Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

lutownica dla poczatkujacego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://allegro.pl/item568...230v_od_ss.html postanowiłem trochę zaoszczędzic bo mam duzo wydatkow i kupiłem taka lutownice zobaczymy co z niej bedzie :razz:
    Raczej nie zaoszczedziles, tylko wydales pieniadze w bloto bo ten sprzte niestety nie nadaja sie do normalnego lutowania.
    Grzeje w rekojesc i niestety bardzo wkur..ia lutowanie takim czyms. Oczywiscie ma zero zabezpieczen i lepiej nie spuszczac z niej oka. Juz widzialem jak taki wynalazek stopil co nieco na stanowisku pewnego lutowajły..

Skomentuj

widze ze juz kupiles...
      mozna dokupic tez sama podstawke z ta sprezyna wygodnie bedziesz mial

a ja polecam SOLOMONa
      najbardziej wypasiony, ze sterowaniem mikroprocesorowym masz tu:
      http://www.allegro.pl/item579228985
      drogie cholerstwo, ale warto, zainwestuj raz, starczy ci na DUZO LAT
      solomon ma duzy wybor grotow
      NAPRAWDE WARTO

tansza "wersja" - ktora ja mam - inna firma, wyglada podobnie....
      http://www.allegro.pl/item572052989_..._f_ra_vat.html
      mozna podlaczyc kolbe z solomona, i tak robilem jak lutowalem precyzyjne rzeczy, tylko trzeba znac charakterystyki termopary
      osobiscie nie polecam, ze wzgledu na slabe jakosciowo groty

co do LUTOLI ;D
      mozna zamontowac 2 kawalki drutu miedzianego, jeden zaostrzyc, drugi sie z nim styka tak z 1cm od konca - grzeje az milo, kiedys tak lutowalem precyzyjne rzeczy i dawalo rade.... jak sie chce to sie da ;D

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
        Cytat
        http://allegro.pl/item568...230v_od_ss.html postanowiłem trochę zaoszczędzic bo mam duzo wydatkow i kupiłem taka lutownice zobaczymy co z niej bedzie :razz:

Raczej nie zaoszczedziles, tylko wydales pieniadze w bloto bo ten sprzte niestety nie nadaja sie do normalnego lutowania.
        Potwierdzam! Też miałem taką lutownicę i tak jak prędko ją kupiłem tak samo prędko poleciała w kąt! Grzeje w rękę strasznie, słabe groty mają, niewygodny gruby kabel i ogólnie lutowanie nią to porażka! Do polutowania 2-3 kabelków raz na pół roku to się nadaje a nie do normalnej pracy... Lepiej zacznij już odkładać kasę na normalna stację :razz:

Skomentuj

tak jak Ci napisali - wydales niepotrzebnie kase...
          taka lutownice to moj brat uzywal do wytopienia masy, ktora byl zalany modul zaplonowy motocykla

swieta ida
          zasugeruj babci/rodzicom taka stacje zamiast kolejnego sweterka/skarpetek itp
          pomarudza ze drogo, ale moze chociaz czesc zasponsoruja
          i raczej solomon, nawet te z potencjometrem bez wyswietlacza, ze wzgledu na jakos kolby i grotów (chromowanych)
          te ZDcostam maja grot pokryty czyms bialym, niby ceramiczne, ale schodzi to i sie syfi pozniej taki grot, nie mozna tego tez porzadnie pocynowac :-/

fajny artykul o lutownicach byl tak w polowie lat 90 w elektronice praktycznej :P (kurde, jaki stary juz jestem) napisali tam co i dlaczego i czemu najlepsze sa wellery z magnetyczna stabilizacja temp ;D - pewnie sa, ale sa tez w pyte drogie, do tego zmiana temp, poprzez wymiane grota i wypalanie sie stykow w grocie (ale na to byl sposob z MOSFETEM)

Skomentuj

Gdzies w piwnicy sie mi wala chyba taki weller bez potencjometra, tylko z wylacznikiem sieciowym i kontrolka :smile:
            najlepsze sa Metcale z grzaniem w.cz. Nie do pobicia w komforcie pracy mimo niektorych malej mocy...

Skomentuj

udało mi sie rozwiazać umowę ze sprzedawcą teraz musze kupić coś konkretnego i chyba to będzie lutola ale do nowej trochę mi brakuje to może ktoś używaną sprzeda? :wink:

Skomentuj

NIEEEE :evil:

kup cos co ma porzadne, stozkowe groty, czytaj co ludzie odpowiadaja Tobie!

takie cos masz tanio, a masz do tego DUZY WYBOR DOBRYCH grotów :!:
                http://www.allegro.pl/item573895689_...w_solomon.html

tylko nie wiem jak z temperatura... ze sterownikiem sie przydaje jednak mimo wszystko

taka transformatorowa sie nie nadaje do precyzyjnych rzeczy i co jakis czas musisz zakladac nowy grot, bo sie przepalaja

Skomentuj

Przykład sobieradzenia czyli stacja lutownicza diy :mrgreen:

Sprawdza mi się znakomicie, trzeba tylko się przyzwyczaić do włączania i wyłączania tak by utrzymać mniej więcej optymalną temperaturę.
                  Lutownica przysłowiowe 5 groszy, reszta ze śmieci :cool:

Skomentuj

To jak ten solomon jest naprawdę dobry to kupie a czy to 25w wystarczy? WAFER co myślisz żeby to tej pseudo stacji dołożyc jakieś sterowanie temperatura układem na triaku z np wiertarki co steruje jej obrotami :???:

Skomentuj

powiem ci ze sporo moich znajomych mialo porownanie osobiscie a i na salach do laborek na polibudzie dla "nieobytych" prowadzacy mowią ze xytronic ma trwalsze groty .........sprawdzone empirycznie..........na dalszych latach to juz do wellera Cie dopuszczą ;p ......

pozatym poszukaj sobie opinii na necie.....

potem jest solomon i jeszcze mniej trwale sa groty Elwika .....

kup sobie tak jak Ci pisalem xytronica za 30zł ..... groty groszowe sprawy
                      jest icha masa do wyboru... wielowarstowa miedz czyms tam powlekana (nie chce mi sie teraz w instrukcji sprawdzac czym oni to powlekaja ...)

mozesz sobie nawet grot do odlutowywania prockow smd do tego dokupic...

i bedziesz mial porzadna zabawke ... tyle ze bez regulacji temp ;p

Skomentuj

no jak masz regulator mocy, to spoko

25w wystarczy, tylko do precyzyjnej elektroniki, nie do spawania rynny

sa tez inne wersje tej lutownicy - 40W i 60W
                        podkresle po raz kolejny, zwracaj uwage na dostepne groty

te malowane czyms na bialo sa wg mnei beznadziejne, dobre sa chromowane, z cynowana fabrycznie koncowka

naley uwazac aby nie zedrzec tej warstwy - do oczyszczania grota uzywaj takiej gabki nasaczonej woda

[ Dodano: 2009-03-12, 18:58 ]
                        jeszcze jedna opcja
                        kup sama kolbe SOLOMON 48W / 24V i zrob sterownik
                        tylko czym go zlutujesz

kolba zawiera termopare, nachylenie charakterystyki mam w domu gdzies zapisane, kilka mV/st.C
                        zasilacz 24v, wzmacniacz operacyjny, komparator z mala histereza ~1 st. C, jakos wyskalowac potencjometr, np jak masz termometr do 300 stopni mozna tez dac wskaznik temperatury zadanej/odczytanej na woltomierzu cyfrowym
                        mozna tez zrobic bardziej wypasione, z plynna regulacja mocy (PWM), chociaz to moje ma on/off i daje rade
                        pierwotnie mialem taki wlasnie plan, ale w koncu kupilem to co pisalem, ZD costam

Skomentuj

bawolek lutownic xytronic nie ma na allegro są tylko pensety;D i teraz nie wiem co robic czy zamówic tego solomona http://allegro.pl/item573897408_luto...w_solomon.html czy szukać czegoś innego :???:

Skomentuj

na poczatek dobre

Skomentuj

albo taką http://www.nowyelektronik.pl/searchs...=opis&nr=50376 teraz proszę o porady. SOLOMON VS XYTRONIC

Skomentuj

w tym xytronicu grot wykada jak kawalek stalowego drutu zaostrzonego
                                i jkeszcze wyjmowany na srubokret :bzdura:

Skomentuj

:mrgreen: to tak jak w mojej.
                                  Jak się dłużej coś lutuje to grot się wygina i trzeba go prostować o blat :lol:

Skomentuj

a no sam teraz nie widze tej co kiedys chcialem sobie kupic ;p

... jak nie znajdziesz takiej z grotem nakladanym na grzalke jak w stacjach (zerknij na fotke ktora dalem wyzej tam jest sciagniety grot z grzalki ....a ceramiczna grzalka wystaje z kolby...)
                                    to kup sobie ta SOLOMONA... jak tak patrze to kto wie czy groty xytronica nie podejdą ze stacji do niej ;p ...przejzyj wymiary

Skomentuj

to Ci juz napisze - nie pasuja
                                      maja inna srednice, sprawdzalem w sklepie elektronicznym, dawno temu

Skomentuj

a co myslicie o takiej lutownicy? mialem taka ponad rok,blisko dwa lata, wczoraj padła grzałka chyba, skonczylem cos lutowac,wylaczylem, potem znow cos chcialem a tu... lekko ciepla i nic wiecej po paru minutach...

http://www.allegro.pl/item573228093_..._f_ra_vat.html

wg mnie dobra była,dosc szybko sie grzała i dobrze mi sie nia lutowało, raczka byla chlodna, az sie dziwie ze te drozsze w/w grzały raczke itd.

jako ze ja warsztat robie to kupilem sobie stacje lutownicza pt 936 (aoyue) za 125zl z wysylka.

Skomentuj

A może ktoś by sobie stacje lutowniczą z prawdziwego zdarzenia sam zbudował? :)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...utownicza&sid=

Myślę, że za kasę elementów do tej stacji nie kupi się niczego lepsiejszego aaa kolbe i tak trza firmówkę kupić, jej się nie zrobi :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X