Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 - Czyżby podróbka?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA7294 - Czyżby podróbka?

Witam! Jestem nowym użytkownikiem.

Mam problem ze wzmacniaczem na dosyć popularnym w/w układzie.
    Problem polega na tym, że wzmacniacz oddaje bardzo mało mocy. Testowałem na Tonsilu GDN 20/80/2, porównując go ze wzmacniaczem na układach dużo słabszych (TDA7379 i TDA1554Q) no i efekt jest taki, że te dwa wzmacniacze lepiej dają sobie rade z tym głośnikiem. Mocy oddawanej nie zmierze, bo w moich domowych warunkach jest to nie możliwe, nie posiadam osprzętu aby taki pomiar zrobić. Lecz na słuch wyraźnie jest to zauważalne.
    Zasilanie: toroid 2x24V/150VA + 4x4700uF (po wyprostowaniu mam +/- 37...38V, nie spada, bo wzmacniacz nie obciąża trafa w dużym stopniu)
    Chłodzenie: duży radiator (bodajże od PII) + wentylator, temperatura obudowy TDA przy pełnym wysterowaniu (max 25st.)
    Sygnał podaję z SB Audigy.

Jest to już drugi mój układ. Pierwszym razem układ kupiłem w elektroniku (w moim mieście), gdy spojrzałem na niego, napisy ledwo widoczne, troszkę grubsza czcionka.
    Wzmacniacz zmontowałem na PCB wykonanej przeze mnie. Uruchomiłem...
    Postanowiłem wymienić układ jak i płytkę (nie była dosyć estetycznie wykonana), w częsci zaopatrzyłem się na AVT (TDA i płytke AVT-2153). Złożyłem i klapa. Jest to samo, tym razem tda z avt ma normalne napisy.
    Zwarć, buczenia nie ma, TDA gra czysto, tylko cicho i słabo.
    Wszystkie połączenia sprawdzałem, niby wszystko się zgadza.

Tym razem układ zamówiłem na TME (przesyłka w drodze), ale ileż to można wymieniać.
    Czekam na Wasze propozycje.

PS. Dodam jeszcze, że z tym jestem zapoznany.

Pozdrawiam.

dasz radęprzesterować układ sygnałem z tej karty? jeśli nie to jest poprotu za słaby sygnał

Skomentuj

pokaz schemat tego wzmacniacza. Na wstępie masz na wejściu coś, albo za słaby sygnał.

Skomentuj

Sygnał z karty dźwiękowej jak wiadomo jest dosyć mocny.
        Dodam, że kostka nie potrafi ruszyć tym gdn'em (membrama ledwo co sie rusza).

Na wejściu jest tylko potencjometr log. 50k
        Próby robiłem oczywiście też bez potencjometru oraz z innego źródła sygnału. Bez skutku.

Schemat: link (str. 19)
        Mój układ jest pozbawiony obwodu z transoptorem.

Skomentuj

a sprawdzałeś wartości wlutowywanych elementów i ewentualni ich polaryzacje

Skomentuj

jeżeli wywaliłeś transoptor to masz włączone mute.

Skomentuj

ale to by naprawdę ledwo co wtedy grało

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                Nie wiadomo ile "ocalało" z [mute] i [stand-by]

Zmierz napięcia na 9 i 10 nodze scalaka - w czasie normalnej pracy powinno być ≥ 3,5V na obu.

edit:

a jeśli koniecznie chcesz to uruchomić bez transoptora zostaw tylko (R2;R3;R4;D1;C8;C9) lub chociaż wywal T2

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity
                  Zamieszczone przez El_liero
                  Nie wiadomo ile "ocalało" z [mute] i [stand-by]

Zmierz napięcia na 9 i 10 nodze scalaka - w czasie normalnej pracy powinno być ≥ 3,5V na obu.

edit:

a jeśli koniecznie chcesz to uruchomić bez transoptora zostaw tylko (R2;R3;R4;D1;C8;C9) lub chociaż wywal T2
                  Ominąłem transoptor zgodnie z tym co pisali w artykule, czyli nie stosowałem R7,D4,OPT, a na miejscu C10 dałem zworę.
                  Napięcie na nóżce 9 to ~11V, a na 10: ~10V

Skomentuj

co znaczy mute off treshold i mute ont reshold?

Skomentuj

Wartość progowa (przełączenia)
                      Mute on Threshold ≤1,5V - czyli ma być nie więcej niż 1,5V żeby włączyć [mute]
                      Mute off Threshold ≥3,5V - czyli ma być nie mniej niż 3,5V żeby wyłączyć [mute]

(za tym źródłem - str. 3)

Skomentuj

Wiec dlaczego to nie działa?

Skomentuj

nawet jak to jest podroba to nie znaczy ze nie bedzie dzialac. cos jest nie tak zmontowane ew. zle podlaczone. cudow nie ma, uruchomilem ponad setke wzmacniaczy na tej kostce bez zadnych problemow.

Skomentuj

Zwróć szczególną uwagę na zamontowany potencjometr od głośności ważne żeby był najlepiej nowy i miał wskazaną wartość. Miałem podobny problem ponieważ dostałem jakiś taki wyżyłowany magazynowy potencjometr a że odbierałem elementy z hurtowni w całej paczce nawet nie sprawdzałem elementów. Dobrze przylutuj wszystko.
                            Tyle z mojej strony mogę pomóc. :wink:

Skomentuj

płytka pod mocną lampkę i sprawdź czy nigdzie nie ma zwarcia pomiędzy ścieżkami

Skomentuj

Problem częsciowo rozwiązany. Dałem potencjometr 100k na R5, oraz R6 wymieniłem na 820R.

Skomentuj

pomijajac to ze nie pokazales schematu i nie wiemy do czego sa r5 i 6 to na pewno to co zrobiles nie jest dobrym rozwiazaniem.

Skomentuj

Schemat dał - R5;R6 to dzielnik w sprzężeniu zwrotnym :???:

Skomentuj

schematu nie widze i domyslam sie ze to dzielnik sprzezenia zwrotnego tylko nie wiem kto mu te idiotyczne wartosci polecil.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        schematu nie widze i domyslam sie ze to dzielnik sprzezenia zwrotnego tylko nie wiem kto mu te idiotyczne wartosci polecil.
                                        Schemat:

To jakie wartości polecasz?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X