tak, zawsze obudowa jest uziemiona. polacz obudowe z masa trafa
Zamieszczone przez bartek34111
Pod scalakami nic ma...
tylko najpierw albo daj podkladke pod scalaki (na obudowie scalaka jest ujemne zasilanie) lub odizoluj radiator od obudowy...
mam nadzieje ze przynajmniej paste dales?
no to zacznij od kupienia pasty termoprzewodzacej - takiej samej jak do procesorow do kompa
pomiedzy radiator a scalaka daj pokladke mikowa oraz przykrec to przez tulejke izolacyjna...
Ale po co to mam robić skoro radiator nie dotyka do obudowy???
[ Dodano: 2009-07-31, 19:08 ]
Zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie do wzmacniacza idzie kabel dwu żyłowy orginalny jaki jaki był. Pod obudowe podłącze uzieminie transformatora a przez przypadek można odwrótnie podłączyć wtyczke i wtedy może pojawić się napięcie na obudowie.
Gnd zawsze będzie gnd bo są to 2 połączone ze sobą końce z dwóch uzwojeń wtornych trafa nawet jak odwrotnie wsadzisz wtyczkę do gniazdka to będzie to gnd :grin:
Ale po co to mam robić skoro radiator nie dotyka do obudowy???
pasta musi byc zeby poprawic przewodzenie ciepla
reszte mozesz olac ale i tak bym wolal go uziemic...
Zamieszczone przez bartek34111
Zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie do wzmacniacza idzie kabel dwu żyłowy orginalny jaki jaki był. Pod obudowe podłącze uzieminie transformatora a przez przypadek można odwrótnie podłączyć wtyczke i wtedy może pojawić się napięcie na obudowie.
nie nie nie
mylisz pojecia.
do obudowy podlaczasz mase trafa po stronie wtornej! czyli te kabelki ktore laczysz z 2 uzwojen (lub sa na srodku juz polaczone)
a nawet wg twojego toku myslenia nie mial bys racji - przeciez to prad zmienny :P
Skomentuj