Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja napięcia ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regulacja napięcia ?

Witam . Chciałbym zrobić coś mniej więcej jak na obrazku:

Czy da się coś takiego zrobić ? Czym mogę zrobić regulację napięcia (tak na chłopski rozum) chciałbym regulować jak ma dmuchać wiatrak (mocno,słabo itp.) czy da się coś takiego zrobić ?

jeśli to wentylator jak w zasilaczu kompa to wystarczy zasilacz na LM317

Skomentuj

Maciek M., naucz się rysować schematy ideowe bo tu ciężko załapać ocb :)
      Ale primo - jeśli prąd zasilający wentylator ma płynąć przez LEDę to zapomnij - zjarasz ją odrazu.

Skomentuj

Potencjometr mozliwe ze tez by sie poddal, zalezy jaki wentyl.

Skomentuj

Ja bym proponował coś takiego:

Zakres regulacji (przy zasilaniu 9V) od ok. 5.3-8.3V więc wentylatorek nie stanie i powinien dać się uruchomić przy najmniejszym napięciu, jak chcesz jeszcze mniejsze obroty to potencjometr 10k.

Tranzystor NPN np. BC546B, tutaj dataszit do niego http://www.iele.polsl.pl/elenota/ON_...or/bc546-d.pdf

Skomentuj

Czemu mam zjarać LED skoro ma ona 12Volt a zasilacz ma 9Volt i wiatrak również 9Volt.

a nie mogę bez pośrednio w szereg w tor do wentylatora wstawić potencjometru ? Teraz widze że mam na stanie 30ohm/10wat ? Przepraszam ale ja się dopiero przyuczam :)

Skomentuj

akurat taki potencjometr może być ale zakres regulacji zapewne będzie do dupy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
                Czemu mam zjarać LED skoro ma ona 12Volt a zasilacz ma 9Volt i wiatrak również 9Volt.
                Uuuuu jeszcze za wczesnie dla Ciebie na elektronike. Dobrze ze wiesz co to jest napiecie to jeszcze dowiedz sie co to jest prad.

a nie mogę bez pośrednio w szereg w tor do wentylatora wstawić potencjometru ? Teraz widze że mam na stanie 30ohm/10wat
                mozesz tak zrobic a diode podlaczasz rownolegle do wiatraka a do samej diody szeregowo rezystor. Nie wiem po co Ci ta dioda.

Skomentuj

OK. Może być bez diody chciałem aby sygnalizowała ona wł/wył więc spróbuję podłączyć ją równolegle. Nic nie stracę:)

A więc w tor wiatraka (szeregowo) mam wstawić potencjometr 30R/10W ? Będzie dobra regulacja ?

Skomentuj

Maciek M.,
                    Będzie dobra regulacja ?
                    Zamieszczone przez nosmaster
                    akurat taki potencjometr może być ale zakres regulacji zapewne będzie do dupy :P
                    czytasz chociaż to co Ci inni odpowiadają??

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                      Maciek M.,
                      Będzie dobra regulacja ?
                      Zamieszczone przez nosmaster
                      czytasz chociaż to co Ci inni odpowiadają??
                      Właśnie się przekonałem ;/ Zakres regulacji do d...

A więc jakiego potencjometru użyć czy 1k będzie odpowiedni w tej konfiguracji ?

Skomentuj

Maciek M., zrób taki układzik jaki Ci pokazałem, będziesz miał dobry zakres regulacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
                          Właśnie się przekonałem ;/ Zakres regulacji do d...
                          Jak sie czlowiek sam nie przekona to sie nie nauczy..

Jedyna sensowna regulacja jest uklad elektroniczny.

Skomentuj

Czaruję...
                          X