Mam problem jak w temacie wzmacniacz to alpine 2x35 wat RMS bezpiecznik 25 A. Jaki powinienem zbdowac uklad zeby odpalic tego wzmaka w domu i zeby ladnie gralo (bez jakis zaklucen)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wzmacniacz samochodowy w domu
Collapse
X
-
trafo powiedzmy 150VA 12V na wtórnym mostek ze 2 kondzioły powiedzmy 6800 i tyle ...no i bezpiecznik :]
[ Dodano: 2004-11-04, 19:58 ]
...teraz tak myśle że mógłbyś wykorzystać zasilacz AT komputerowy - wkońcu symetryczne Ci się do niczego nie przyda w zasilaczu samochodowym. Jeżeli w tym AT zabardzo przysiadało by ci napięcie to musiałbyś obciążyć piny 5V bo na nich jest stabilizacjia. ...wrazie czego Irek pomoże :] ..mam nadzieje :)
-
Sprawdz jaki masz bezpiecznik.
Jesli jest to powiedzmy 10A to jesli przypomnisz sobie dwie rzeczy: napiecie zasilania instalacji samochodowej (13,8V) oraz wróz na moc (P=U*I=10*13,8), to wyjdzie Ci, że moc pobierana przez wzmacniacz wynosi 138W.
Idziesz do sklepu i kupujsz 60 Watowe trafo.
Oczywiście żartowałem z tym trafem.
przecież odpowiedz na to jak mocne ma być trafo jest w drugim zdaniu.
pozdrawiam
Skomentuj
-
Najprosciej kupic kilkuamperowy zasilacz do CB chocc pewnie malo juz ich w sklepach. Zasilanie niestabilizoane jest dosc trudne bo wzmak wylacza sie ponizej 10V jak i powyzej 15V jesli oczywiscie ma takie zabezpieczenia a powinien. Zasilacz niestabilizowany zawsze usiadzie pod obciazeniem.
Skomentuj
Skomentuj