Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA kontra STK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA kontra STK

Witam, jestem zielony w tym temacie. TDA, STK czym różnią sie te końcówki mocy i prosił abyscie jakos je scharaktryzowali. Którą wybrać?

TDA:
    monolit, tranzystory bipolarne + mosfet, TDA7294(S)-70W TDA7293-80W, TDA7294S i TDA7293 daja sie laczyc w konfiguracje master-slave ("mostek rownolegly"), zabezpieczenia termiczne i nadpradowe, zadko zdarzaja sie podroby - ale sie zdarzaja...

STK:
    hybryda, podroby zdarzaja sie dosc czesto...

Malo wiem o STK, nie mialem z nimi stycznosci wiec i malo napisalem, ale podobno lepsiejsze niz TDA...

Skomentuj

Ja miałem do tej pory 2 kosci STK (tej samej serii (ten sam schemat aplikacyjny) ale różniły sie mocą. W perwszym przypadku kłopoty z uruchomieniem. Grzał sie strasznie ale po zmianie wartosci jednego rezystora na inny (niezgodny z aplikayjnym) problem minął. Grał u mnie kilka lat po czym oddałem go dla biednych.
      dziś u mnie lezy podobna kośc i podobny problem z uruchomieniem. chrzanie to dochodzenie co nie gra chyba kupie 2 TDA. Róznic w brzmieniu nie zauwazyłem dozuch bo nie robiłem jeszcze testów odsłuchowych. Ale z racji tego ze w STK elemetów towarzyszących duzo to i duzo mozliwosci konfiguracji.
      Teoretycznie STKowi duzo blizej do konstrukcji typowo dyskretnej niż takiemu TDA.
      Krótko mówiąc:
      TDA - dla początkującego
      STK - dla zaawansowanego który wie czego chce.

Skomentuj

W rysunku płytki drukowanej STK4048 w nocie aplikacyjnej Sanyo jest błąd. Mianowicie między ścieżką prowadzącą z nóżki 10 układu, a kondensatorem C8 1000pF nie ma połączenia. Może już wszyscy o tym wiedzą, a może się to komus przyda.

Nigdy bym nie zamienił swojej podróby STK na oryginalnego TDA. STK gra dynamiczniej i wcale nie robi się gorący(chyba że dam ostro w palnik).
        Pozdrawiam

Skomentuj

STK to niebo a ziemia przy TDA7294.STK to potężne hybrydy na dużych i mocnych tranzystorach bipolarnych a tda to monolit :(.Po otwarciu STK masz laminat z wlutowanymi częściami które mógłbyś nawet wymienić :P.Osobiście mam wzmacniacz a raczej wieże w której wzmacniacz zbudowany jest na 2xSTK4050V (obginały; ten na dole na fotce).Hmmm powiem tyle.TDA został duuużo w tyle i w mostku i pojedynczo.Bas z stk jest klarowniejszy i potężniejszy !.O mocy nie wspomnę która po podkręceniu gałki na max jeszcze się nie kończy a jest jej dużo w zapasie.Osobiście nigdy nie usłyszałem max mocy z mojego wzmaka...dałem gałkę na max....moje kolumny prawie odeszły do innego świata...a tu 0 zniekżtałceń i czyściutki dźwięk...wzmacniacz miał jeszcze w zapasie dość mocy ....

BIEŻ STK a o TDA zapomnij.STK jest tak samo prosty w złożeniu jak TDA :)

Skomentuj

no ALTON, chyba przesadzasz z tą prostotą montażu :)
            Pozdrawiam

Skomentuj

Alton wcale nie przesadza, co tam jest skomplikowanego? a co do porównania to plusy TDA to zabezpieczenia , STK bije tda na głowe pod każdym względem, to tak jak byś porównał Opla do Mercedesa.

pozdrawiam!

Skomentuj

W sklali bezwzględnej STK to najlepszy wybór.
                Jednakże biorąc pod uwagę prostotę montażu, dodatkowe obwody MUTE, zabezpieczenia i przede wszystkim cenę to okazuje sie ze TDA to także fajna kosc.
                Dlaczego wszyscy podczas tego porównywania zapomnieli o cenie?
                Pozdrawiam

Skomentuj

STK4050II - 32zł 2xtda(mostek)=24zł myśle że nie ma nad czym się zastanawiać zasilacz do obu wzmaków wyjdzi w podobnej cenie.

pozdro!

Skomentuj

To bardzo ciekawe bo ja widziałem STK4050V za ponad 100zl, a za 32zl bym nie kupił bo juz miałem jedna podróbe.

Skomentuj

Ja akurat mam tą podróbkę i działa bez zarzutów

pozdrawiam!

Skomentuj

No to masz szczęście, bo mi padła po kilku minutach

Skomentuj

Ja złożyłem juz 3 podróbki STK i wszystkie chulają.

Skomentuj

Osobiście nie pozwoliłem sobie na ryzyko i kupiłem orginał za 88zł.

Skomentuj

Alton co tam masz na dole wieży ,wygląda jak ogromna końcówka mocy?

pozdrawiam.

Skomentuj

TO na dole to właśnie część wzmacniacza tej wieży !.Cała wieża to SYSTEM8800 a koniec mocy to SX8800 :).Komplet którego nie zobaczysz na codzień :)

P.S dobrze widzisz.To ogrooomna końcówka mocy :)

Skomentuj

STK gra dynamiczniej i wcale nie robi się gorący
                                  To mnie wlasnie dziwi w tym STK ze prawie sie wogole nie grzeje. Ktos mi juz mowil ze jak na 200Watowy wzmacniacz to mam maly radiator. Spaliłem co prawa dwie podrobki stk poniewaz troche kombinowalem z napieciem zasilajacym (ale tez sie prawie nie grzaly) i o ile przy zasilaniu 2X55V podrobka miala 170W przy 4R i niespalila sie to po podniesieniu napiecia na 2X59V poszla z dymem ale nie odrazu. Te dwie podroby STK ktore uszkodzilem zanim wyzionely ducha to mialy najpierw mniejsza moc 110W przy 4R i sie dziwnie wzbudzaly przy wlaczaniu zasilania przez jakies 2sek. A jarały sie na dobre dopiero jak wysterowalem je na max. Trzecie STK kupilem orginalne (orginalny scalak jest ciezszy niz podrobki) i ma tez wieksza moc przy tym samym zasilaniu bo ~200W a przy 8R ma 130W i jest wieksza różnica w mocy jesli porownac orginal i podrobke przy 8 i 4R.

Skomentuj

prawda jest taka że STK to nic innego jak normalny wzmacniacz tranzystorowy tylko że1/2 całego wzmacniacza chowa siew kosteczce i tyle.... STK to cospomiędzy scalakiem a tranzystorowcem. Osobiście jak bym miał dac 100 zł na złożenie jednego kanału na STK to bym sobie złożył tranzystor... teraz mam GC na LM3886 i działa bardzo zadawalająco. Na razie sięwygrzewa ale jest coraz lepiej. jak jużbędzie wszystko ok to może dam go na forum.

Skomentuj

Ja wogóle nie kombinuję z zasilaniem STK. Moj jest zasialny +/-42V i wyciągam z niego 114W na 4R. Wystarcza. A swoją drogą to Technics produkował od cholery wzmacniaczy na hybrydach i wszystkie miały dozwoloną impedancję obciążenia 4R. Moze któs wi ło co chodzi?

Skomentuj

Tylko technics nie produkował na STK tylko na kosmicznych RSN,SVI których prawie nigdzie nie ma a znalezienie ich not aplikacyjnych graniczy z cudem :/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X