Wiszace wejscie oczywiscie zbiera smieci ale jest to zazwyczaj statyczny brum (bzzzzz) i jesli obudowa jest podlaczona do masy to nie powinien byc slyszalny a na pewno nie wtedy gdy potek jest na minimum bo wtedy wejscie jest zwarte do masy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sym by flodins v0.2 temat techniczny
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
jakiś zastój w temacie.... chyba większość to kolekcjonerzy płytek :razz:
ja kończę odpalanie symka, obudowa już skończona, brumu w głośnikach bez sygnału nie ma ale na jednym wyjściu pierwszej płytki (z zworką na wejściu) mam 7mV a na drugiej ~35mV
prąd spoczynkowy ustawiony na 70mV
jak obniżyć te napięcie na wyjściu/czym jest spowodowane ???
obudowa pójdzie jeszcze do malowania proszkowego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tazWarg coś Ci się pomyliło. 12 mV na rezystorze 0,22 om daje około 54 mA. 70 mV na tym samym rezystorze daje blisko 320 mA :grin:
cholera to mój błąd napisałem że
prąd spoczynkowy ustawiony na 70mV
Jeśli nie to najpierw te tranzystory sprawdź. Swoją drogą to nieźle musi się grzać wzmacniacz przy takim prądzie spoczynkowym.
trany mam od AUDIO-DESIGN ( Sebastian-1K z allegro) które niby są parowane z tym że jak zamówiłem 8szt. to i tak wszystkie przyszły w jednej paczce
nie parowałem ich
jakiegoś specjalnego brumu na wyjściu (bez pod. wejścia) nie słyszałem
spórbuję dzisiaj pomierzyć wszystko na cacy i podłączyć coś pod wejście
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdilaktóre trany w symie to para różnicowa ?
http://tinyurl.com/m5wpkh
Skomentuj
-
odpaliłem dziada z sygnałem :]
kanał na którym jest 7mV jest super, czysto i w ogóle ekstra klasa - GC - miałem ich kilka (robione głównie na zamówienie) brzmi jak radyjko odpustowe przy nim :razz: :p i to stwierdzam przy 1-dnym kanale a na 2óch to będzie masakra :wink:
teraz tylko kwestia tego trefnego kanału :/ szum/brum jest zauważalnie słyszalny
akurat w miejscu q3 i q4 mam bc550 w obu kanałach oczywiście wlutowane na odwrót
i już mi ich brakło więc spróbuję sparować bc546b
czy jest lepszy i szybszy sposób od tego ? http://www.serious-dial.atari.pl/Serious/S13/A21.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez flodinssprawdź rezystory, ja składam bez zadnego parowania i mam 2mV wszedzie i absolutną ciszę na wyjsciu
te 35mV mierzysz z założoną zworką na wejsciu?
[ Dodano: 2009-07-23, 19:23 ]
już jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maxdilajuż jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
akceptowalne napiecie stale na wyjsciu to +-100mV wiec nie widze zadnego problemu jak jest tylko 35mV. I nie uwierze tez flodins ze masz wszedzie nie wiecej niz 2mV bo to nie mozliwe, zawsze sa jakies rozrzuty parametrow tranzystorow, dodatkowo prad spoczynkowy i dc na wyjsciu zaleza np od od temperatury.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekZamieszczone przez maxdilajuż jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
akceptowalne napiecie stale na wyjsciu to +-100mV wiec nie widze zadnego problemu jak jest tylko 35mV. I nie uwierze tez flodins ze masz wszedzie nie wiecej niz 2mV bo to nie mozliwe, zawsze sa jakies rozrzuty parametrow tranzystorow, dodatkowo prad spoczynkowy i dc na wyjsciu zaleza np od od temperatury.
brum mam z obu kanałów przy braku podłączonego wejścia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekZamieszczone przez maxdilajuż jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
Skomentuj
-
Witam,
a ja mam mianowicie taki problem: symek gra pięknie, ładnie i bez problemowo ale tylko gdy oba kanały są podłączone do jednego trafa (TS200/5, oddzielny mostek i kondensatory dla każdego kanału), natomiast gdy podłącze każdy kanał do oddzielnego trafa to jeden kanał się wzbudza i strasznie buczy :cry: . Co ciekawe wcześniej kiedy podłączałem te płytki do jakiś dwóch różnych traf to działało. Ma ktoś jakieś sugestie?
Skomentuj
Skomentuj