Wiesz pracował jakiś rok na takim napięciu i było oki, nie wiem dlaczego spalił się teraz
Zamieszczone przez takero
Myślałęś nad n-mosfetem np ?
No między innymi rozwazałem tą opcje.
Na płytce tego wzmacniacza jest wzmak operacyjny. Jak sprawdzić jego zadanie?
Wydaje mi się , że jest to wzmacniacz odwracający ale nie jestem pewien.
Sygnał na końcówkę jest podawany przez jakiś regulator ( ogólna głośność + sub)
Ile to trzeba myslec zeby dojsc do wniosku ze skoro plytka z TDA pali bezpieczniki to nalezy wyciagnac TDA i podlaczyc ja bez niego a wtedy sie okaze czy przyczyna zwarcia jest TDA czy moze cos innego na plytce.
Jesli po wstawieniu nowego TDA nic sie nie pali a nie dziala to trzebaby sprawdzic czy sygnal dociera do TDA (najwygodniej oscyloskopem) no i podstawa to czy jest zasilanie i czy jest na piecie na nozkach mute i stby.
Zamieszczone przez Chilihead
Na płytce tego wzmacniacza jest wzmak operacyjny. Jak sprawdzić jego zadanie?
Sprawdz czy dostaje zasilanie jesli jest to tylko oscyloskop a prosciej bedzie go wymienic bo to zaden koszt.
Ile to trzeba myslec zeby dojsc do wniosku ze skoro plytka z TDA pali bezpieczniki to nalezy wyciagnac TDA i podlaczyc ja bez niego a wtedy sie okaze czy przyczyna zwarcia jest TDA czy moze cos innego na plytce.
Sprawdziłem to kiedy doradził to Paweł.S, i dalej paliło bezpiecznik. Wylutowałem też diody, szukałem zwarć na płytce ale wszysko wydawało się ok. Więc wlutowałem nowego tda (w sumie to sie niepotrzebnie pospieszyłem).
Skomentuj