Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy AUDIO do domu...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy AUDIO do domu...

Witam Wszystkich,

Posiadam wzmacniacz Sony F-470 , ma 4x80W RMS ,mam dwie kolumienki BLUES 150W i suba 60l BR z głośnikiem TEC 500W RMS , i planuje jakoś dodać mocy do suba, dużo osób pisze o panelach, ale czy w moim przypadku mogła by to być końcówka mocy zmostkowana 1X200W rms , i czy była by możliwość sterowania z poziomu wzmacniacza...No i najważniejsze pytanie jaki by musiał być zasilacz żeby to pociągnąć...I jak z końcówki doprowadzić sygnał do Soniacza...

Bardzo proszę o pomoc...

Zamieszczone przez polak2005
    dużo osób pisze o panelach
    lepszej opcji nie ma...
    ale czy w moim przypadku mogła by to być końcówka mocy zmostkowana 1X200W rms , i czy była by możliwość sterowania z poziomu wzmacniacza...No i najważniejsze pytanie jaki by musiał być zasilacz żeby to pociągnąć..
    chodzi Ci o końcówkę do auta? Jeśli tak to daruj sobie bo wydasz na nia i zasilacz do niej więcej niż na normalny panel... Szukaj panela i tyle

Skomentuj

A gdzie mogę kupić taki panel ? Na alledrogo nie znalazłem i jakiej mocy musiał by on być żeby to pociągnąć ? I czy będę mógł sterować wtedy głośnością suba z poziomu wzmacniacza Sony ? To ma być tylko zestaw do muzyki, jakieś małe imprezy...

[ Dodano: 2009-10-05, 21:35 ]
      Znalazłem takie coś :
      http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/240
      , czy da rade te 200RMS na ten głośnik 500W , i czy wystarczy podłączyć to do wzmacniacza Sony przez wejście słuchawkowe i będę wtedy mógł regulować poziom głośności kolumn , i suba przez stacjonarny wzmak ?

Skomentuj

Posiadam wzmacniacz Sony F-470 , ma 4x80W RMS
        Akurat ten wzmacniacz ma ''tylko'' 2x80W a cztery to ma wyjscia na kolumny ale to nie znaczy ze jest 4 kanalowy.

suba 60l BR z głośnikiem TEC 500W RMS
        Jestes pewien ze glosnik ma 500W RMS? No i jaka ma impedancje bo to najwazniejsze?

czy wystarczy podłączyć to do wzmacniacza Sony przez wejście słuchawkowe i będę wtedy mógł regulować poziom głośności kolumn , i suba przez stacjonarny wzmak ?
        Jesli wlozenie wtyku nie odlacza kolumn to powinno dzialac, czesto konieczny jest dodatkowy tlumik sygnalu bo na wyjsciu sluchawkowym zazwyczaj pojawia sie pelne napiecie z koncowki mocy.

Skomentuj

Daj linka do tego głośnika, bo coś czuję, że te 500W to magiczne max, peak, pmpo i inne bzdury wypisywane przez producentów.
          Zamieszczone przez irek
          Jesli wlozenie wtyku nie odlacza kolumn to powinno dzialac, czesto konieczny jest dodatkowy tlumik sygnalu bo na wyjsciu sluchawkowym zazwyczaj pojawia sie pelne napiecie z koncowki mocy.
          czyli nic innego jak wejście wysokopoziomowe, jest kilka schematów na forum.

Skomentuj

Panowie link do głośnika który ma rzeczywiście 500RMsu i 4 Ohmy : http://www.autorad.pl/p/pl/tsw1200/g...200+300mm.html
            A czy dużo jest roboty żeby zrobić ten tłumik , dodam że jestem zielony jezeli chodzi o jakieś schematy...Dziękuje za dotychczasowe podpowiedzi..I liczę na dalszą pomoc

Skomentuj

Tylko zeby to nie bylo tak jak z Lanzarem MAX12 na membranie pisza max1000W wiec ludzie dziela to na pol i pisza 500W RMS a gdzies gleboko producent sie przyznaje ze glosnik ma juz ''tylko'' 275W.
              Jesli glosnik ma 2calowa cewke to nie ma szans na wiecej niz 300W.

W kazdym razie glosnik tani nie jest wiec sensowne by bylo uzycie do niego pozadnego wzmacniacza o mocy min 300W, choc i 200W wystarczy bedzie tylko ciszej.

Tlumik to dwa-trzy rezystory, zadna filozofia tylko trzeba umiec troche lutowac.

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to głośniki tej firmy ( TEC ) są używane na zawodach car audio...Czyli podsumowując pozostaje mi zamówienie panela do suba i zrobienie Tlumika ? Tylko pytanie skąd zamówić taki panel IREK masz moze jakieś zaufane źródło gdzie mógłbym zamówić ? I takie pytanie z innej beczki czy ktoś orientuje się jaką moc RMS ma wzmacniacz Pionner A-702R ? bo niby piszą 2x160Wat ...

Skomentuj

IREK masz moze jakieś zaufane źródło gdzie mógłbym zamówić ?
                  Gdyby takie bylo to nie musialbym sam robic tych paneli :)

jaką moc RMS ma wzmacniacz Pionner A-702R ?
                  Ja znalazlem ze ma 2x140W/4omach.

Skomentuj

Zaintrygował mnie TEC jako producent głośników.

Ten głośnik http://www.autorad.pl/p/pl/ls185/glo...or+182+mm.html
                    o mocy nominalnej 180W za 2,3kPln to przecież revelator ze scan speaka 18W4531 za parę stówek w akustyku, no i o mocy RMS 70W.

Idąc tym tropem, nie wiem kto na prawdę wyprodukował twojego woofera, pewnie wytrzyma z 200W RMS.

Skomentuj

mhhh... rzeczywiście ciekawe ...nie wiem, zobaczymy co z tego się wyciśnie , nigdy wcześniej nie miałem styczności z głośnikami tej firmy.. ale słyszałem, że ludzie bawią się tymi głośnikami na zawodach...

Skomentuj

Scan-speak to bardzo elastyczna firma i produkuje duzo wersji oem dla innych firm, nie wykluczam ze zdazaja sie jakies podroby.

Na zawodach dB-Drag wykozystuje sie duza chwilowa moc glosnika dla przykladu jesli glosnik ma 100W co jest mierzone testem az 100godzinnym to moc sekundowa moze siegac az 500W, jest jeszcze moc minutowa i ta moze dla tego glosnika miec 200-300W.
                        To czy glosnik wytrzyma takie ekstremalne przeciazenia zalezy od jego mechaniki bo moc glosnika to glownie moc cieplna cewki.

Skomentuj

Zabieram się za robienie tłumika do tego Soniacza według schematu
                          http://diyaudio.pl/files/low_out_sub...niacza_615.gif
                          tylko pytanie, na jakie napięcie mają być te rezystory jak będę kupował to co mam powiedzieć sprzedawcy :) ?

Skomentuj

Powiedz, że potrzebujesz rezystory o takiej i takiej wartości i mocy 5W.

Skomentuj

ok, 5W , "bart210" wielkie dzięki !

[ Dodano: 2009-10-07, 19:47 ]
                              jeszcze dla zainteresowanych ,info odnośnie parametrów od tego głośnika prosto od producenta :) link :
                              http://www.ebacoustic.it/prod_images/TSW1200.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                Scan-speak to bardzo elastyczna firma i produkuje duzo wersji oem dla innych firm, nie wykluczam ze zdazaja sie jakies podroby.
                                Osobiście nie znałem dotychczas TEC,.. już prędzej TEAC. W produkcję oem dla tej firmy wierze, ale podrobić jednego z najlepszych producentów głośników SC, nakleić swoją markę i sprzedawać 3x drożej? Tutaj sensu nie widzę. Kto kupi taki głośnik?

Skomentuj

Panowie, mam kolejny problem, objeździłem w Gdyni największe elektroniczne sklepy , nie mogę dostać Rezystorów 5 Watowych, potrzebnych do tego projektu:
                                  http://diyaudio.pl/files/low_out_sub...niacza_615.gif
                                  Można zastosować coś innego czy będę musiał zamawiać z internetu... ?

Skomentuj

Starczą 1/4W

Skomentuj

januss73, pewien?

Skomentuj

Amplitda sygnału powiedzmy +-40V
                                        Maksymalna moc odłożona na rezystorkach 220k nawat przy zwarciu za nimi to nie całe 4mW.

Poza tym zamiast 10K dałbym potencjometr montażowy bo może się okazać że dzielnik jest za duży.
                                        Dałbym też jakiś MKT z 1u przed RCA, lub przynajmniej upewnił się, że wzmacniacz subwoofera ma taki na wejściu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X