Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz samochodowy w domu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz samochodowy w domu

Mam problem jak w temacie wzmacniacz to alpine 2x35 wat RMS bezpiecznik 25 A. Jaki powinienem zbdowac uklad zeby odpalic tego wzmaka w domu i zeby ladnie gralo (bez jakis zaklucen)

trafo powiedzmy 150VA 12V na wtórnym mostek ze 2 kondzioły powiedzmy 6800 i tyle ...no i bezpiecznik :]

[ Dodano: 2004-11-04, 19:58 ]
    ...teraz tak myśle że mógłbyś wykorzystać zasilacz AT komputerowy - wkońcu symetryczne Ci się do niczego nie przyda w zasilaczu samochodowym. Jeżeli w tym AT zabardzo przysiadało by ci napięcie to musiałbyś obciążyć piny 5V bo na nich jest stabilizacjia. ...wrazie czego Irek pomoże :] ..mam nadzieje :)

Skomentuj

Ufok ma rację.Ja użyłem toroida od halogenów 11,5V 200VA (wzmak ma 2x60W) ,mostka Greatza 15A i kondziołek 10000uF na 25V i nawet przy ostrym graniu nic się nie dzieje,zero buczenia.Jedynie po ostrej jeździe wzmak zamienia sie w żelazko...
      PZDR

Skomentuj

Witam... mam wzmacniacz Blupunkta GTA 2100B ( podobno 2x 100W), czy wie ktoś coś na temat prawdziwej jego mocy ??? Jakie trafo bym potrzebowal do odpalenia tego w domu ?

Skomentuj

Sprawdz jaki masz bezpiecznik.
          Jesli jest to powiedzmy 10A to jesli przypomnisz sobie dwie rzeczy: napiecie zasilania instalacji samochodowej (13,8V) oraz wróz na moc (P=U*I=10*13,8), to wyjdzie Ci, że moc pobierana przez wzmacniacz wynosi 138W.
          Idziesz do sklepu i kupujsz 60 Watowe trafo.
          Oczywiście żartowałem z tym trafem.
          przecież odpowiedz na to jak mocne ma być trafo jest w drugim zdaniu.
          pozdrawiam

Skomentuj

Najprosciej kupic kilkuamperowy zasilacz do CB chocc pewnie malo juz ich w sklepach. Zasilanie niestabilizoane jest dosc trudne bo wzmak wylacza sie ponizej 10V jak i powyzej 15V jesli oczywiscie ma takie zabezpieczenia a powinien. Zasilacz niestabilizowany zawsze usiadzie pod obciazeniem.

Skomentuj

irek, ...fakt. Może prostownik o dużej wydolności

Skomentuj

Zamieszczone przez Asmoday
                Witam... mam wzmacniacz Blupunkta GTA 2100B ( podobno 2x 100W), czy wie ktoś coś na temat prawdziwej jego mocy ??? Jakie trafo bym potrzebowal do odpalenia tego w domu ?
                2x50 lub 55 w rms badz mostek 160W

Skomentuj

Przy 10A ciągłego pobierania prądu rzeczywiście moc wzmaka pobierana z zasilania to 120-135 Wat.Ale moc oddawana na głośnik będzie w granicy 60 wat przy 4 ohm,uwzględniając sprawność przetworki i samego wzmaka.
                  pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                  X