Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JIG problem z Audigy 2 ZS GOLD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli macie problemy z tymi Kx'ami na Audigy i Audigy 2 (nie jakieś tam okrojone wersje)
    to tak: wpinacie kabel line in do drugiego od prawej wejścia, w master mixer odtwarzanie wyciszamy wszystko oprócz wave i master. w nagrywanie mamy recording master i tyle.
    Wchodzimy w panel od kxów, i tam w nagrywanie pogłaśniamy tylko AC97 a reszta ma być na inf czyli wyciszona. W takim ustawieniu u mnie da się prowadzić pomiary prawidłowo.

Skomentuj

Michał K. na xonarze działa wszystko w sw ?
      Jest w ogóle wersja na PCI czy tylko PCI-E?
      Tak, wszystko działa bez najmniejszego problemu, jednak karta ma spore opóźnienie, ok. 20ms.

Skomentuj

Zamieszczone przez BORO
        El_liero, na forach wyczytałem ze SB220 jest lekko okrojona i z gorszych komponentów zrobiona, ogólnie polecają albo SB0060 albo SB0100.
        Ja sprawdziłem około 60 kart SB live z serii od SB0060 do SB0220 i gówno prawda, że są zrobione z gorszych elementów, w 90% te same elementy. Co do okrojenia nie wiem co chciałeś przez to powiedzieć, że nie ma wejscia mikrofon czy co ? Czy coś z funkcjami, bajerami w software?

[ Dodano: 2009-03-05, 11:44 ]
        dodam, że SB220 SB220 nie równa i pewnie dlatego jedni piszą że ok inni że nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
          dodam, że SB220 SB220 nie równa i pewnie dlatego jedni piszą że ok inni że nie.
          TO jest niestety prawda

Zamieszczone przez Michał K.
          Tak, wszystko działa bez najmniejszego problemu, jednak karta ma spore opóźnienie, ok. 20ms.
          I pomiary są normalne ?? jak ja robilem na karcie z opóźnieniem 25 ms i porównałem je do SB Live z opoznieniem 1,5 ms to w ogole masakra co wyszlo, z takim opóźnieniem to był strasznie zakłamany pomiar.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
            I pomiary są normalne ?? jak ja robilem na karcie z opóźnieniem 25 ms i porównałem je do SB Live z opoznieniem 1,5 ms to w ogole masakra co wyszlo, z takim opóźnieniem to był strasznie zakłamany pomiar.
            Tego Ci nie powiem bo musiałem oddać Pawłowi JIGa i nie zdążyłem zrobić żadnych pomiarów, jedynie mierzyłem elementy RLC. Jak załatwię JIGa to zdam relacje:)

Skomentuj

uff :grin:
              Udało sie uruchomić JIGA na moim PC. Wczoraj przyniosłem kolejna karte dzwiekowa - SB Live 24 bit (0410). Działą 100%, przechodzi test kalibracji.
              Spróbowałem i zainstalowałem jeszcze raz Audigy 2 ZS Gold i o dziwo tez działa.
              Problem leżał prawdopodobnie w kablu (bo jeden wczoraj wymienilem) bądź w uziemieniu. Dziś poszukam winowajcy i dam znac na forum

Na marginesie:
              Audigy 2 ZS opóźnienie około 0,8ms
              SB Live 24 bit opóźnienie 9 ms

Skomentuj

Hmm, ja ostatnio znowu próbowałem robić test impedancji na Sb Live External Usb, i oczywiście lipa...co ciekawe jak poodpinałem wszystkie kabelki to przy kalibracji nadal mierzyło jakąś tam impedancje, zupełnie losowo bo próbowałem kilka razy...

BORO, jak znajdziesz przyczynę problemu to koniecznie napisz bo kaska poszła na zestawik pomiarowy, a tylko leży i się kurzy...

Skomentuj

Shiver, ostatnio poszukiwałem takiej karty jaką TY masz, niedawni napisał do mnie koles z AS i chciał sprzedać, twierdził caly czas ze ta karta u niego w SW działa na oryginalnych sterownikach bez oprogramowania, mowil tylko ze mankament jest taki iż ma małe wzmocnienie i suwaki w mixerze muszą być wysoko.
                  PO tej toshibie co kupiłem co niby miala wewnatrz sb, troche sie boje teraz kupować kolejną kartę. Wiem napewno ze z opoznieniem rzedu 25 ms mozesz sobie pomarzyć o pomiarach mikrofonem.

Skomentuj

Ha. Problem tkwił w kablu TV podłaczonym do grafiki - problem z uziemieniem TV przchodzil na kompa. Tak mi sie wydaje. Po odłaczeniu tego kabla SW i JIG konfiguruje się z kazdą kartą którą posiadam (Audigy 2 ZS Gold, SB Live5.1, SB Live 24-bit).

Mimo porawnej kalibracji jedynie Audigy 2 ZS wsółpracuje w pełni z moim sprzętem.
                    Pozostałe 2 karty maja jakieś zakłócenia.

Dla osób które posiadają audigy 2 ZS informuje ze w opcjach odtwarzania 3 suwaki ustawiamy na aktywne : Play control, Wave, Line-in. W opcjach nagrywania tylko Analog mix (Line/CD/aux). UWAGA ja musiałem wejść w zaawansowane Analog mix i zaznaczyć "record without monitoring". Suwaki w okolicy 3/4. Konfigurując w ten sposób wszystko działa OK.

[ Dodano: 2009-03-07, 19:22 ]

[ Dodano: 2009-03-07, 19:24 ]
                    Pierwsze pomiary zrobione.

Vifa D27

W górnej części wykresu mój pomiar w dolnej wykonany przez znajomego.
                    Widać wyraźnie że brakuje dokłądnośći w moim pomiarze, wypadało by zwiekszyc czas otwarcia bramki ale odbicia od scian na to niepozwalaja, kaszani sie wówczas, wykres robi sie malo czytleny

Skomentuj

CZas pomiaru zdecydowanie za krótki!
                      Musisz cos wykombinować, ja mam tez maly pokoj ale udalo mi sie osiagnac sporo dluzsza bramke, wytlumiająć podloge sciany i przeszkody w poblizu, zrob tak no i ew. odsun na okolo 80 cm mikrofon zamiast metra bedziesz mial zdecydowanie lepsze pomiary.

Skomentuj

Dopiero zaczynam zabawę z pomiarami, czy ktoś może udzielić mi kilku praktycznych porad jak poprawić jakość pomiarów. Sprzęt pomiarowy przeniosłem do bardziej wytłumionego pokoju, gdzie pomiary uległy poprawie. Zastanawia mnie pierwszy pik zaznaczony na czerwono, co on moze oznaczać, jakieś odbicie ??? Mam jeszcze pytanie odnośnie amplitudy impulsu, wiekszość ma na poziomie 400, mi maksymalnie udaje sie uzyskąć na poziomie 100, przy maksymalnych wzmocnieniach (ustawienia przełacznika jiga).

Mój pomiar na dole, u góry pomiar znajomego.

[ Dodano: 2009-03-10, 00:18 ]
                        P.S. Na marginesie zamieszczam ponizej foto z kalibracji SB Live 5.1 (0100). Jakie wnioski z tego płyną???

Skomentuj

Czaruję...
                        X