Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w dobraniu transformatora toroidanego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A jak z tym T3 ma byc przy radiatorze?

[ Dodano: 2009-11-18, 23:16 ]
    Mam trafo 2*42 po wyprostowaniu około +-59V będzie sie nadawac do avt2762 na tranzystorach irf 250?Obciążenie będzie wynosiło 8Ohm.

[ Dodano: 2009-11-18, 23:49 ]
    Cytuje słowa Irka z elektrody "N-mosfet dziala prawidlowo od +-24V do +-50V a po wymianie tranzystorow mocy na wyzsze napiecie do +-63V."Po wymianie tranzystorów czyli na IRF 250?Czyli trafo dobre mam racje?

Skomentuj

Lepiej poczekaj na publikacje n-mosfeta300. W artykule jest wyraznie napisane ze z duzymi mocami i napieciami poradza sobie bardziej doswiadczeni. A ty na razie nawet nie wiesz czy T3 ma byc na radiatorze.

Skomentuj

Wiem tylko sie upewniam,czekac nie mam czasu,poza tym czuje,że to czekanie jeszcze potrwa,możesz odpowiedzieć na pytanie?Te z trafem.

Skomentuj

jakie pytanie?

Skomentuj

[ Dodano: 2009-11-18, 23:16 ]
            Mam trafo 600VA 2*42 po wyprostowaniu około +-59V będzie sie nadawac do avt2762 na tranzystorach irf 250?Obciążenie będzie wynosiło 8Ohm.

[ Dodano: 2009-11-18, 23:49 ]
            Cytuje słowa Irka z elektrody "N-mosfet dziala prawidlowo od +-24V do +-50V a po wymianie tranzystorow mocy na wyzsze napiecie do +-63V."Po wymianie tranzystorów czyli na IRF 250?Czyli trafo dobre mam racje?

Skomentuj

Karol1991
              Czy ty nie umiesz czytać czy tylko tak udajesz?

Skomentuj

Właśnie złożyłem jedną koncówkę gra ładnie mocno i czysto,polecam każdemu pioneer sie chowa...

[ Dodano: 2009-11-20, 20:32 ]
                luke666
                O co ci chodzi?

[ Dodano: 2009-11-20, 20:35 ]
                To żadna alternatywa dla tda- 2762 nawet nie ma co porównywać do tda...

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                  Karol1991
                  Czy ty nie umiesz czytać czy tylko tak udajesz?
                  niestety chyba nie udaje
                  Karol1991 przeczytaj cały temat, ludzie dobrze ci radzili

Trafo samo w sobie powinno mieć lekki zapas mocy - wydajności prądowej (jak dla mnie ~10, składasz coś co większość użytkowników wolałaby kupić gotowe ze względu na duże moce, a pytasz się o takie istotne szczegóły jak montowanie tranów na radiatorze.

Nie oczekuj że ludzie będą ci przytakiwać, jeżeli pleciesz takie głupoty

Polecam poczytać elektroda.pl lub np. temat o N-mosfet/UniAmp Irka z przyklejonych i wtedy zrozumiesz że odprowadzić 600W mocy zmienionej w ciepło to nie jest łatwa sprawa. Każdy nastepny niewykorzystany W też trzeba odprowadzić.

Polecam się nie boczyć tylko wziąść się za czytanie for, tutoriali i blogów o tej tematyce. Szczególnie poświęcić uwagę na sprawy odprowadzania ciepła, dobierania radiatorów oraz zmianach w układach tranzystorowych (np. dokładanie drugiej pary tranów).

P.S zapewne nie pomyślałeś o softstarcie?

Skomentuj

Softstart to norma przy takim trafie filtrowanie bedzie 6x 4,700 uf,sterowanie wiatrakami za pomocą sterownika i takie pierdoły nie jestem takim laikiem,pytanie fakt było głupie...
                    Oczekiwałem po prostu odpowiedzi tak lub nie...

Skomentuj

Lepiej poczekaj na publikacje n-mosfeta300
                      Kiedy mniej więcej to nastąpi ? :)

Skomentuj

http://www.advanceelectronic.pl/cgib...b&sid=10b67fb0
                        N mosfet 400 W :) Pcb...

Skomentuj

Przecież to poczciwy holton 400

Skomentuj

Tak ale dałem koledze kilka postów wyżej może mu się przyda skoro się pyta kiedy n-mosfet 300,chociaż czekać nie będzie musiał nie wiadomo ile.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                              Tak ale dałem koledze kilka postów wyżej może mu się przyda skoro się pyta kiedy n-mosfet 300,chociaż czekać nie będzie musiał nie wiadomo ile.
                              pisząc n-mosfet nikt nie ma tu na myśli dowolnego wzmaka na nosfetach, tylko wzmacniacz konkretnie zaprojektowany przez Irka.
                              Karol1991, poczytaj sobie to:
                              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13267
                              to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10898
                              i to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4854

Skomentuj

Dziękuję ale czytałem te tematy.

Skomentuj

Witam. Podłączę się do tematu wyboru transformatora. Mam zamiar poskładać sobie wzmacniacz, na początek coś nieskomplikowanego na LM3886 lub TDA7294 z AVT a być może za jakiś czas Sym v2 lub UniAmp 150 no i chciałbym się dowiedzieć, czy kupując transformator 230V/2x24V O MOCY 250W wystarczy mi on do zasilania tych wzmacniaczy, żeby po ewentualnej zmianie wzmacniacza nie trzeba było kupować innego transformatora.
                                  Znalazłem coś takiego na allegro - nie jest to transformator AUDIO i nie ma zalanego środka żywicą:

http://allegro.pl/najtanszy-transfor...408670360.html

i do tego mocowanie:

http://allegro.pl/antywibracyjne-moc...399248173.html

Skomentuj

trochę za niskie napięcie jak byś chciał do UniAmpa w przyszlości go wykorzystać, do LM i TDA to odpowiednie jest te 2x24V ale według mnie te 250W to za dużo i szkoda kasy, choć zawsze jest wewnętrzny spokój że mocy nie braknie ;p przy 24V LM ma 50W przy 8 ohm, a 4 z tego co pamiętam 68W także 250 to dwa razy prawie takie trafo jaki potrzebujesz, wiec kup słabsze a do następnego projektu te sprzedasz i kupisz o większym napięciu ;] i nie sugeruj się tym że nie jest transformator dedykowany do audio, lepiej kupić porządnej firmy niż kiepskiej w wersji "hi-end"

Skomentuj

Uni czy sym będzie działa bez problemu na trafie 2x24v ale nie wykorzystasz jego całego potencjału i tyle(czyt będzie słabszy)

Skomentuj

Hmm. Wzmacniacz ma grać w pomieszczeniu 15m2 i tak sobie myślę, że przy tym trafie moc będzie wystarczająca do nagłośnienia takiego pomieszczenia. Wszystko będzie podpięte do ALTUSów 110. Mój obecny wzmacniacz Diora WS 354A nie nadaje się w chwili obecnej do słuchania po tym jak mi go kolega po imprezie oddał. Jakiś elektronik-amator powywalał ścieżki obejścia porobił i wzmacniacz nie gra już tak ładnie :( Myślałem też nad zamówieniem słabszego transformatora, ale pewnie zapłacę podobna kwotę albo co najwyżej 10-15 zł mniej bo ten z allegro to podobno w promocji sprzedają:) WS 354A ma 2x31 Watt (8Ω) - K0Mii napisał, że LM wyciągnie ok 50W 8Ω przy tym napięciu a inne wzmacniacze pewnie podobnie. Jak na ALTUSy to chyba wystarczająca moc. No i w przyszłości pewnie jakieś kolumny chciałbym sobie zrobić 120-150W bo technika idzie do przodu a ALTUSy swoje lata mają, chociaż przyzwyczaiłem się do brzmienia takiego zestawu z lat 80/90s

Skomentuj

Czaruję...
                                        X