Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostkowanie avt2762

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostkowanie avt2762

Witam posiadam 2 avt 2762 i chciał bym je zmostkować i mam taki schemat

Ten trójkąt to tl 072? Mogli byście oznaczyć jego "nóżki"?Czy jest inny sposób na zmostkowanie ?

Nóżki są w nocie TL072:
    http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tl072.pdf
    a tu rysunek
    http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/...mps/072dia.gif
    (google nie boli)
    i przydał by się dodatkowy wtórnik przed całościom.
    Kolejna sprawa: zabezpieczenia zwarciowe mogą być nieskuteczne i wzmacniacz może się nie wł/wy bez stuków.

Skomentuj

I do czego by sięprzydał ten wtórnik ?
      To ma być tak ? tylko jaka nóżka a to masa?

[ Dodano: 2010-01-10, 18:08 ]

Skomentuj

Karol1991, jeśli teraz masz takie problemy to - nie bierz się za to i zapłać komuś za wykonanie takiego odwracacza fazy...

Zasada jest taka - nie bierzesz się za montaż czy uruchamianie układu którego działania nie rozumiesz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
          I do czego by sięprzydał ten wtórnik ?
          Żeby za bardzo źródła nie obciążać (steruje 2 wzmacniacze) ale bez niego też będzie działać.
          To ma być tak ? tylko jaka nóżka a to masa?
          Chyba tak. Do nóżki 3.

Skomentuj

Karol1991, jeśli teraz masz takie problemy to - nie bierz się za to i zapłać komuś za wykonanie takiego odwracacza fazy...
            Bez sensu skoro moge to zrobić sam . . . :roll:
            Zamieszczone przez takero
            asada jest taka - nie bierzesz się za montaż czy uruchamianie układu którego działania nie rozumiesz.
            Mało osób się do niej stosuje.

Skomentuj

Bez sensu skoro moge to zrobić sam . . . :roll:
              co możesz zrobić sam ? Mam wątpliwości czy widziałeś kiedyś opampa na żywo, a że nie wiesz jak działa , po co i gdzie się je stosuje to nawet nie chce pytać.
              To co usiłujesz zrobić to montaż na małpę, popytasz które nogi jak podłączyć, gdzie wlutować jakiś reyztor i albo zadziała i będziesz szczęśliwy, albo nie i założysz wtedy temat pt "przestało działać, nie wiem co się dzieje :( "
              czy to ma sens ?
              Wg mnie nie.
              Jak chcesz coś zrobić sam to wykaż się samozaparciem i poczytaj nieco , wydawnictwo BTC sporo fajnych książek ma , poczytaj.

Mało osób się do niej stosuje.
              Świetny argument ;]
              Jest to jeden z powodów dla których masa tu głupich pytań które nie powinny mieć miejsca.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Zasada jest taka - nie bierzesz się za montaż czy uruchamianie układu którego działania nie rozumiesz.
                Święta racja.

Skomentuj

takero Bez przesady...
                  Wiele osób wykonuje układy, o których nie ma pojęcia i dzięki temu, zdobywają o nich (i podobnych układach) pojęcie.

Skomentuj

joy_pl, zdobywają pojęcie o co najwyżej lutowaniu, ale do tego są lepsze i tańsze ćwiczenia.

Skomentuj

Niema nic, lepszego niż praktyka...
                      A żeby zbudować coś poprawnie działającego nie trzeba mieć szczegółowej wiedzy na temat działania tej rzeczy...

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                        nie trzeba mieć szczegółowej wiedzy na temat działania tej rzeczy...
                        No oczywiście... W takim razie zbuduj jakiś bardziej rozbudowany wzmacniacz lampowy gdzie napięcia są rzędu kilkuset voltów i temperatury kilkuset stopni! Powodzenia życzę i mam nadzieję że masz jakieś wysokie ubezpieczenie żeby rodzina miała pożytek z Twojego głupowatego podejścia do sprawy... :evil:

Skomentuj

Przeczytaj jeszcze ze cztery razy to, co napisałem a może zrozumiesz...

Taaak... bo na forum Tym i każdym innym, są sami geniusze, którzy wszystko o wszystkim wiedzą, tylko dlaczego ciągle powstają nowe tematy, skoro cała teoria jest wielokrotnie opisana...

Gdyby wszyscy postępowali tak jak piszecie to w dziale konstrukcje były by ze dwa max 3 projekty.

Skomentuj

praktyka praktyką ale bez teorii za wiele nie zdziałasz a jeśli nawet coś zbudujesz to jeśli to nie zadziała nie wiesz nawet gdzie szukać przyczyny bo nie znasz działania układu, potem tylko powstają tematy 100 pytań do...
                            Gdyby wszyscy postępowali tak jak piszecie to w dziale konstrukcje były by ze dwa max 3 projekty.
                            dział gotowych konstrukcji to większość kopiowane projekty gdzie większość rzeczy podana jest na talerzu, no i zobacz też sobie ile jest gotowych projektów z dziedziny elektroniki a ile z dziedziny akustyki...

Skomentuj

Niema nic, lepszego niż praktyka...
                              Tyle że teraz mówimy o praktyce porównywalnej do kopania rowu, albo jeszcze gorzej, bo jak szpadel się stępi to przynajmniej operator wie co robić ,nie musi na forum zadawać pytań typu "przestało kopać, szpadel nie działa, co zrobić ? :(" albo "napiszcie mi instrukcję obsługi szpadla".
                              Jak ktoś chce się nauczyć lutować to niech sobie jakiś fulleren z drutu zlutuje - proponuję C60 (futbolan).

A żeby zbudować coś poprawnie działającego nie trzeba mieć szczegółowej wiedzy na temat działania tej rzeczy...
                              To się nazywa robienie na małpę właśnie, żeby tego inaczej nie ująć, a tego popierał nie będę.
                              Jaki ma to sens ?
                              Od czasu gdy ja zaczynałem przygodę z DIY chyba aż tak wiele czasu nie upłynęło, jednak wiele się zmieniło, a najbardziej ludzie,szczególnie ci początkujący. Kiedyś trzeba było myśleć i to rozwijało, dzięki temu jestem tym kim jestem. Teraz wchodzi się na forum, zakłada temat w losowym dziale, pisze na odpierdziel najlepiej bez kropek i przecinków bo szybciej, a inni przecież i tak rzucą gotowcem gdzie nawet wymiary płyt które zamówi się w obi będą. Na koniec pisze się że znajomy ma suba blow adrenaline i tak fajnie gra i że gotowiec był do dupy ;]
                              Są sytuacje w których bezgraniczna pomoc nie jest wskazana, a już na pewno nie rozwija tego komu się pomaga.
                              Brzmi to banalnie ale trzeba dać wędkę ,a nie rybę.

Skomentuj

Taaak... bo na forum Tym i każdym innym, są sami geniusze, którzy wszystko o wszystkim wiedzą, tylko dlaczego ciągle powstają nowe tematy, skoro cała teoria jest wielokrotnie opisana...
                                nie wiem, nie znam nie spotkałem takich... Może wskaż kilku?

Skomentuj

Intrygujące jest to że wyciągasz zupełnie przeciwne do poprawnych wnioski ;]
                                  Gdyby każdy z nas liczył tylko na pomoc innych i samemu się niczego nie uczył, bo i po co skoro na forum i tak powiedzą jak kabelki połączyć to ile byłoby tu konstrukcji ?

Dlaczego ? Właśnie dlatego - patrz ten temat.

Skomentuj

Zaczeliście się pultać o głupote,joy_pl, ma rację każdy jak by miał rozumieć co robi to w dziale konstrukcje były by z 3 projektry.Poza tym drodzy moderatorzy temat był aby mi pomóc i jak zwykle z pomocą kolegi raven1985, wszystko stało się jasne.A takero jak zwykle jak nie umiesz to zostaw!(skoro nie masz nic sensownego do powiedzenia w tym temacie to daj spokój i najlepiej nic nie pisz).

Skomentuj

Schemat:

Układ elementów:

Ścieżki normalnie (nie lustro):

Ścieżki lustro w PDF (600DPI):

Skomentuj

każdy jak by miał rozumieć co robi to w dziale konstrukcje były by z 3 projektry
                                        piękny cytat (czyt. żenujący... )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X