No dobra, ale STK stosowane było w SONY na 100%
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA kontra STK
Collapse
X
-
Ja zlozylem kiedys koncowke na STK4241V (oryginalna kostka za cos kolo 140zl), chodzila niesamowicie!Dawala sobie rade ze srednich rozmiarow 300W kolumnami estradowymi ale najpierw po 3 godzinach intensywnego grania na prawie full poszedl z dymem jeden kanal, a zaraz drugi. A radiator byl letniutki, prawie zimny. O co chodzi?
Skomentuj
-
a co z klasą w jakiej wzmacniacz pracuje
Zamieszczone przez ALTONSTK to niebo a ziemia przy TDA7294.STK to potężne hybrydy na dużych i mocnych tranzystorach bipolarnych a tda to monolit :(.Po otwarciu STK masz laminat z wlutowanymi częściami które mógłbyś nawet wymienić :P.Osobiście mam wzmacniacz a raczej wieże w której wzmacniacz zbudowany jest na 2xSTK4050V (obginały; ten na dole na fotce).Hmmm powiem tyle.TDA został duuużo w tyle i w mostku i pojedynczo.Bas z stk jest klarowniejszy i potężniejszy !.O mocy nie wspomnę która po podkręceniu gałki na max jeszcze się nie kończy a jest jej dużo w zapasie.Osobiście nigdy nie usłyszałem max mocy z mojego wzmaka...dałem gałkę na max....moje kolumny prawie odeszły do innego świata...a tu 0 zniekżtałceń i czyściutki dźwięk...wzmacniacz miał jeszcze w zapasie dość mocy....
BIEŻ STK a o TDA zapomnij.STK jest tak samo prosty w złożeniu jak TDA :)
Skomentuj
-
a jednak jest roznica
Zamieszczone przez ALTON7323su to się bardzo cieszę ale co to ma do rzeczy?.Hmmm posłuchaj STK i TDA potem wypowiadaj się co do różnicy.P.s założę się że i tak różnicy zbytniej nie usłyszysz między mosfetami a dobrymi bipolarami
jak sie do zestawu estradowego podpinalo koncowke na bipolarach (wybitnej firmy smound) to caly dol zdychal i sie kotlowal natomiast na v mosach to pieknie kopalo
rozumiem ze tdk jest wyjsciem ekonomiczno leniwym - sam sobie taki zrobilem jako konstrukcja nr 1 ale tesknie za dobra aplikacja na mosach dyskretnych (kiedys w Conradzie mozna bylo kupic gotowe monobloki) a ze dzisiaj pada i mam troche czasu to pogrzebie w necie chyba ze macie schemat jakiegos prostego wzmaka na mosach dyskretnych - 100 W na 4R to dajcie na forum - to co najwazniejsze to szybkosc odpowiedzi na impuls i klasa najlepiej A - koszty moga byc srednio wysokie
Skomentuj
-
Re: a jednak jest roznica
Zamieszczone przez 7323suZamieszczone przez ALTON7323su to się bardzo cieszę ale co to ma do rzeczy?.Hmmm posłuchaj STK i TDA potem wypowiadaj się co do różnicy.P.s założę się że i tak różnicy zbytniej nie usłyszysz między mosfetami a dobrymi bipolarami
jak sie do zestawu estradowego podpinalo koncowke na bipolarach (wybitnej firmy smound) to caly dol zdychal i sie kotlowal natomiast na v mosach to pieknie kopalo
rozumiem ze tdk jest wyjsciem ekonomiczno leniwym - sam sobie taki zrobilem jako konstrukcja nr 1 ale tesknie za dobra aplikacja na mosach dyskretnych (kiedys w Conradzie mozna bylo kupic gotowe monobloki) a ze dzisiaj pada i mam troche czasu to pogrzebie w necie chyba ze macie schemat jakiegos prostego wzmaka na mosach dyskretnych - 100 W na 4R to dajcie na forum - to co najwazniejsze to szybkosc odpowiedzi na impuls i klasa najlepiej A - koszty moga byc srednio wysokieJa ostatnio widziałem pożądny wzmak estradowy na HEX-V-MOSFETACH 1kW/4R klasa A i z sieci pobierał 10kW
))))))))) i wróżki tańczyły z krasnalami przy przepięknej muzyce z tego wzmaka buahahahaha
pozdrawiam!
Skomentuj
-
no i znowu sie zaczyna
1. jak rozumie mimo wszystko V moss to rozwiazanie lepsze niz STK (nawiasem mówiąc STK to koncepcje z ca 1996 roku czyli z okresu kiedy tranzystor wyparł lampę a chwile potem ktos sie obudzil i zrobil v mosy duzej mocy a jescze chwile potem ktos przyswirowal i wrocil do lampy - czyli dwie galezie na drzewie nizej)
2. Post o hex z 1KW bardzo mnie zdziwił - nie wiem jaka była jego intencja:
a)v moss bee
b)ci co je lubia to idioci ktorzy wstawiaja do domu 1 KW
c)nigdy przenigdy nie wyjde poza konstrukcje drozsze niz 200 zł i wnieskonczonosc bede odkrywal a to zalety TDK za 30 zl lub STK za 120 zł tudziez glosniki alpharad .... a beyma to juz top lux hi fi
3. Z 2 miechy temu zadawalem dziwne pytania bo wrocilem do koncepcji wlasnych konstrukcji po 10 latach przerwy. Zrobilem subwoofer i gra. Bede go na razie ulepszal (wlasnie mam zamiar wstawic filtr bo na razie idzie na niego wszystko ponizej 100 HZ).
Mam swiadomosc ze nie jest to co chcialbym miec w domu finalnie i szukam lepszych rozwiazan dlatego pytam na forum bo niektore konstrukcje prezentowane przez uzytkownikow swiadcza o ich zaawansowaniu zarowno teoretycznym jak i praktycznym.
Mam zamiar docelowo wydac na suba 2-3 tysiace zł i chciałbym zeby grał fajnie.
4. Znalazlem na forum 1 konstrukcje na Hex fet ale jak dla mnie byla za skomplikowana i za mocna - pamietam monobloki z Conrada na v mosoach - byly b proste i czesto kopiowane w Polsce w starych czasach dlatego pytalem o 100 a nie 1000W
BTW czy ktos mi poda slew rate tego STK bo producent milczy w karcie katalogowej
7323su
Technics SA DX 950
przod Bose 301
centr JBL ESC 340C
saty JBL 302SAT
sub BOSE ACusticmass25 - naprawiony i przerobiony własnoręcznie co mnie cholernie cieszy a u znajomuch wzbudza zazdrość (on jeszcze nie gra tak jak powinien ale patrza na logo i ceny w salonach HI HA HA HA FI typu media market)
Skomentuj
-
a dla czego
Zamieszczone przez Sound Wavesłuchaj twoje teoriea propos mosfetów i bipolarnych są dość dziwne..... jesteś nie na czasie.... juz okres zachwytu nad fetami i ich odiamnami minął.... ludzie wracają do bipolarnych.... pozatym to oczym mówisz to raczej specyfika konstrukcji a nie uzytych tanzystorów....
Kupowałem kondy do mojego (waszego) TDA i pytam o 47.000 mikro (cena nie gra roli byle by było w miare tanio) - finalnie dostałem 22.000 mikro i komentarz spraezdawcy "na TDA to wystraczy 10.000 ale na v mosa to trzeba wiecej bo "pompują z zasilacza")
Popatrzmy na to co stosują profesjonalne firmy i KOLEGO !!! pokaż mi jakikolwiek wzmak na bipolarach w profesjonalnych koncówkach mocy.
Uważam ze naszym atutem nie jest kupowanie gotowcow w plastikowych obudowach ale dzielenie sie projektami profesjonalnymi ktore normalnie kosztuja kupe kasy a sa do zrobienia za jej ułamek - własnie sprawdziłem cene hex fet - ............... 5 zł za tranzystor !!! - nawet jak spale 5 szt to jet to cenaHI HI 1 metra kabla kupowanego przez miłosników kina domowgo w "salonach" sprzetu.
Z całym szaunkiem:
- nie jestem "mózgotrzepem" - patrz forum kiedy umiesiłem pytanie o moje Bose ale niesczęśliwie firma pokazała przekrój paczki w obudowie z "plexi" i ktos mi napisał że takie wynalazki to ....
-czytając grupe wydawało mi się (4 miesiace temu) że do napedzenia suba TDA jest idealny no ale terazez jast moda na bipolary
- mam swiadomosc ze profesjonalne "nienawidzone" końcówki na tranzystorach POLOWYCH (tak sie to kiedys nazywało) nie są lubiane ale w/g mojejego doświadzcenia (pracowałem długo - 5 lat ajko akustyk i naglasnialem w dawych czasach wszystkie Lady panki i inne gówna) sa zbyt skomplikowane jak na mozliwosci techniczne kolegow
Ale.. Panowie: Nikt mnie nie przekona ze dla niskich tonów nie jest ważne slow rate wzmaka - oczywiscie przy normalnych przetwornikach a nie tonsilach czy STX czy JBL (ale chińskim)
Jestem w miare "starym" człowiekiem - jezeli chodzi o "granie" zestawu to "kopiący dół" osiagało się nawet na Dynacordach ale "miodu" szukało się w EV alBo JBL (albo ktos był głuchy albo używał głosniów Beyma lub Visation-oni nawet sprzedawali mikrofony estradowe za 25 EUR - czyli 50 DEM kiedy normalny Shure kosztował 200 DEM)
tera bede krzyczał
JAK SIE LOGOWAŁEM TO TA GRUPA NAZYWAŁA SIE SUBWOOFER PL A JA SZUKAŁEM SUBA DO ZESTAWU DOMOWEGO
SUB ZNACZY DLA MNIE WSZYSTKO PONIZEJ 50 Hz A NIE JAK SPRZEDAJA W MEDIA ... F-MARKECIE OD 100Hz
MIMO ZE JESTEM W MIARE ZADOWOLONY Z PRZERÓBKI BOSE (AKTUALNEJ) JUZ ZACZYNAM BUDOWE KONCOWKI NA HEX FETACH I NOWEJ PACZKI - STRASZNIE MNIE KRECI SUB SCAN SPEEKA Z TYM PRZETWORNIKIEM KTORY OSIAGA 23 hz - CZYLI "MIÓD"
PLS O KONTAKT WE WROCKU MOJ TEL 5090724988 MOZE POPRACUJEMY NAD NOWA KONSTRUKCJĄ
POZDR 7323 SU
[ Dodano: 2004-12-01, 00:42 ]
Zamieszczone przez coolomboKolego 7323su ty chyba wogole nie wiesz co piszesz, z tego co widze nie rozróżniasz klasy A od AB musisz nadrobić zaległości.
pozdrwiam!
masz jakieś KONKRETNE rozwiążania bo moje posty są za wzmakami na v moss
?co CI nie pasuje? (pomijajać moą indolencje na temat klas?)
BRGDS (w mojej obecnej branzy - Best Regards)
7323su
Skomentuj
-
-> 7323su
Masz tu linka poczytaj troche o wzmacniaczach http://republika.pl/audioton/wzmacniacze.html
Co do twoich wypowiedzi to jakbys to napisał na papierze to po skręceniu i wyrzymaniu kartki nałapalibyśmy wiadro wody, piszesz dużo ale nic na temat. Dalej nie rozumię dlaczego mos jest lepszy od bipolarnego :P
pozdrawiam!
Skomentuj
-
dlaczego mosy są częściej używane?? nie ze względu na parametry ale na cenę wykonania kompletnego układu. Układ na mosach jest o wiele tańszy w wykonaniu i prostrzy w konstrukcji od wzmacniacza na tr. bipolarnych. Odsyłam do podstaw o budowie tranzystorów.
Wracjąc do kostek. TDA to kostka do budowy wzmaka dla dzieci by mogły sobie muzyczki posłuchać a STK jest nadal w cenie dla wszystkich chcących Dobrego brzmienia. Porównajmy chociaż ceny... tda 7294 kosztują koło 10/12 zł stk trzymają się o wiele wyzej... Koledzy wyżej mają rację że porównywanie tych kostek to jak porównywanie ekskluzywnego samochodu do malucha :P
Skomentuj
-
dodam tylko że większość wzmacniaczy 1000W+ jest właśnie na bipolarnych.... zresztą zapytaj się irka który wzmaki estradowe duzych mocy projektuje na codzień. bipolarne mają gorsze parametry ?? to jakaś paranoja.... właśnie mosfety mają mniejszą powtarzalność bo technologia jest niedopracowana... a dopracować jej nikt nie dopracuje bo się z niej wszyscy zaczeli wycofywać... zwłaszcza w tych dziedzinach co w cenie jest jakość.... dzisiaj mosfety stosuje się do sterowania silnikami a nie jako wyjściowe w końcówkach mocy.....
Skomentuj
Skomentuj