Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

7294s master/slave

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

7294s master/slave

Przed chwilą od kolegi Hugo dowiedziałem się że ta kostka może pracować w takim trybie. Tak się składa że w moim NE013 siedzi właśnie takie tda i zastanawiam się czy możliwe by było dołączenie drugiego. Nie wiem tylko jak takie coś zrobić. Czy musze skopiować ten kit który posiadam i jakoś je razem połączyć? Trafo mam 2x28V 200VA. Obciążenie 4Ohm.

http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/
    wyszukaj TDA7294S,
    sciagnij note,
    poczytaj...

Skomentuj

Note już przeglądałem ale nie wiem jak to się stało że przeoczyłem jedną strone. Teraz widze że druga kość jest dołączona równolegle z pierwszą. Tylko różnią się połączeniem nóżek 7-11. Moje pytanie dotyczy konkretnego kitu NE013. Czy można w tym NE013 dolutować drugiego tda do pierwszego i już? Czy coś na tym zyskam?

Skomentuj

Zyskasz tyle ze bedziesz mogl odpalic na tym glosnik 4ohm przy 140W - warunek: zasilanie jak dla 8ohm dla jednej kostki...

Skomentuj

Wg mnie to juz gra nie warta swieczki bo za cene dwoch TDA spokojnie zrobisz wzmak 200W na dwoch pozadnych tranzystorach mocy.

Skomentuj

irek, Daj wreszcie jakis schemat na tranzystorkach, gdzie prad spoczynkowy nie jest regulowany termistorem :] POZDRÓWKA

Skomentuj

Bo teraz mam jednego tda7294s na 2x40v a nawet 42v w spoczynku i do tego głośnik 4Ohm. Strasznie się grzeje i czasem pierdzi bo się zabezpieczenie włącza z powodu przegrzewania. Myślałem że dołączenie drugiego tda zlikwiduje ten problem i może przy okazji moc podniesie.

p.s. Masz racje Irek ale nie mam kasy żeby zmienić też trafo bo na tym to mocy już nie zwiększe za bardzo.

Skomentuj

Srobuj dac wiekszy radiator to sie nie bedzie wylaczac. A w tym kicie ne013 to tam nie ma tda7294 z tego co wiem to w tej konfiguracji mozna laczyc tylko tda7293 i tda7294s

pozdro

Skomentuj

Ja mam tda7294s

Skomentuj

to fajnie masz bo ja mam zwyklego tedeka:(

Skomentuj

Czyli dołożenie drugiego tda jako slave nie zmieni nic pod względem nieco zbyt dużego jak na 4OHm zasilania (2x42v w spoczynku).

Skomentuj

A czytasz dokladnie posty? Pisalem tez ze wzrosnie moc jaka bedzie mogl obsluzyc yaki uklad...

Skomentuj

Theant, cytuje: "Zyskasz tyle ze bedziesz mogl odpalic na tym glosnik 4ohm przy 140W - warunek: zasilanie jak dla 8ohm dla jednej kostki..."

Czy według Ciebie złe wnioski wyciągnąłem po Twojej wypowiedzi?

Skomentuj

Raczej niepelne...

Skomentuj

Ważne, że już wszystko jasne. Mam jeszcze jedno pytanko czy jeżeli na jednego tda dam 2x42v i uda mi się go odpowiednio schłodzić to czy odda on taką samą moc co 2 tda równolegle przy tym samym zasilaniu i tym samym obciążeniu (4Ohm)? Czy chodzi tylko o podzielenie mocy strat jednej kości na dwie?

Skomentuj

Bedzie sie czesto wylaczal bo ograniczeniem bedzie juz wtedy rezystancja termiczna miedzy struktura a blaszka na ktorej jest zamontowana... I wlasnie stosuje sie rownolegle polaczenie aby podzielic moc strat (no i prady) na 2 kosci...

Skomentuj

Po to się robi równolegle aby zwiekszyć możliwości prądowe wzmacniacza, dzięki temu może chodzić na obciążeniu 4R przy zasilaniu do +-45V , jak sobie dołożysz jeszcze 2 tda to możesz obciążyć to 2R itd....

pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                  X