Witam, mam zamiar zrobić wzmacniacz do kina domowego i mam zamiar wykorzystać mostki na TDA jak w temacie, oto schemat: http://www.elektroda.pl/projekt/tda2030_3.gif i do tego TDA7294 do suba. Nie ma to łupać, tylko do filmów. Jakie głośniki do tego i czy w ogóle się opłaca?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pięć mostków na TDA 2030 plus TDA 7294?
Collapse
X
-
Jesli bedziesz uzywac tego wzmaka jedynie do wzmacniania sygnalu analogowego w 6 kanalach to to rozwiazanie jest ok. ALE! Nawetzwykly potencjometr na 6 kanalow to juz problem potem masz koszta obudowy traf itditdi i okazuje sie ze wcale nie jest tak tanio. Co jak co ale budrzetowego wzmaka do kina to ja bym akurat DIY nie robil - kiedys to kalkulowalem... zrobisz jak chcesz :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez qwerty67Oj widzę że tutaj to opłaca się budować kolumny i sprzęt w cenie powyżej 1000 zł lub UniAMP'y a układ na kostce za 1,50zł to już się nie opłaca. Tak trzymać panowie, tak trzymać.Zamieszczone przez qwerty67i czy w ogóle się opłaca?
i co z tego ze scalak kosztuje 1,50 jak wiedza i sprzet pomiarowy potrzebny do jego uruchomienia kosztuje tysiac razy wiecej. skoro wogule zadajesz takie pytania to znaczy ze jestes kompletnie zielony. nie masz pojecia z jakiego napiecia zasila sie takie uklady bo na pewno nie z 12V, tda7294 wymaga duzo wyzszego zasilania. jesli ma byc jeden zasilacz to wszystkie scalaki powinny byc takie same tylko ten do suba moze byc w mostku zeby osiagnac wieksza moc. moga to byc 5xtda2030 (4-8om) plus 2xtda2030 na suba (8om) zasilacz +-15V czyli trafo 2x10V o mocy ok 100W. wieksza moc mozna uzyskac na tda2050 wtedy trafo 2x15V 150w.
Skomentuj
-
W pierwszym poście napisałem:Zamieszczone przez qwerty67i do tego TDA7294 do suba
Zaproponowałem też takie coś ze względu na duże zapasy podzespołów a nikłą na tematy pro audio jakie tu występują.
Skomentuj
-
qwerty67: jak masz ochotę na DIY, masz elementy i czas, to nie ma się co zastanawiać. RÓB.
Ale moim skromnym zdaniem (nie jestem elektronikiem), takie 5.1 na TDA2030 to cienki pomysł.
Z tego co widzę w dokumentacji tej kostki będziesz musiał dać dużo elementów dyskretnych i zasilanie symetryczne. Niby prądu dużo nie wcina, ale 14W przy 4ohm to raczej mało.
Jeżeli mi by coś odbiło robić taki wzmacniacz, to zastosowałbym jakieś scalone wzmacniacze samochodowe. TDA1554Q ma 4x11W na 4hom lub 2x22W na 4ohm. Ilość elementów dyskretnych jest znacznie mniejsza. Zasilanie może być z akumulatora, bo nie wymaga symetrycznego.
3 kostkami robisz 6x22W 4 ohm lub 6x11W 8 ohm. Lub 12 kanałow o mniejszej mocy.
Na twoim miejscu (tak jak radzą koledzy) kupiłbym jakiś używany sprzęt za 300pln z dekoderami DTS/DD i łączył PCta np. optykiem czy coaxialem.
Ale jak masz ochotę na DIY, czas i chęci to ... olej opinie innych i składaj swój sprzęt. Napewno da więcej sadysfakcji jak kupiony na serwisie aukcyjnym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pascalqwerty67: jak masz ochotę na DIY, masz elementy i czas, to nie ma się co zastanawiać. RÓB.Nie na temat...Popieram! DIY nie polega na tym, żeby zrobić taniej - tylko lepiej! Przy tym można się czegoś na uczyć, a przy tym często DIY jest tańsze od produktów firmowych, ale to przecież nie warunek DIY. Pieniądze to nie wszytko.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez qwerty67Ale to ma być diy.
[ Dodano: 2009-08-20, 23:30 ]
Kup gotowe nie wchodzi w grę.
co do kostki 2030 że chcesz zoabczyć jak gra, to bzdurne zdanie. Zwykły scalak, nic nadzwyczajnego.
I tak jak koledzy wiezj mowią, to co chcesz zrobić tonie opłacalne i tak naprawde mało ekonomiczne.
Zrezygnuj z kina domowego, stereo możesz skonstruować.
Skomentuj
-
Ale wy naprawdę nie rozumiecie. Chcę 5.1 nie stereo, jeśli nie 2030 to może coś innego, poczytaj wszystkie moje posty, mam sprzęt i zaplecze części nie jestem pierwszym lepszym z lutałką za 3 zł. Chodzi mi o opinię co zagra ciekawie przy filmach i ma to być 5 sygnałów wzmocnionych z kompa szósty tylko przefiltrowany i puszczony do suba który będzie na 7249.
Skomentuj
Skomentuj