Witajcie. Mam mały problem. Mianowicie. Mam transformator 2x28V 250VA, który zasila wzmacniacz na TDA7294 (będzie zasilał). Chciałbym, nie kupując drugiego transformatora, uzyskać zasilanie oprócz do wzmacniacza to jeszcze 18V do przedwzmacniacza. Mam zmontowany układ na 7818 wg tego schematu: http://mirley.firlej.org/files/UNMZ_1_Schemat.gif tylko zamiast 100uF na wejściu mam 1000uF. Czy wystarczy dokupic tylko mostek prostowniczy i podłączyć pod jedno uzwojenie transformatora i będzie śmigać ? Dodam, ze układ LM7818 nie może być zasilany z więcej jak 35V. Proszę o jakieś rozwiązania. Dzięki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
18V stałego z trafa 2x28V
Collapse
X
-
28*1.41= 39.48V
TDA7294 ma max. +-40V ale to absolutny MAX.
RMS Continuous Output Power d = 0.5%:
PO
VS = ą 35V, RL = 8Ω 60 70 W
VS = ą 31V, RL = 6Ω 60 70 W
VS = ą 27V, RL = 4Ω 60 70 W
Music Power (RMS) d = 10%
IEC268.3 RULES - ∆t = 1s (*) RL = 8Ω ; VS = ą38V 100 W
RL = 6Ω ; VS = ą33V 100 W
RL = 4Ω ; VS = ą29V (***) 100 W
Nie podłączaj do tego głośnika 4ohm i raczej nie graj na MAX na głośniku 8ohm.
Jaki prąd maksymalnie ciągnie ten przedwzmacniacz i czy wymaga napięcia symetrycznego ?
-
28*1.41= 39.48V
TDA7294 ma max. +-40V ale to absolutny MAX.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PatriciousDo niego wystarczy podać napięcie z uzwojenia przez mostek, bez kondensatorów, prawda ?
Mostek i kondensatory juz masz w zasilaczu glownym wystarczy ze podlaczysz +35V do wejscia stabilizatora i po klopocie. Najwazniejszy bedzie punkt podlaczenia masy stabilizatora i preampa, bo jak zle podlaczysz to bedzie buuuuczalo.
Skomentuj
-
lm317 sie nadaje ten uklad ma jakas wytrzymalosc napieciowa ale mierzy sie ja miedzy napieciem zasilania a wyjsciowym chodzi o to ile on obniza ta roznica nie moze przekroczyc 40 V wiec jest lepszy niz 78018 bo tam 35 max i kaplica kiedys to przerobilem ale ja doszedlem do tego na ujemnej galezi zasilania wiec zastosowalem lm337 co ciekawe mialem napiecie jalowo w normie ledwie ale w normie tak na dodatniej jak i na ujemnej galezi i 78015 zyl a 79015 padaly jak muchy czulsze czy co do dzis nie wiem zastapilem 317 i 337 i od tego czasu jak napiecie zasilania wieksze niz 30V na wszelki wypadek nie uzywam 780xx ani 790xx
Skomentuj
-
Zamieszczone przez west222lm317 sie nadaje ten uklad ma jakas wytrzymalosc napieciowa ale mierzy sie ja miedzy napieciem zasilania a wyjsciowym chodzi o to ile on obniza ta roznica nie moze przekroczyc 40 V
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PatriciousTrafo nawet w takim razie mogę kupić 2x24V. Przedwzmacniacz ciągnie ok. 5ma i wymaga napięcia +18V. Niesymetrycznego.
Ja kupiłem już 2 transformatory od użytkownika allegro: Sebastian-1k
np.: http://allegro.pl/item802827845_tran...macniacza.html
Człowiek wykonuje te transformatory na zamówienie. Można zadzwonić i porozmawiać. Raz zamawiałem trafo, pod wymiar. W subie który robiłem zrobiłem skośną komorę na część aktywną i trafo nie mogło przekraczać pewnej wielkości. W ofercie indela trafa które mi pasowały do tej obudowy nie przekraczały 100W. Sebastian-1k zrobił mi 120W trafo pasujące idealnie :). Do trafa dostajesz pełną dokumentacje i gwarancje. Wykonuje również trafa w ekranie i z zalanym środkiem. Nie jest to może tanie, ale warte swojej ceny.
Skomentuj
Skomentuj