Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa wzmacniacza lampowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa wzmacniacza lampowego

Witam
    Mam pare pytań związanych ze wzmacniaczami lampowymi. Otóż chcemy z kuzynem zbudować wzmacniacz lampowy do jego kolumn które mają ok. 150W 3-way. Czy dało by rade zbudować taki wzmacniacz lampowy który by pociągnął te kolumny. Zależało by nam tez na dosyć dobrym basie. Jezeli ma ktoś jakiś pomysł to prosze o podrzucenie jakiś schematów. Wiem że taki wzmacniacz kosztuje więc cena nie gra roli oczywiście w granicach rozsądku ;] Nasz budżet na elektronike to max 1000zł

Re: Budowa wzmacniacza lampowego

Zamieszczone przez klimeq
    Mam pare pytań związanych ze wzmacniaczami lampowymi. Otóż chcemy z kuzynem zbudować wzmacniacz lampowy do jego kolumn które mają ok. 150W 3-way. Czy dało by rade zbudować taki wzmacniacz lampowy który by pociągnął te kolumny.
    Tak.

Zależało by nam tez na dosyć dobrym basie.
    Tutaj dużo zależy od traf wyjściowych - dobre pasmo = wysoka cena.

Jezeli ma ktoś jakiś pomysł to prosze o podrzucenie jakiś schematów.
    Schematów w necie jest masa. Wam potrzebny byłby minimum EL34 w PP.

Wiem że taki wzmacniacz kosztuje więc cena nie gra roli oczywiście w granicach rozsądku ;] Nasz budżet na elektronike to max 1000zł
    Za taką cenę możecie zapomnieć, albo poszukać na allegro jakiś starych używek, może nawet będą działać.

Skomentuj

to w takim razie na elektronike dołożymy funduszy. esh0 a mógłbyś podac schemat wzmacniacza który nadawał by się to tych kolumn??

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
        Nasz budżet na elektronike to max 1000zł
        Myślisz esh0, że za mało?

Ja się zmieszczę w 1000 z http://www.audioton.republika.pl/wzmEL84.html.
        Przyznaję dopiero zauważyłem że to tez jest kit AVT2754, przynajmniej PCB będą.

Chyba że EL84 nie uciągnie tych kolumn.

A w sumie to możesz mi powiedzieć czy trafo TG08 czy TG11 z Telto, zastosować.

Skomentuj

Zamieszczone przez keisan
          Przyznaję dopiero zauważyłem że to tez jest kit AVT2754, przynajmniej PCB będą.
          znajomy ktory mi pomaga robic EL84+ECC83 w SE mowi ze ta plytka jest lipna... z mojego zestawu bedzie kolo 4-6W z PP kolo 8W jesli dobrze pamietam...

Skomentuj

witam mam trafa komplet do 100\120 wat wyjsciwy na 4\8\16 omowjakby was interesowalo robione na zamowienie do lampy

Skomentuj

Mógłbym prosić kogoś o wklejenie tytaj schematu wzmacniacza lampowego do tych kolumn z wartościami wszystkich elementów

Skomentuj

klimeq, jeśli myślisz, że budowa wzmacniacza lampowego to jest schemat+spis elementów, kupienie plytki, zlutowanie i odpalenie, to się grubo mylisz

Musisz mieć pojęcie o elektronice ( przynajmniej jakieś :P ) bo czeka Cię sporo dłubania przy uruchamianiu, różnego rodzaju regulacje itd.

Skomentuj

Mógłbym prosić kogoś o wklejenie tytaj schematu wzmacniacza lampowego do tych kolumn z wartościami wszystkich elementów
                  Ale co to ma dac?
                  Schemat wynikowy jaki defacto bedzie w gotowym urzadzneiu i tak bedzi 100 razy zmieniany! Schemat to mozesz podac jak juz go zbudujesz i sprawdzisz ze dziala i jest godny polecenia.
                  Jak podac schemat jak nie wiesz jaki to ma byc wzmacnaicz, jaka moc, jaka topologia (Williamson, SRPP, SE, QUAD), klasa(A, AB, AB1,AB2 itp), jakie lampy chesz zastosowac, czy ma byc takze przedwzmacnaicz z selektorem wejsc czy ma to byc sam output stage,czy ma byc sterowanie zdalne itp itd.

Druga sprawa czy kolega juz wogole cos z elektroniki robił? Jak tak to jakie uklady, jakiej mocy itp. JAkim spzretem dysponujesz?

Skomentuj

wzmacniacz na lm3886 i takie tam jeszcze pierdoły a sprzęt według mnie to mam wystarczający zeby zrobić taki wzmacniacz. przeciez nie trzeba miec nie wiadomo jakich tam narzedzi lutownica miernik itp to chyba kazdy kto sie interesuje elektronika to ma ;] jezeli chodzi o moja wiedze to ze wzmacniaczy lampowych to nie znam tylko zasady działania lamp ale mysle ze z Waszą pomoca się dowiem

Skomentuj

No to ja bym zaczal cos od PCL/ECL86 na poczatek.

Skomentuj

keisan,

tak jak wyżej napisał
                        Zamieszczone przez dolphin123
                        z mojego zestawu bedzie kolo 4-6W z PP kolo 8W jesli dobrze pamietam...
                        a Esh0 mówił EL34 w PP, wg mnie z deko różnicy jest w mocy tych dwóch wzmacniaczy :razz:

Może zapytam jeszcze o kilka rzeczy szanownego kolegę: Co to dokładnie za kolumny? Dlaczego akurat lampowy wzmacniacz? -ma być lampowy bo świeci? :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                          keisan,
                          keisan napisał/a

tak jak wyżej napisał
                          Nie kumam.

Skomentuj

keisan, Fakt trochę pokrętnie to napisałem... Chodziło mi o to że Esho polecał EL34 w PP a Ty wyskakujesz z EL84 który w PP jest o połowę słabszy od El34 w SE :wink:

Skomentuj

Ale co ma do tego moc?
                              To lampa, a nie tranzystor.
                              Jak ktoś chce mocy niech robi na tranach lub kostkach.
                              Takie jest moje zdanie.

Zamieszczone przez csbiczek
                              Esho polecał EL34 w PP
                              zmęczone oczy potraktowały 3 jak 8 przepraszam.

Skomentuj

kolumny te http://www.allegro.pl/item593920783_...a_odsluch.html

Skomentuj

Ale co ma do tego moc?
                                  To lampa, a nie tranzystor.
                                  Jak ktoś chce mocy niech robi na tranach lub kostkach.
                                  Takie jest moje zdanie.
                                  Moje zdanie jest podobne bo lampowiec jest do słuchania a nie do nagłaśniania imprez(bynajmniej nie w dzisiejszych czasach)... A z tą mocą to sam nie wiem czemu się tak uparłem...
                                  zmęczone oczy potraktowały 3 jak 8 przepraszam.
                                  mam podobnie, ta pokrętna odpowiedź też jest spowodowana zmęczeniem, chyba lepiej pójdę spać :mrgreen:

[ Dodano: 2009-04-02, 21:38 ]
                                  91db to już przyzwoicie :wink: Szczerze mówiąc jeśli wzmacniacz ma być do spokojnych odsłuchów(chociaż i do głośniejszych też) to El84 w SE faktycznie wystarczy... A w jakim pokoju to będzie grało(chodzi mi o powierzchnię)?

Skomentuj

pokój ma 13m^2

Skomentuj

pokój ma 13m^2
                                      Czyli nie taki duży... Za ok 1000zł powinieneś zrobić SE na EL34 lub sporo taniej SE na El84... Może faktycznie zacznij od PCL86- raz że nabierzesz wprawy a dwa będziesz wiedział ile potrzebujesz mocy... Mam PCL86 i do słuchania wystarczy ale tak z ciekawości robie El84 w SE... :wink:

Skomentuj

csbiczek a mógłbyś podrzucić mi jakiś schemacik??

Skomentuj

Czaruję...
                                        X