Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterownik wentylatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odswiezam temat bo po dlugim czasie zabralem sie za montaz sterownika questera...

no i wkurzylem sie bo nie dziala!
    jak nie doprowadze tego do uzytku to wywalam na smieci i biore sie za irka regulator...

irku, w tym ukladzie da sie jakos regulowac punkt zalaczania wentylatora?

Skomentuj

panowie, czy moglby mi ktos powiedziec czy ten irka uklad bedzie dzialal przy nizszym napieciu?
      u mnie jest ok 30-33v

Skomentuj

oczywiście, rezystorem na bazie dobiera się punkt zadziałania

Skomentuj

dzieki - czesci kupione i ide to skladac

---------- Post dodany o 16:27 ---------- Poprzedni post o 13:18 ----------

Zamieszczone przez flodins Zobacz posta
          rezystorem na bazie dobiera się punkt zadziałania
          czyli zmieniajac rez 10k przesuwam punkt dzialania ukladu?
          ale jakie wartosci w ktora strone?

uklad dziala, ale chcialbym zeby przy temp pokojowej sie nie krecil lub ledwo

---------- Post dodany o 16:41 ---------- Poprzedni post o 16:27 ----------

potencjometr w uklad i juz wszystko wiem
          obnizenie wartosci podnosi prog zadzialania

Skomentuj

Sprawdzanie wszystkiego empirycznie nie jest dobre, do tak prostych układów jest dobrze znać podstawy. Oszczędza to czas i nerwy a często i pieniądze.
            Jest to wtórnik emiterowy i darlington do uzyskania dużego wzmocnienia prądowego więc prąd bazy można w obliczeniach pominąć.
            Na bazie masz dzielnik zasilany z 15V składający się z ntc i rezystora. Napięcie na wentylatorze będzie równe napięciu na bazie pomniejszone dwukrotnie o napięcie polaryzacji Ube=~0.6V. W warunkach pokojowych na wentylatorze będzie ~6V.

Tak wygląda charakterystyka NTC 10k:

Wzór na dzielnik na pewno znasz i potrafisz to policzyć.

Skomentuj

no to cos mi sie czekac nie chcialo i dobralem to doswiadczalnie
              zaczalem bawic sie potencjometrem i ustawilem wg siebie optymalny punkt rozpoczecia pracy
              zasilanie jest 28v a rez zmienilem na 6,8k

teraz wentylator zalacza sie jak radiator nagrzeje sie do "przjemnych" temepratur (pewnie cos ok 30-40 stopni)
              ciekawa sprawa wyglada w druga strone - Q chyba niepotrzebnie wprowadzil "petle histerezy" poniewaz najtrudniej "rozbujac" wentylator. gdy juz sie kreci to zwalnia ale nadal sie kreci. nie zauwazylem zeby sie on zatrzymal

Skomentuj

Ale jak go zatrzymasz palcem to już nie ruszy. To tak jak z pchaniem samochodu. Najwięcej siły wkładasz aby "go ruszyć" z miejsca a potem już idzie dużo lżej. Analogicznie wentylator potrzebuje więcej prądu aby ruszyć a potem kręci się nawet z prądem niższym od "rozruchowego"

Skomentuj

Kiedyś znalazłem na rosyjskim forum rozwiązanie zabezpieczenia końcówki.

Jak widać na schemacie posiada poza zabezpieczeniem przed stałym na wyjściu także kontrolę wentylatora i zabezpieczenie przed przekroczeniem krytycznej temperatury.

Może komu się zechce sprawdzić (choć jak pamiętam: to jeden z najczęściej budowanych układów z kontrolą temperatury przez rosjan-więc chyba jest OK).

A przy okazji pytanie do znawców: czy ma ten układ opóźnione podłączanie głośników (układ na tranzystorach VT3-VT6?)?

Załączone pliki

Skomentuj

http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/FanCon/fancon.htm
                    Nie testowałem jeszcze ale ma zamiar :) Prościej się chyba nie da.

Skomentuj

Nie na temat...
                      a do czego jest ten zolty przewod w wentylatorach? jakis czujnik czy co?

Skomentuj

żółty to informacja o ilości obrotów.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Ten żółty przewód jest zwierany do masy, albo 2 razy na obrót, albo 4 razy na obrót, nie pamiętam jak dokładnie.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                          X