Połączenie mostkowe pozwala uzyskać moc 120W dla obciążenia 8ohm, przy podłączeniu głośnika 4ohmy pod połączenie mostkowe można spalić układ, bo przy maksymalnym wysterowaniu teoretycznie moc wyniesie 240W, dlatego jeśli posiada się kolumny 4ohmowe to należy skonstruować wersję połączoną równolegle, w tedy można osiągnąć bezpiecznie 120W dla głośnika 4ohm, pod takie połączenie można również podłączyć głośniki 8ohm ale moc jaka zostanie do nich dostarczona wyniesie około 60W. Mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacz mono na LM4780
Collapse
X
-
Na razie brakuje mi funduszy żeby zrobić zasilacz, a raczej na transformator i niestety nie zapowiada się póki co że sytuacja się poprawi..
[ Dodano: 2009-11-15, 23:16 ]
Dzisiaj wprowadziłem poprawki co do PCB, zmieniłem rozmiary kondensatorów filtrujących oraz dodałem rezystor między masami. Chyba mogę uznać projekcik za zakończony, proszę ewentualnie jeszcze o skomentowanie czy jest wszystko ok w płytce:
Zastanawiam się jeszcze jak mogę wrzucić załącznik na forum.. Bo wrzuciłbym w tedy przygotowaną płytkę w PDF gotową do wydrukowania
[ Dodano: 2009-11-17, 13:16 ]
Chciałbym jeszcze zintegrować układ opóźnionego załączania kolumn za pomocą funkcji MUTE opis znajduje się na 15 stronie noty katalogowej LM4780, czas opóźnienia jeśli dobrze liczę wyniesie 0,4s czy ten czas jest wystarczający? Czy warto zmienić pojemność kondensatora na większa żeby uzyskać dłuższy czas opóźnienia?
Skomentuj
Skomentuj