Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To rozumiem. Ale próbuje wytłumaczyć że objętość podstawy radiatora jest równie ważna jak te żeberka, oddające ciepło. Ja o kozie wy o wozie...

Skomentuj

sebxx4,
      żeby tłumaczyć trzeba mieć jakieś podstawy/wiedze a ty gawędzisz i upierasz się nie mając racji, z twojego przykładzu - rozwinięta folia aluminiowa odprowadzi lepiej ciepło niż bloczek o tej samej objętości (skoro się przy tej objętości tak upierasz) bo ma większą powierzchnie wymiany ciepła...

Skomentuj

Objętość radiatora przy styku z półprzewodnikiem jest ważna do przejęcia energii cieplnej do materiału a żebra są po to aby to ciepło oddać do otoczenia. Dobry radiator jest bardzo gruby przy scalaku/tranzystorze i ma grube żebra przy środku a coraz cieńsze na końcach.

Skomentuj

No i o to mi chodziło. Przecież wyraźnie napisałem "objętość podstawy". Myślałem że wszyscy załapią o co chodzi...

[ Dodano: 2010-08-24, 07:41 ]
          Jakoś dziwi mnie fakt, iż nikt się nie czepia o to że wstawiłem wzór PCB do tego wzmacniacza... Jakieś prawa autorskie albo coś ?

Skomentuj

Nie chodziło mi o to... Po prostu jak wrzucałem obrazek na forum nie pomyślałem o prawach autorskich. Więc teraz pytam.

Skomentuj

Bo raz że wrzuciłeś go kiepskiej jakości, niektóre ścieżki się prawie zlewają, dwa że na stronie flodinsa jest wzór płytki i wystarczy wrzucić go w painta i wymazać zworki, parę sekund roboty, a trzy że jest to starsza wersja płytki, flodins ma obecnie nową, lekko zmodyfikowaną.

Skomentuj

Panowie mam problem z odpaleniem jednej koncowki syma, jedna odpaliła bez problemow zero szumow wszystko pieknie. Jak odpalałem druga koncowka to odlutował mi sie drut nawojowy na rezystorze i grzeje mi sie R6 <4R7> czym to moze byc spowodowane napiecie na wyjsciu to 13mV. jak włacze to straszne szumy sa, myslalem ze jak przylutuje ten drut nawojowy to szystko bedzie ok a tu nadal nie działa. Wiecie moze czym to moze byc spowodowane
                Last edited by ciora; 17.01.2011, 17:53.

Skomentuj

Grzanie R6 i szumy to objawy oscylacji (wzbudzanie).

---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post o 11:44 ----------

Obserwuj temperaturę tranzystorów wyjściowych i włącz bezpieczniki 1.5-2A szybkie w linie zasilania znacznie zwiększy ich szanse na przeżycie.

Skomentuj

Grzeje sie tak jak druga koncowka, obydwie koncowki były robione na tych samych elemetach <druga działa idealnie 0 szumow> co moge zrobic zeby sie nie wzbudzała?

Skomentuj

Spróbuj zwiększyć/zmniejszyć C19. Wzuć też zdjęcia może masz jakiś błąd w montażu itp.

Skomentuj

Sprawdziłem elemety z 2 koncowka i sa takie same, lutowałem 2 koncowki naraz wiec mało prawdopodobne było pomylenie elementow. Moze poprawic luty ??

Skomentuj

Ciężko powiedzieć z tym wzmacniaczem były takie problemy. Możliwości są tylko 2 błąd w montażu lub po postu masz pecha.

Skomentuj

Dzisiaj jeszcze wszystko sprawdziłem i teraz nawet nie moge pradu spoczynkowego ustawic cały czas mam 72mV Czy spalił sie jakis tranzystor? Na wyjsciu bez obciazenia jest 2mV jak podłacze głosnik to strasznie wzrasta

Skomentuj

Niestety w ciemno ciężko coś doradzić tak jak pisałem możesz spróbować zmienić wartość C19 i mieć nadzieje że się uda (jaki masz tam wlutowany ?) :) Napisz jakie masz tam tranzystory na wyjściu Toshiby, Motorole (OnSemi) ? Bo od tego jakie masz zleży jaką wartość C19 trzeba wlutować.

Skomentuj

c 19 mam 22pf trany to toshiby, wymieniłem ten r6 na nowy nie grzeje sie nie ma szumow ale nie moge teraz ustawic pradu spoczynkowego ja obracam potencjometrem to cały czas jest ok 70 mV czyzby potencjometr poszedł ?

---------- Post dodany o 15:17 ---------- Poprzedni post o 15:11 ----------

i jeszcze na tej koncowce mam przejscie miedzy r6 a r10 a w tej działajacej nie ma czy to ma jakies znaczenie ? Jeszcze jedna rzecz jak wyłaczam ta zła koncowke to jest duzy trzask w głosniku a w dobrej nie. Prad na wyjsciu mam ok 3mV

Skomentuj

c16 ma mieć 100p czy to jakiś błąd się wkradł w spisie ? korzystam ze spisu ze strony: http://flodins.info/pl/sym-v2-by-flo...owa-wzmacniacz

Skomentuj

Ja składam teraz symki w wersji v2:

[CODE]Part Value
                                    +
                                    -
                                    C1 100n
                                    C2 100n
                                    C3 47n
                                    C4 100u 50V
                                    C6 100n
                                    C8 100n
                                    C9 100u 50V
                                    C10 100n
                                    C11 330p
                                    C12 330p
                                    C13 100n
                                    C14 2.2uF
                                    C15 100p
                                    C16 100p
                                    C17 100n
                                    C18 470u 16V
                                    C19 22p
                                    GND SE11
                                    OUT SE11
                                    PR1 500
                                    Q1 BC546B
                                    Q2 BC546B
                                    Q3 MPSA18 lub BC546B (odwrotnie)
                                    Q4 MPSA18 lub BC546B (odwrotnie)
                                    Q5 2N5401
                                    Q6 2N5401
                                    Q7 2N5401
                                    Q8 2N5551
                                    Q9 2N5551
                                    R1 33
                                    R2 2k
                                    R3 22
                                    R4 1,2 1W
                                    R5 22
                                    R6 4,7 1W / 2W
                                    R7 zwora
                                    R8 470
                                    R9 1,2 1W
                                    R10 22
                                    R11 22
                                    R12 680
                                    R13 680
                                    R14 68
                                    R15 47k
                                    R16 47k
                                    R17 150
                                    R18 150
                                    R19 220
                                    R20 22k
                                    R21 2k
                                    R22 22k
                                    R23 10
                                    R24 470
                                    R25 22k
                                    R - od spodu 0,22 5W
                                    R - od spodu 0,22 5W
                                    T1 TIP3055/2SC5200
                                    T2 TIP2955/2SA1943
                                    T3 MJE15030
                                    T4 MJE15031
                                    T5 BD139
                                    V+ SE11
                                    V- SE11
                                    VGND SE11[/CODE]
                                    Ja na tym bazuje. Sry za code, ale xls nie chciał sie wgrać jako załącznik
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

to mnie teraz zaskoczyłeś ;p R7 to ma być zwora ;/ a ja nawijam na 10ohm drut miedziany właśnie ;p to skoro tam ma być 100p to po co jest tyle miejsca zostawione i zaznaczone jakby miał być MKT. tez mam symki v2.

Skomentuj

R7, może być zwora, ale jak nawiniesz to będzie tylko lepiej
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

To żadna zwora tylko cewka wpływająca na stabilność wzmaka- radze zrobić ją (nawinąć na rezystor parę zwoji)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X