Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kłopoty z panelem do subwoofera NO NAME czy nadaje się do na

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kłopoty z panelem do subwoofera NO NAME czy nadaje się do na

Witam mam panel no name jakiejś pewnie chińskiej produkcji i zastanawiam się czy nadaje się do zasilenia subwoofera na IT MDS 10 generalnie podłączyłem go tak na szybko i muszę przyznać że sprawował się kapitalnie świetna kontrola i dość pokaźna moc skłoniła mnie żeby lekko go przebudować mianowicie pozbyłem się dodatkowago małego panela z wskaźnikiem wysterowania oraz wszystkimi regulacjami który miał by być zamontowany na panelu czołowym, ja go usunołem i postanowiłem że z przodu będzie tylko włącznik on/off a filtr i gain zostanie zamontowany z tyłu.

Czy da się może po wyglądzie określić jaką mocą dysponuje ten panel

Waży 4 kg jest na czterech tranach tosiby pierwsza para to a1941 a druga to c5198 napisane jest na nim 150w ale czy to rms czy max czy może to pobór z sieci to nie wiem.
    Jeśli ktoś coś wie lub może powiedzieć na temat tego panela to bardzo proszę.

Druga sprawa a raczej problem to jest bardzo ciche pocharkiwanie głośnika jak się pusłuch z około 50cm odległości na niskim poziomie głośności ,słychać jak bas udeża to takie małe charchnięcie , czym to może być spowodowane czy to może taka wada owego panela, jak siedzę w odległości około 3m to w ogóle tego nie słychać a bas jest taki jak powinien być.

I jeszcze jedno pytanko czy taki przełącznik jak w tym wzmacniaczu nada się na on/off do tego panela i gdzie taki można kupić

toma085, mam ten sam wzmacniacz - ma kiepski stosunek sygnału do szumu - trzeba wymienić kable też w nim i dodać pojemności a będzie smigał jak trzeba co do MDSa 10? hmm mało Suby wg mnie musza dostać wzmacniacz o ok 10-20% większej mocy niżeli ich moc rms - dopiero wtedy zaczynają grać tak jak powinny.

Jego moc można określić na te 150W RMS, trafo ma 2x40Vac, zasilacz dość sztywny pod obciążeniem. Sam się dziwiłem że takie coś nowe można za 150zł kupic

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
      trzeba wymienić kable też w nim i dodać pojemności a będzie smigał jak trzeba
      o kablach co już wychodzi z sygnałem do głośnika mówisz czy o wszystkich,

dodać pojemności a będzie smigał jak trzeba
      tu już nie wiem o co chodzi możesz jaśniej mi wytłumaczyć ,

co do MDSa 10? hmm mało Suby wg mnie musza dostać wzmacniacz o ok 10-20%
      szczeże mówiąc to dobrze o tym wiem ale wiesz jak jest u nas z kupnem takiego panela 300w ninimum kosztuje 500zł i to jeszcze trudno dostać.

Skomentuj

o kablach co już wychodzi z sygnałem do głośnika mówisz czy o wszystkich,
        Mowie o tych wszystkich szarych - niby ekranowanych "Sygnałowych".

Chodziło mi o to żeby dodać pojemności do kondensatorów w zasilaczu - jest tam teraz 4x3300uF ja dodałem jeszcze 30000uF

Zamieszczone przez toma085
        szczeże mówiąc to dobrze o tym wiem ale wiesz jak jest u nas z kupnem takiego panela 300w ninimum kosztuje 500zł i to jeszcze trudno dostać.
        I to jest sprawa do przemyślenia - myślę że na tym można by było się zastanowić. Zrobić wspólne zamówienia i zamówić przyzwoite panele. Jeżeli cena oscylowała by w okolicach 500zł to było by myślę dość sporo chętnych.

Skomentuj

Druga sprawa a raczej problem to jest bardzo ciche pocharkiwanie głośnika jak się pusłuch z około 50cm odległości na niskim poziomie głośności
          Brak pradu spoczynkowego albo podwzbudzanie wzmacniacza.

Suby wg mnie musza dostać wzmacniacz o ok 10-20% większej mocy niżeli ich moc rms - dopiero wtedy zaczynają grać tak jak powinny.
          Moc jest bez znaczenia, akurat 10-20% jest nie do uslyszenia i wieksza tolerancje ma moc wzmacniacza w zaleznosci od napiecia zasilania. Przy 200V w sieci wzmacniacz ma 380W a przy 240V ma 550W, jak moc ma wzmacniacz?

Jego moc można określić na te 150W RMS, trafo ma 2x40Vac, zasilacz dość sztywny pod obciążeniem. Sam się dziwiłem że takie coś nowe można za 150zł kupic
          A na jakiej impedancji? No i moc sie mierzy a nie zgaduje.
          Ja stawiam ze ma 157W.

mam ten sam wzmacniacz - ma kiepski stosunek sygnału do szumu - trzeba wymienić kable też w nim i dodać pojemności
          A co ma szum do ekranowania kabli? Co innego jak slychac brzeczenie czy buczenie. Wtedy trzeba poszukac lepszego podlaczenia.

I to jest sprawa do przemyślenia - myślę że na tym można by było się zastanowić. Zrobić wspólne zamówienia i zamówić przyzwoite panele.
          A gdzie chcesz te panele zamowic?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            A co ma szum do ekranowania kabli? Co innego jak slychac brzeczenie czy buczenie. Wtedy trzeba poszukac lepszego podlaczenia.
            No właśnie buczenie też słychać a po dotknięciu potencjometrów palcem prawie całkowicie ustępuje.

No więc podsumowójąc to wszystko co radzicie mi z nim zrobić odpowiednio podreperować czy go sprzedać a czegoś innego poszukać i czy w ogule będę potrafił to zrobić w sumie z lutownicą pracuje na codzień lepiąc prostowniki samochodowe i zasilacze ale czyy to nie jest na tyle skomplikowane żeby oddać fachowcowi,
            Zamieszczone przez irek
            jak sobie z tym poradzić

Skomentuj

irek, proszę Cie przestań. Dobrze wiesz że napisałem dużo prawdy. Może dla Ciebie moc nie ma znaczenia, ale dla mnie ma i moje zdanie jest takie jak napisałem i wynika ono z doświadczenia - nie tylko domowego. Może masz większe - ale nie okłamuj sam siebie.
              Zamieszczone przez irek
              A na jakiej impedancji? No i moc sie mierzy a nie zgaduje.
              Ja stawiam ze ma 157W.
              Przy impedancji znamionowej 4 ohm.

Zamieszczone przez irek
              Nie chodziło mi o stosunek szumu do ekranowania. Te kable są po prostu dziadowskie - trzeba je wymienić, od razu idzie usłyszeć różnice i po wymienieniu kabli wiele brumu zniknęło. Buczy, bo odpiąłeś ten przedni panelik od regulacji - a tamtędy szła masa do potencjometrów i przełącznika od fazy. Trzeba zewrzeć w tej taśmie dwa piny buczenie zniknie.

A gdzie chcesz te panele zamowic?
              Jeszcze nie szukałem, ale wiem że nie ma rzeczy nie do zdobycia, a ze mam umowę z UPS dość korzystną, to sądzę że przesyłka by wiele nie wyniosła nawet z poza granic kraju.

Skomentuj

Może dla Ciebie moc nie ma znaczenia, ale dla mnie ma i moje zdanie jest takie jak napisałem i wynika ono z doświadczenia - nie tylko domowego.
                Tylko ze to jest akurat subiektywne podejscie a poza tym licza sie pieniadze. Mozna kupic tani glosnik 300W ale wzmacniacz do niego bedzie juz duzo drozszy. A to czy glosnik dostanie 100 czy 300W to wplynie tylko i wylacznie na maksymalne natezenie dzwieku.

Nie da sie bez pomiarow okreslic rzeczywistej mocy w wzmacniacza z dokladnoscia wieksza niz 10% wiec stwierdzenie ze glosnik musi dostac 10-20% wiecej jest glupota bo wcale nie musi a moze dostac mniej lub wiecej. A to czy glosnik wytrzyma 10% czy 100% wiecej mocy to juz zalezy od glosnika. Wiele glosnikow nie wytrzyma nawet 100% swojej mocy znamionowej.
                Wiec jak chcesz doradzac to trzymaj sie faktow a nie powielasz mity.

No to mierzyles ta moc czy zgadujesz?

irek napisał/a

jak sobie z tym poradzić
                Podwzbudzanie mozna zobaczyc na oscyloskopie a brak pradu mozna zmierzyc na rezystorach emiterowych.

Jeszcze nie szukałem, ale wiem że nie ma rzeczy nie do zdobycia, a ze mam umowę z UPS dość korzystną, to sądzę że przesyłka by wiele nie wyniosła nawet z poza granic kraju.
                Ja tez mam umowe z UPS i chce kupic samolot ale jeszcze nie szukalem :)
                Obudz sie kolego i pisz na temat! A dywagacje co by byly gdyby.. to na off topic prosze.

Skomentuj

irek, nie wiem co chcesz i komu udowodnić.
                  Dlaczego wiec producenci nie podają mocy wzmacniacza np. 200W +/-10% albo 180-220W?
                  Każdy wie, że moc podajemy dla danego zasilania w kraju, u nas 230V i jest to moc zaokrąglona.
                  No to mierzyles ta moc czy zgadujesz?
                  Jest to moc szacowana jaką możemy uzyskać z 2x40VAC i sztywnego zasilacza dla 4 ohm.

toma085, odpowiedź uzyskał, więc sądzę że dalsza dyskusja nie ma sensu.

Skomentuj

Dziękuję wszystkom bardzo za podpowiedzi temat można zamknąć.

Skomentuj

Jest to moc szacowana jaką możemy uzyskać z 2x40VAC i sztywnego zasilacza dla 4 ohm.
                      A to ciekawe bo z takiego zasilania to u mnie jest 200W?

Każdy wie, że moc podajemy dla danego zasilania w kraju, u nas 230V i jest to moc zaokrąglona.
                      Niestety nie kazdy wie jakie ma dokladnie zasilanie w sieci i jak zmienia sie moc a Ty probujesz ja okreslic z dokladnoscia +-5%. Piszac ze wzmacniacz MUSI miec 10-20% wieksza moc! A co bedzie jak w sieci nagle pojawi sie tylko 200W i moc wzmacniacza bedzie mniejsza niz glosnika?

Skomentuj

Czaruję...
                      X