Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uruchomiłem niedawno symasyma flodinsa i prąd spoczynkowy rośnie wraz z głośnością i potem maleje jak się ścisza. Po prostu tak pływa szybko razem z pokrętłem głośności, przy uderzeniu basu też kiedy potrzeba więcej mocy. Czy to normalne w symasymie? W Uniampie tego nie było chyba
    Last edited by jamess8; 07.03.2014, 20:19.

Skomentuj

Prąd spoczynkowy ustawia się w spoczynku. Czyli bez obciążenia i bez sygnału. Potencjometr vol. na minimum i nie podłączasz kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
        Prąd spoczynkowy ustawia się w spoczynku. Czyli bez obciążenia i bez sygnału. Potencjometr vol. na minimum i nie podłączasz kolumn.
        To ja wiem, tak zrobiłem, ale sobie go potem kontroluję na początku miernikiem przy graniu:)

Skomentuj

No to przy graniu będzie rósł i im głośniej tym bardziej

Skomentuj

Jest jeszcze gdzieś dostępna dokumentacja do SYM_v0.2? Odkopałem w szufladzie dwie płytki i wypadało by coś z nimi zrobić w końcu. Link na pierwszej stronie niestety już nie działa.

Skomentuj

Jedyne co udało mi się znaleźć

Fotki pochodzą stąd http://www.eevblog.com/forum/project...y-new-pcb-diy/
              Wartości elementów można z oryginalnego schematu wziąć http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_...ymasym5_3.html Flodins zmienił tylko oznaczenia elementów na schemacie i pcb.
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Mam cos chyba ale nie wiem do jakiej wersji, poszukam w najblizszym czasie. A to sa juz te zielone czy czerwone ? Btw byli by chetni to przetestowania nowej wersji pcb ? Zaprojetowana wg oryginalnego podobne do flondisa wg oryginalnego schematu, pcb jest delikatnie dłuższe niz to flondisa, bo ma dodatkowe kondensatory, ktore tam byly pominięte. Pcb wysle za darmo kilku osobą, w zamian za rzetelne sprawozdanie i pomiar jesli ktos dysponuję sprzętem, ja niestety nie... pcb mialy by warstwe opisowa, z rozieszczebiem elementów :) .

Skomentuj

znalazłem pdf'a na elektrodzie: www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=431807
                  uffff

Skomentuj

floodinsa mozna bodajze znalezc na kanale IRC elektrody, zagadajcie - mozemy wrzucic na serwer pliki jak sie zgodzi i bedzie na lata - taki mirror...

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                      znalazłem pdf'a na elektrodzie: www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=431807
                      uffff
                      Mam dokładnie tego samego pdf

Skomentuj

Nie na temat...
                        Mam gdzieś paczkę z kitem od flodinsa, kupiony ładnych parę lat temu i nierozpakowany nawet z braku czasu, ale... nie mogę jej znaleźć :(

Skomentuj

tu coś jest jeszcze http://www.lf-pro.net/mbittner/Sym5_.../symasym5.html

http://www.diy-audio-shop.de/epages/.../Products/1001

Skomentuj

Jak ktoś chce, to 2 takie końcówki mogę oddać za darmo. Trochę rozszabrowane i bez tranzystorów mocy. Kiedyś kupiłem je razem z trafem na którym mi zależało i nigdy ich nawet nie włączyłem. Ale płytki jak najbardziej Ok. Można coś z nich jeszcze zrobić jeśli ktoś ma ochotę.

Skomentuj

Alo, alo Panowie, czy ktokolwiek pamięta jeszcze symka? :P

Mam pytanie czy trafo ts120/13 2x29V (jałowo) 2x25V(pod obciążeniem ze strony indela) wystarczy pod mono? Nie mogę znaleźć rozpiski mocy przy danym napięciu (może dlatego bo jej nie ma..) Czytałem na forum że ktoś używał dwóch żeby zasilić jeden symek.. Drugi ktoś pisał że będzie ok..

Skomentuj

Wystarczy z tym,że będziesz miał na wyjściu zasilacza coś około + - 40V więc lepiej wymienić tranzystory MPSA18(wejście) na BC550 lub BC 546 aczkolwiek u mnie nie uległy uszkodzeniu przy zasilaniu z tegoż trafa.

Skomentuj

Witam chciałbym złożyć ten wzmacniacz w wersji stereo ma ktoś do sprzedania lub odstąpienia płytki symasym-a pozdrawiam

Skomentuj

http://allegro.pl/wzmacniacz-symasym...102350124.html

Trochę się spóźniłeś..

Ja wylapalem syma floodnisa za 34+przesyłka

Przyczaj się na allegro, praktycznie zawsze cos pod frazą "symasym" znajdzie

Gość ma symki po 70 zł na olxie, trochę drogo..

Skomentuj

Witam serdecznie forumowiczów. Do kogo mogę się zgłosić w celu zakupu gotowych płytek( złożonych i uruchomionych) symasym flodinsa? Flodinsa nie można złapać tutaj ani na elektrodzie. Proszę o kontakt jeśli będzie ktoś zainteresowany. Pozdrawiam

Skomentuj

Mam takie na zbyciu. Zakupiłem kiedyś na forum i leżą. Odsprzedam za 50PLN +KW.

https://diyaudio.pl/i/3122/960ae904b...1475704877.jpg

Pozdrawiam

Skomentuj

Kupię dwie płytki do tegoż

Skomentuj

Czaruję...
                                          X