Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Po czym poznać, że płytka wytrawiona??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Po czym poznać, że płytka wytrawiona??

Wiem, że to banał, ale pierwszy raz to robie za pomocą chlorku żelaza. Ścieżki rysowałem flamastrem olejnym, czy on zejdzie czy co?? Proszę o pomoc.

zawsze robiłem za pomocę tego wytrawiacza, nawet za pierwszym razem się udało :).
    flamastra ci nie zje.

jeżeli masz laminat jednostronny do widzisz po stronie bez miedzi jakiś kolor (kolor laminatu).

jeżeli po trawieniu miedź zniknie i pojawi sie sam laminacik i pozostanie mazaczek to znaczy że wytrawianie zakończone.(jeśli nie zostawiłeś trawienia na noc :))

jeżeli masz przezroczyste naczynie to pracę wytrawiacza można obserwować. jak przestanie być mętny (osiądzie na dnie) to znaczy że proces skończony.

(teraz używam jakiegoś białego proszu szybko trawi - nie pamiętam jak się nazywa - po trawieniu robi się ładniukti niebieściutki).

PS. jeżeli do roztworu włożysz palec to nic ci nie będzie, aż tak żrące na skórę to to nie jest (ale i tak trza rece umyć)
    PS. roztwór jest wielokrotnego użytku, nie wylewaj, nie rozpuszczaj całego od razu a tyle ile potrzeba. no chyba że finansami się nie przejmujesz.

Skomentuj

uwazaj jak podgrzewasz roztwor ja wstawiłem do piekarnika i zacząłem oglądać film.... jak wruciłem to wytrawiło się wszystko włącznie z tym co było zamalowane.... trzeba to kontrolować bo inaczej lipa i mimo wszystko lepiej pocynować siezki jak ci troche podtrawi

Skomentuj

Ten bialy proszek to B327, trawi bardzo szybko tylko temperatura roztworu musi miec okolo 50 - 60 C

http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=7529

Skomentuj

Tylko uwazaj z tym B327, bo o ile chlorek zostawia niezmywalne plamy, to B327 po prostu robi dziure w tkaninie

Skomentuj

Moj kumpel raz chcial wciagac B327 nosem, bo usilnie twierdzil, ze to kokaina

Skomentuj

A mój sprawdzał czy chlorek jest dobry w smaku.I nic mu nie bylo.

Skomentuj

a ja jak scieralem ten syf rozlany na podlodze czarnymi skarpetkami to do tej pory sa brazowe

Skomentuj

Czaruję...
                X