Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sym by flodins v0.2 temat techniczny

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiszace wejscie oczywiscie zbiera smieci ale jest to zazwyczaj statyczny brum (bzzzzz) i jesli obudowa jest podlaczona do masy to nie powinien byc slyszalny a na pewno nie wtedy gdy potek jest na minimum bo wtedy wejscie jest zwarte do masy.

Skomentuj

jakiś zastój w temacie.... chyba większość to kolekcjonerzy płytek :razz:

ja kończę odpalanie symka, obudowa już skończona, brumu w głośnikach bez sygnału nie ma ale na jednym wyjściu pierwszej płytki (z zworką na wejściu) mam 7mV a na drugiej ~35mV
      prąd spoczynkowy ustawiony na 70mV
      jak obniżyć te napięcie na wyjściu/czym jest spowodowane ???

obudowa pójdzie jeszcze do malowania proszkowego

Skomentuj

Parowałeś tranzystory, chodzi mi o parę różnicową na wejściu?? Jeśli nie to najpierw te tranzystory sprawdź. Swoją drogą to nieźle musi się grzać wzmacniacz przy takim prądzie spoczynkowym.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

taz, bez przesady standardowo sym ma 12mA prądu spoczynkowego a maxdila ma 15mA w to nie jest różnica :)
          ja tak mam tez ustawione w symku i nie zauważyłem żeby się jakoś strasznie mocniej grzał za to mam wrażenie że bas jakby był lepszy (albo to autosugestia :P)

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
            mam wrażenie że bas jakby był lepszy
            Na audiostereo też o tym pisali czym większy bias tym lepszy bass

Skomentuj

Warg coś Ci się pomyliło. 12 mV na rezystorze 0,22 om daje około 54 mA. 70 mV na tym samym rezystorze daje blisko 320 mA :grin:
              Grado SR125i

Skomentuj

taz, fakt strzeliłem babola i to niezłego :oops: :cry:

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
                  Warg coś Ci się pomyliło. 12 mV na rezystorze 0,22 om daje około 54 mA. 70 mV na tym samym rezystorze daje blisko 320 mA :grin:

cholera to mój błąd napisałem że
                  prąd spoczynkowy ustawiony na 70mV
                  oczywiście 70mA

Jeśli nie to najpierw te tranzystory sprawdź. Swoją drogą to nieźle musi się grzać wzmacniacz przy takim prądzie spoczynkowym.
                  w opisie wzmacniacza jest napisane że ustawiamy 50-100mA... więc ile ty masz że ci się nie grzeje (nie twierdząc przy tym że mi się grzeje) ?

trany mam od AUDIO-DESIGN ( Sebastian-1K z allegro) które niby są parowane z tym że jak zamówiłem 8szt. to i tak wszystkie przyszły w jednej paczce
                  nie parowałem ich
                  jakiegoś specjalnego brumu na wyjściu (bez pod. wejścia) nie słyszałem

spórbuję dzisiaj pomierzyć wszystko na cacy i podłączyć coś pod wejście

Skomentuj

Ja mam 50 mA. I radiatory są ciepłe, ale mam je mniejsze niż Twoje.
                    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
                      które trany w symie to para różnicowa ?
                      Jak w kazdym innym wzmacniaczu...

http://tinyurl.com/m5wpkh

Skomentuj

Q3 i Q4, według opisu flodinsa
                        Grado SR125i

Skomentuj

odpaliłem dziada z sygnałem :]
                          kanał na którym jest 7mV jest super, czysto i w ogóle ekstra klasa - GC - miałem ich kilka (robione głównie na zamówienie) brzmi jak radyjko odpustowe przy nim :razz: :p i to stwierdzam przy 1-dnym kanale a na 2óch to będzie masakra :wink:

teraz tylko kwestia tego trefnego kanału :/ szum/brum jest zauważalnie słyszalny
                          akurat w miejscu q3 i q4 mam bc550 w obu kanałach oczywiście wlutowane na odwrót
                          i już mi ich brakło więc spróbuję sparować bc546b
                          czy jest lepszy i szybszy sposób od tego ? http://www.serious-dial.atari.pl/Serious/S13/A21.html

Skomentuj

nic nie trzeba parowac a czy wsadzisz bc 546 czy 550 jest bez znaczenia

Skomentuj

więc czym/jak zniwelować te 35mV na wyjściu ?

Skomentuj

sprawdź rezystory, ja składam bez zadnego parowania i mam 2mV wszedzie i absolutną ciszę na wyjsciu

te 35mV mierzysz z założoną zworką na wejsciu?

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                                  sprawdź rezystory, ja składam bez zadnego parowania i mam 2mV wszedzie i absolutną ciszę na wyjsciu

te 35mV mierzysz z założoną zworką na wejsciu?
                                  tak, mam 35mV z zworką na wej.

[ Dodano: 2009-07-23, 19:23 ]
                                  już jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł

Skomentuj

już jest spoko... zmierzyłem jeszcze raz prąd spoczynkowy - było 45mV... ustawiłem na 76mA i brum znikł
                                    taaaaa i teraz ktos pomysli ze brumy na wyjsciu maja cos wspolnego z pradem spoczynkowym..

akceptowalne napiecie stale na wyjsciu to +-100mV wiec nie widze zadnego problemu jak jest tylko 35mV. I nie uwierze tez flodins ze masz wszedzie nie wiecej niz 2mV bo to nie mozliwe, zawsze sa jakies rozrzuty parametrow tranzystorow, dodatkowo prad spoczynkowy i dc na wyjsciu zaleza np od od temperatury.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      taaaaa i teraz ktos pomysli ze brumy na wyjsciu maja cos wspolnego z pradem spoczynkowym..

akceptowalne napiecie stale na wyjsciu to +-100mV wiec nie widze zadnego problemu jak jest tylko 35mV. I nie uwierze tez flodins ze masz wszedzie nie wiecej niz 2mV bo to nie mozliwe, zawsze sa jakies rozrzuty parametrow tranzystorow, dodatkowo prad spoczynkowy i dc na wyjsciu zaleza np od od temperatury.
                                      może sprostuję, napięcie na wyjściu dalej mam 35mV ale brumu nie ma

brum mam z obu kanałów przy braku podłączonego wejścia

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

no trochę się źle wyraziłem, wszędzie czyli w moich 2 kanałach ale mimo to na złożonych około setkę symów w żadnym nie osiągałem 35mV co w cale nie znaczy ze 35mV ma martwić

Skomentuj

Witam,
                                          a ja mam mianowicie taki problem: symek gra pięknie, ładnie i bez problemowo ale tylko gdy oba kanały są podłączone do jednego trafa (TS200/5, oddzielny mostek i kondensatory dla każdego kanału), natomiast gdy podłącze każdy kanał do oddzielnego trafa to jeden kanał się wzbudza i strasznie buczy :cry: . Co ciekawe wcześniej kiedy podłączałem te płytki do jakiś dwóch różnych traf to działało. Ma ktoś jakieś sugestie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X