nie 100uf do 10000uf tylko 1000uf do 10000uf nie wiem dlatego pytam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
zasilacz
Collapse
X
-
nie wiem jakie rezystory powinny byc ale ja dalem 1wkondy sa 100nf odsprzeglajace, 1000uf i 10000uf rezystory 3,3k oraz 1k 1w i tyle a po co dwa mostki nie wnikam chcialem zrobic tak jak to Peter Daniel zaprojektowal czyli na 2 mostkach na diochach mur860 tyle ze wychodze z zalozenia ze wzmacniacz to nie wzmacniacz jak ma 1000uf w zasilaczu... smiech na sali dlatego dodalem 10000uf wedle innego schematu gainclona. (pobawie sie w praktyce to zobacze co przynosi jakie zmiany bo gainclony teraz robie 3
(jeden zasilany z aku z elementami : (kondy tylko 100uf (nichicon muse) w torze z lm3886 (bo zasilacza nie ma jak to z aku to po co wieksze kondy, beda tylko te co przy lm oraz odsprzeglajave wima, rezystory vishay 0,1%(bo jest ich 4 na kanal) (a dlatego ten bedzie z aku bo nie wymaga dodatkowych urzadzen typu opuznione zalaczanie glosnikow itd itp wiec dluzej pociagna aku)
dugi (z zasilaczem 10000uf nichicon 50v z seri fw x2 plus 1000uf panasonic x2
a w torze dzwieku 100uf black gate z serii N i odsprzeglajace 100nf vishay rezystory rowniez vishay 0,1%, natomiast scalak tym razem lm3875 - czyli wszystko jedne z lepszych jakie moglem kupic)
trzeci na najtanszych elementach z kondami w zasilaczu 2200uf - 4 sztuki 2 dla jednego 2 dla drugiego kanalu bo zasilacz bedzie tylko na mostkach a kondy od zasilacza na plytce z kanalami - chyba, plus 100uf prawie najtansze jakie znalazlem ale chociaz z napisem rubycon 2 zl za 10 sztuk, kolo znowu lm3875 i najtansze odsprzeglajace oraz najzwyklejsze rezystory ) i majac 3 rozne porownam sobie co i jak wplywa na dzwiek,
Jakies zalety 2 mostki maja pewnie..., wszystko sie okarze bede mial 3 rozne wzmaki, kilka rodzai zasilania: zasilanie z aku, z zasilacza dobrego i zasilacza wedle Petera Daniela(ktory to mowi ze 1000uf-2200uf jest najlepiej) i bede mogl zmieniac zasilanie z jednego do drugiego itd i bede wiedzial co jak wplywa czy warto czy nie... wstepnie moge powiedziec ze kondy wplywaja na dzwiek ale trudno powiedziec co komu bardziej bedzie sie podobalo... bo plytki wzmacniaczy sa takie same roznia sie tylko urzytymi elementami - w jednym najlepsze jakie znalazlem w drugim najtansze jakie znalazlem i mowiac szczerze dzwiek z kondami black gate z serii N jest delikatny szczegolowy ogolnie roznice czuc przy milym sluchaniu ale za to brakuje im jakos basu moze poprawi to dobry zasilacz nie wiem, natomiast ten drugi rowniez na lm3875 z kondami zwyklymi tanimi basu ma wiecej ale ucierpialy wysokie i dzwiek jakos moze bardz rozny nie jest to jest inny nie sprawia takiej przyjemnosci ze sluchania ale nadal jest lepszy niz z mojej Yamachy rx-v459 to ciezko bylo by mi powiedziec czy warto zaplacic 200 zl za 4 kondensatory 100uf... na szczescie nie placilem tyle za nie... dostalem je niemalze za darmo dlatego postanowilem sprobowac - bedzie latwo sprzedac bo ludzie na allegro kupuja jak swierze buleczki gainclony na black gate... i jeszcze jest trzeci na lm3886 i ten z kolei jest pomiedzy nimi, basu ma tak jak ten na najtanszych (a ma nichicon muse) a wysokie pomiedzy tamtymi i sadze ze jakby dostal black gate N to bylby najlepszy ale nie wiem wiem ze wyszedl mnie prawie nic a jest ciekawy - zrobilem zeby zobaczyc jak spisuje sie lm3886 a poprzednie 2 by porownac roznice miedzy kiepskimi a dobrymi (drogimi ) elementami
Skomentuj
-
przed odsluchami to by sie najpierw przydalo zmierzyc czy te wzmacniacze wogule dzialaja prawidlowo niestety malo kto to potrafi dlatego wiekszosc sie wzbudza i ma klopoty z obciazeniem pojemnosciowym. Ale co to za roznica wazne zeby drogie kondensatory kupic i bron boze nie wieksze niz 2x1000uF bo z wiekszymi podobno gra gozej.. Ciekawe kiedy ten Peter Daniel weizmie sie za konstruowanie prawdziwych wzmacniaczy a nie sluchnie kondensatorow i rezystorow.
Skomentuj
-
to zalezy brzmienie ciezko powiedziec ktory ma ciekawsze bo zbudowane na innych elementach ale fakt do prostego wzmaka lm3886 najlepszy bo ma mute czego brakuje w lm3875 ale dzwiek z lm3875 wydaje mi sie jakby bardziej szczegolowy, delikatny i taki lekki... co nie jest az tak odczuwalne juz w lm3886
Skomentuj
-
czemu autosugestia... nic nie wiem zadnego nie uwazam za lepszego jesli chodzi o psychike... ja nie jestem taki poprostu zrobilem oba i tyle zadnego nie faworyzowalem i uwazam za lepszego tak jak ty lm3886 pod wieloma wzgledami a mianowicie moc te niby 12w roznicy a roznice robi... funkcja mute jest tez na jego plus ale jakos dzwiek (mozna powiedziec ze slepy test... ) jakosciowo wydaje mi sie lepszy z lm3875 i nie wiem czy nie zrobie jeszcze 2 dokladnie takich samych na dokladnie tych samym elementach z ta roznica ze stereo na lm3875 i stereo na lm3886 z jakims np przelacznikiem zeby zmieniac z jednych na drugie i poprosze kogos by zmienial i wtedy zrobie slepy test i sie okaze...
Skomentuj
-
irek powiedz mi jedno jeden ze wzmakow sie grzeje nawet jak nie jest podawany na niego sygnal... co moze byc przyczyna?? i ogolnie sie bardzo grzeje podczas pracy... z pozostalymi wszystko ok mowa o lm3886 pozostale zasilane z tego samego zrodla i sie nie grzeja czyli jest to wina samej plytki z lm-em
Skomentuj
Skomentuj