Wiem, że to banał, ale pierwszy raz to robie za pomocą chlorku żelaza. Ścieżki rysowałem flamastrem olejnym, czy on zejdzie czy co?? Proszę o pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Po czym poznać, że płytka wytrawiona??
Collapse
X
-
zawsze robiłem za pomocę tego wytrawiacza, nawet za pierwszym razem się udało :).
flamastra ci nie zje.
jeżeli masz laminat jednostronny do widzisz po stronie bez miedzi jakiś kolor (kolor laminatu).
jeżeli po trawieniu miedź zniknie i pojawi sie sam laminacik i pozostanie mazaczek to znaczy że wytrawianie zakończone.(jeśli nie zostawiłeś trawienia na noc :))
jeżeli masz przezroczyste naczynie to pracę wytrawiacza można obserwować. jak przestanie być mętny (osiądzie na dnie) to znaczy że proces skończony.
(teraz używam jakiegoś białego proszu szybko trawi - nie pamiętam jak się nazywa - po trawieniu robi się ładniukti niebieściutki).
PS. jeżeli do roztworu włożysz palec to nic ci nie będzie, aż tak żrące na skórę to to nie jest (ale i tak trza rece umyć)
PS. roztwór jest wielokrotnego użytku, nie wylewaj, nie rozpuszczaj całego od razu a tyle ile potrzeba. no chyba że finansami się nie przejmujesz.
-
Ten bialy proszek to B327, trawi bardzo szybko tylko temperatura roztworu musi miec okolo 50 - 60 C
http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=7529
Skomentuj
Skomentuj