rezystorow bo to Quester podszedl haj-endowo do rezystorow i w artykule o JIG-u wpisal wyraznie 8om 20W 1%. Czemu wybral taki rezystor to nie wiem bo sam Wallin wyraznie pisze ze stosuje 10om 0,25W.
      Tak ?
      Poniżej zrobiony dzisiaj screenshot strony Wallina (żeby nie trzeba było szukać tej informacji na jego stronie) - proponuję zerknąć na R1 wg Erica Wallina. Mnie się nie chce już wałkować tego tematu, ale nie znoszę kłamstw i pomówień (ja nie wymyśliłem tego reza) dlatego zapostowałem.
      Załączone pliki

Skomentuj

Poczatki sa trudne i nawet Wallin projektujac JIG-a chyba nie mial pojecia jak on dziala :) Wazne jaki moze byc ten rezystor i na stronie speakerworkshop jest napisane ze rezystor 10om metali film resistor 1/4W, akurat kupujac rezystor metalizowany bedzie to rezystor 1% z moca znamionowa 0,6W bo dzieki metalizacji wytrzymuje wyzsze temperatury stad wyzsza moc znamionowa.

http://www.speakerworkshop.com/SW/Real%20Results.htm

Dobrze byloby zmienic artykul o JIG-u zeby pozbyc sie ciaglych problemow z tym rezystorem.

Dlaczego poczatkowo rezystor mial miec az 20W tego nie wiem bo gdyby mialo sie na nim wydzielic 20W to dla kolumny 8omowej przy pomiarze impedancji (tylko do tego sluzy ten rezytor) tez by sie wydzielilo 20W a to by bylo niebezpieczne dla kolumny i naszego sluchu. Praktycznie przy takiej mocy wejscie karty muzycznej zostanie przesterowane. Zakladajac najwyzsze mozliwe napiecie na wejsciu karty mozna wyliczyc maksymalna moc wydzielona w tym rezystorze i nie bedzie ona wieksza od 5W (dla ciaglego sygnalu). Pomiat trwa ulamek sekundy wiec w praktyce moc bedzie znikoma. A jesli ograniczymy moc pomiarowa do sensownego 1W to w rezystorze wydzieli sie ok polowy z tej mocy. W praktyce pomiar impedancji przeprowadza sie z jeszcze mniejsza moca wiec nie mam pojecia skad sie wzielo te 20W.

Skomentuj

Czaruję...
        X