Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy! :( Volumer AVT-5185 problem...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy! :( Volumer AVT-5185 problem...

Panowie poratujcie! Kupiłem kit z AVT, jest to volumer elektroniczny, o taki dokładnie:
    http://sklep.avt.com.pl/p/pl/485781/...o+montazu.html
    Sprawa wygląda następująco:
    polutowałem, starannie, dokładnie itp...
    odpaliłem ,,na sucho" czyli na samym zasilaniu i ładnie działa, wyświetlacz świeci, kręcąc impulsatorem cyfry na wyświetlaczu się zmieniają, csbiczek szczęśliwy, no to odpalam pod sygnałem... Podłączyłem sygnał i odbiornik i klops, cisza a dokładniej bardzo ciche pocharkiwanie(słychać dźwięk ale bardzo cicho i jest bardzo niewyraźnie) Czy ktoś wie gdzie szukać usterki? Lutów zimnych raczej nie ma, jedynie coś czego nie ma widać(już raz podgrzewałem wszystkie luty) Poradźcie coś...

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-09-01, 22:48 ]
    doswiadczony, staly bywalec a z takim glupim tematem wyskakuje? :???:
    przeciez wiesz ze trzeba lepsze nazwy tematow nadawac...

Na pewno wsio dobrze połączyłeś?

Skomentuj

Jeśli ten układ jest w smd, jak na zdjęciu, a Ty nie masz doświadczenia z lutowaniem takich elementów, to wina leży pomiędzy krzesłem, a lutownicą :)

Jeśli nie, to popróbuj z innym wzmakiem, może podepnij multimetr, jakiś opór się może będzie zmieniał? Tzn powinien może?

Skomentuj

cudny90, co do lutowania SMD to może wielkiego doświadczenia nie mam ale co nieco już lutowałem, robię to starannie i wygląda to naprawdę dobrze(oglądałem na elektrodzie zdjęcia tego układu lutowanego przez jakiegoś ludka to w porównaniu z moim to niebo a ziemia) Jutro jeszcze go obadam i zobaczę co w AVT poradzą...

Skomentuj

Wiesz, wyglądać może dobrze, ale chodzi o to, żeby nie przegrzać scalaka :/

Skomentuj

cudny90, wiem, wiem, lutowałem ostrożnie, nic nie oprócz lutów nie zdążyło się nagrzewać...

Skomentuj

jedyne co mozesz sprawdzic to to czy sygnal dociera do wejscia scalaka i czy z niego wychodzi pozwoli to ustalic czy wina lezy w ukladach wspolpracujacych czy samym scalaku.

no i nie wiem czy wiesz ze ten regulator ma bardzo maly zakres napiec wejsciowych i nie nadaje sie do podlaczenia duzego sygnalu z CD.

Skomentuj

irek, poszedłem na łatwiznę, zadzwoniłem do serwisu AVT i kazali mi go wysłać, sprawdzą go i naprawia za darmo :mrgreen:

Skomentuj

i bardzo dobrze zrobiles, bo takich co probuja metoda prob i bledow jest wielu ale to glownie bardziej psuje uklad niz naprawia a na koncu ja sie z tym mecze.

Skomentuj

ponownie zwracam się z pomocą do Was... Volumer był w serwisie, stwierdzili że jest sprawny więc mi go odesłali a u mnie dalej kupa... Sprawa wygląda tak: jest słychać silny brum gdy jest podłączony sygnał, gdy go nie ma nic nie brumi, no i regulacja działa jakoś dziwnie... Ma ktoś jakieś sugestie czy po prostu wywalić go do śmietnika? Zasilanie to trafko 15w podłączone pod zasilacz stabilizowany po wyprostowaniu daje 8V, źródło komp i mp3, całość podpięta pod uniampa.

Skomentuj

No to cos zle podlaczyles.

Skomentuj

Ciężko powiedzieć czy źle, dostałem opis co i jak no i podłączam tak jak ma być... Podejrzewam że wcale nie sprawdzili tego volumera...

Skomentuj

wiem ze to to poza tematem,

ale nie latwiej bylo wsadzic potek z silnikiem np od trim-pot (jakies 30zl) + sterownik na attiny13?
                          taki ukladzik sterujacy to gdzies ~10zł bez sekcji zasilania

no chyba ze bardzo Ci zalezy na tym wyswietlaczu diodowym czy impulsatorze

Skomentuj

Kupiłem bo to była chyba najtańsza opcja z której daje się też sterować z pilota... Coś czuję że skończy się na normalnym potku

Skomentuj

z tym attiny13 to tylko trzeba tak
                              - mikrokontroler attiny 13 ~4zł +podstawka (nie wiem, pare groszy)
                              - reversyjny sterownik silnika BA6218 - ~3zł (sterowany z TTL, podpinasz bezposrednio pod nozki procka)
                              - odbiornik podczerwieni TSOP1736 ~3zł

musialbys tylko zasilanie 5V puscic do tego, to wszystko

no i wiadomo potek z silnkiem, http://trim-pot.com.pl/produkty.php?...q=potencjometr

do silniczka ew. jakis maly kond za BA6218 i tyle
                              jedynie ten potek w cenie :)

mialbys regulacje normalnym potkiem +silnik ktory bylby sterowany prockiem za pomoca pilota RC5

/edit
                              cos mnie sie wydaje ze opracuje taki mini uklad tylko ze sterowaniem potencjometru, ew. jeszcze z jednego pina wyjscie 0/+5V tak zeby ktos mogl sobie tranzystor podpiac i wlaczac jakis przekazniki
                              zlozone by to bylo chyba z 5 elementow :P
                              oczywiscie ukladzik by sie uczyl kodow pilota sam +1 element na microswitch ;p

Skomentuj

Długo by CI zajęło stworzenie takiego czegoś? Pisał bym się na coś takiego

Skomentuj

nie, nie wydaje mnie sie,
                                  nie mam procka luzem ale moglby go ze standby wyciagnac,
                                  reszta na pajaka bo tam bedzie zaledwie pare elementow

tak teraz z glowy to byloby tam:
                                  - L7805 +kond 100nF +jakis 470uF - zasilanie dla procka cobys tylko musial dac na wejscie stabilizatora z 9V DC
                                  - ba6218 do sterowania silnika +100nF na wyjsciu do silnika
                                  - microswitch +rez podciagajacy
                                  - do odbiornika IR jest +4,7uF +10 Ohm

zasilanie do ba6218 mozna pociagnac ze stabilizatora, nie wplynie to na dzialanie procka, bedziesz musial tylko pamietac ze prad ktory pobierze silnik to maks 150mA, tak wiec trzeba do ukladziku te 200mA puscic

moglbym nad tym jutro usiasc, w sensie napisac program, polutowac to na pajaka i namalowac plytke gotowa do 'zelazkowania' i trawienia,
                                  patrzac na to co na niej bedzie to raczej bedzie ona miala maly rozmiar,

Skomentuj

Jeśli masz czas i chęci to chętnie:) Pewnie skorzystam :wink:

Skomentuj

a powiedz, chcesz to tylko do silnika prawo/lewo?
                                      bo jak tak to do tego jednego pina przypne leda zeby informaowal kiedy jest sie w trybie programowania i czy lapie kod z pilota :>

[ Dodano: 2009-10-04, 16:43 ]
                                      w sensie zamiast tego wyjscia na tranzystor wstawil bylm leda n plytke, bo nie wiem Czy ci to bedzie potrzebne

Skomentuj

tom3kk, no sterowanie silnika prawo lewo styknie, chyba że nie był by większy problem gdyby szło też wyłączać przekaźnik tj albo ,,on" albo ,,stand by" dało by rade?:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X