Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

matronix wpx3k vip

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

matronix wpx3k vip

witam moje pytanie tyczy tego wzmacniacza do suba... da sie z niego cos wiecej wycisnac?? z tego co widze na plytce sa miejsca na 6 tranzystorow a wstawione sa 4, do kazdego tranzystora maly rezystor i duzy bialy, ich tez nie ma na plytce sa 4 a miejsc na 6, ale jest jakas mozliwosc dostawienia tych tranzystorow i jakie kozyszci z tego wynikna?? co dokladnie trzeba zmieniac... i czy mozna np wogle wstawic tu inne tranzystory?? standardowo sa irfp150n czytalem ze przydaly by sie na wieksze napiecie a nie na 100v... nie wiem chce sobie go troche ulepszyc wiec pytam jak sie do tego zabrac i czy mozliwe jest wstawienie wszystkich 6 tranzystorow i jakie zmiany jeszcze sie z tym wiaza i co mozna zmienic by polepszyc jego jakosc.

http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K_VIP

[ Dodano: 2009-04-12, 16:38 ]
    z tego co sobie poczytalem to jesli dobrze rozumiem moge wstawic tranzystory irfp250n lub np irfp260n ktore lepsze?? ja chyab sklanialbym sie po opiniach do irfp250n - mowa wtedy o wymianie rowniez tych ktore juz sa a nei dostawieniu tych jako nowe, czyli albo 4 tak jak jest tyle ze irfn250n lub 260n albo juz 6 wtedy tranzystorow 250n lub 260n... z tego co sie naczytalem moge wstawic te tranzystory ale bedzie trzeba zmienic wartosci rezystorow tak?? jak tak to na jakie ?? i ogolnie prosze od razu powiedziec czy 4 czy 6 dawac... i ktore rezystory nalezy zmienic i oczywiscie dostawic te brakujace jelsi wstawie 6 tranzystorow...

daniel69, wyciśnięcie więcej to masa roboty, dorzucanie tranów , zmiana trafa, lepiej sobie daruj i odkładaj kasę na nowego wzmaka.
    Powiedz lepiej co nim zasilasz.

Skomentuj

producent podaje moc 300W sin po chelere ci wiecej potrzeba?

Skomentuj

trafa bym nie zmienial puki co chcialbym zienic trany na te 250 i wrzucic ich 6 a nie 4 a tu chyba wielkiej zabawy nie ma bo dodanie brakujacych rezystorow (moze wymiana wszystkich na inne wartosci ale to zadne pieniadze) czy dobrze mysle

Skomentuj

daniel69, tylko że to nic nie da .

Skomentuj

czemu nic nie da?? cos na pewno da... raczej mozna powiedziec ze szkoda zachodu jesli juz bo efekt moze byc znikomy, ale tranzystory ogolnie powinny byc uzyte te 250 a nie 150 i te 250 maja wiecej mocy wiec pewnie moc maxymalna troche wzronie bo trafo nie jest tu slabym ogniwem - jest na prawde dobre i jak na moje oko ma ok 500watt... a poza tym czytalem ze te uzyte sa na za male napiecie (100v) a te co ja chce 200v moze nie warto dawac tych 2 kolejnych tranzystorow ale jak bede kupowal 4 to nei problem kupic 6 bo rezystory to zadna kasa... jesli juz mowic to popierac to jakimis konkretnymi powodami a nie tylko stwierdzeniami, a ja chcialbym dokonac takiej zmiany i najwyzej na wlasnej skorze sie przekonac ze nic nie da tylko pytam jak mam sie do tego zabrac... i czy lepiej irfp250n czy irfp260n jesli juz jednak sie zdecyduje... oraz co z tymi rezystorami czy bede musial zmienic ich wartosc?? a tak wogle wersja wxp2k ma tylko 2 tranzystory i mocy mniej o polowe, wiec teoretycznie na 3 powiniem miec ok ponad 400w

[ Dodano: 2009-04-13, 05:32 ]
            http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K# - tutaj na pierwszym zdjeciu plytki (nie panelu) tylko plytki gdzie widac i kondensatory (mniejsze niz w vip) doskonale widac ktorych elementow brakuje a mianowicie duzego rezystora, tranzystora i malego rezystora w rogu plytki...

Skomentuj

daniel69, tak czytam co piszesz i nóż się w kieszeni otwiera, niektóre zdania brzmia jak wyjęte z prowokacji na filmwebie:
              Zamieszczone przez daniel69
              a tak wogle wersja wxp2k ma tylko 2 tranzystory i mocy mniej o polowe, wiec teoretycznie na 3 powiniem miec ok ponad 400w
              Nie masz pojęcia o elektronice więc dobrze Ci radzę - daj sobie spokój...
              oraz co z tymi rezystorami czy bede musial zmienic ich wartosc??
              a Ty wiesz w ogóle po co te rezystory tam są ?
              Moc nie zależy od liczby tranów , tylko od napięcia zasilającego, możesz dać i 5 par tranów, ale mocy oddawanej przez wzmak to nie zmieni.

Skomentuj

Może niech kolega dołozy w swoim aucie jeszcze 4 koła to może mu moc auta wzrosnie albo predkosc maksymalna... :mrgreen:

Skomentuj

trafo nie jest tu slabym ogniwem
                  a jednak jest... chcąc uzyskac wieksza moc bez wymiany trafa sie nie obejdzie.

Skomentuj

hmmm ok w takim razie mniejsza z tym ale wytlumaczcie mi w takim razie po co stosuje sie wieksza ilos tranow... no nie mam pojecia o elektronice i tutaj nie przecze... ale chyba te irnf250n lub 260n przy tym samym napieciu oddadza wieksza moc czy nie?? oraz w takim razie po co sa te rezystory i o ktorych mowisz... no ale nie zmieni to faktu ze jesli dobrze pamietam to z irka wypowiedzi padlo ze te irnf150n to pomylka...

[ Dodano: 2009-04-13, 13:38 ]
                    i powiedzcie mi bo ludzie budujac n-mosfet by irek stsuja lepsze trany to czemu tu sie nie oplaca tego zrobic... wlasnie z tej razcji ze nie mam pojecia (trooche mam ale to nie tak bym samemu sie podjal czegos nie pytajac was) nie podejmuje sie zmian bez dowiedzenia sie co i jak wplynie itd.

Skomentuj

ale chyba te irnf250n lub 260n przy tym samym napieciu oddadza wieksza moc czy nie??
                      Wyobraz sobie to tak. Masz 2 rury jedna o przekroju 1m2 druga o przekroju 2m2 ale tylko jedna pompe. Nie ma roznicy jaka dasz rure bo i tak przepompujesz tyle samo wody. Jedyna roznica to to ze ta wieksza rura bedzie mniej obciazona przeplywem.

Skomentuj

tranzystory dokłada się po to żeby zwiększyć "przepustowość" końcówk mocy poprostu 2 tranzystory mogą przepuścić 2x większy prąd niż 1.

Skomentuj

po co stosuje sie wieksza ilosc tranow
                          dodanie kolejnych tranow np. zmniejsza ryzyko uszkodzenia wzmacniacza przy wiekszych mocach, ponieważ prąd jaki płynie przez jeden tranzystor bedzie rozdzielony na kolejne, co za tym idzie beda mniej obciazone... Chyba sie nie pomyliłem :?:
                          :razz:

EDIT:

kolega był szybszy...

Skomentuj

no czyli chodzi o wydajnosc pradowa tak??

Skomentuj

no czyli chodzi o wydajnosc pradowa tak??
                              Raczej obciążalność. Wydajnośc pradowa to termin okreslajacy zrodla pradowe...

Skomentuj

no tak obciazalnos ale nie wiem czy dobrze rozumiem jesli mamy wicej tranow to mozemy zastosowac glosnik o mniejszej impedancji tak?? tak mi cos swita ze kiedys cos czytalem o jakims ukladzie scalonym ze przy uzyciu 3 mozna bylo stosowas glosnik o impedancji 2ohm... czy w tym wypadku tez by tak bylo?? pytam z czystej ciekawosci... a wiecej ukladow poprawia wydajnosc pradowa, oczywiscie nie tylko ich dodanie to zmieni trzeba rowniez zastosowac lepsze kondy, lepszy mostek prostowniczy o wiekszej wydajnosci itd... a tutaj pojawia sie te moje pytanie nie zwiazane z tym matronixem, czytajac o wydajnosci pradowej napotkalem stwierdzenie ze szybkie diody sa lepsze niz mostek prostowniczy i ze lepiej uzyc diody... jak sie maja one do mostka?? na prawe nie ma jak wyciagnac z tego matronixa czegos...?? bo nie potrzbeuje nowego wzmaka do suba potrzebuje by mial troszke lepsza kontrole nad glosnikiem, mniej boomowaty bas, szybszy po teraz to troche zamula tak mi sie wydaje.

Skomentuj

to jest jak opisanie smoka za pomocą krowy i komara :P
                                  na prawe nie ma jak wyciagnac z tego matronixa czegos...??
                                  musiałbyś wymienić wszystko oprócz preampa, czy to ma sens ?
                                  Zresztą - musiałbyś dać komuś żeby Ci to wymienił bo sam nie dasz rady raczej.
                                  Koszta wyjdą takie że dużo taniej będzie sprzedać tego i kupić nowego.

Skomentuj

znaczy na tyle ze jak ktos by mi powiedzial co mam zrobic to bym zrobil sam to nie problem... a nowego tez ze schematu zrobie tylko ten nie jest az taki zly tylko chcialem troszke poprawic jakosc i ciut moc bo uwazam ze jest to mozliwe i moze wzmacniacz sprawowal by sie troche lepiej akurat moze to co mi przeszkadza by sie polepszylo... to po co plytka zaprojektowanana jest na 6 tranow jak niby nie ma sensu ich tam wsadzac... a pytanie z innej beczki roznice w dzwieku miedzy tym tranem co jest teraz a tym irfp250n lub 260n sa?? bo mi glownie chodzi o to ze troche przymula ten wzmacniacz nie wierze w to ze wymiana tranow chocby tych 4 co sa na te co chce (i dobranie rezystorow co za wymiana tranow idzie) nie dalo by pozytywnego efektu (moze nie warto cenowo przez maly efekt) ale dla mnie warto z tych wzgledow ze to w koncu taniej niz caly nowy wzmak zrobic... napiecie z trafa 2x43 po wyprostowaniu 2x60 wiec chyba wystarczajaco... nie jestem uparty tylko chce jak najwiecej sie dowiedziec... i 4 trany czy nawet 6 i kilka rezystorow to nie wydatek wiec czemu nie sprubowac??

Skomentuj

bo uwazam ze jest to mozliwe
                                      to skoro tak uważasz to rób.
                                      tyle ode mnie.

Skomentuj

faktycznie naczytalem sie dzis troche i widze ze sie wyglupilem:P miales racej zebym wycisnal wiecej potrzebuje trafo o wyzszym napieciu, wtedy mozna wyciskac wiecej mocy ale do tych celow wlasnie jest potrzebna wieksza ilosc tranow (tylko po to by odciazyc je ) bo jedna para by sobi enei poradzila z takim obciazeniem... i po to stossuje sie wiecej tranow, wyglupilem sie bo zle wczesniej wszystko zrozumialem i mi sie cos pomieszalo... faktycznie teraz juz rozumiem co chciales mi przekazac tylko nie rozumiejac dzialania tych tranow itd nie rozumialem ze to bez sensu z tego co wyczytalem co i tu bylo pisane ale zle to zrozumialem to zeby wycisnac wiecej mocy trzeba zaczac od wymiany trafa na wyzsze napiecie i wieksza moc, nastepnie kondy na wyzsze napiecie itd itp az do tranow gdzie stosuje sie ich wiecej po to ze jeden przy takiej mocy moze nie wytrzymac tak?? czyli w zaden sposob nie poprawie tutaj mocy. ale moze jest jakis sposob poprawy jakosci tego dzwieku by byl taki spojniejszy szybszy, bez zamulen, i nie jest to wina glosnika bo mam bsw 124 II oraz intertechnik mds12 multidrive i oba w domu zamulaja a w samochodzie pod innym wzmakiem(a slabszym) oba sa szybsze mniej zamulania mniej natarczywego dudnienia , ogolnie fajniejszy szczegolnie w intertechniku podoba mi sie to ze jest jak sprezynka szybki...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X