Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt na uC do szkoly - co prostego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt na uC do szkoly - co prostego?

Hej.

W planach była lampka RGB z plynna zmiana kolorów itp, ale musze zmienic plany, i niewiem co by tu innego zbudowac, macie jakies pomysly?
    Projekt ma byc prosty, program raczej bede musial napisac samemu (uczymy sie w asemblerze), wiec bez szalenstw prosze

elektroniczna ruletka

Skomentuj

A moze cos przydatnego?

Skomentuj

niestety ale wole cos innego - bezuzyteczne bylo by to dla mnie choc projekt pewnie zaliczony.

Moze cos z audio sie da? np jakis potencjometr? bardzo chetnie bym cos takiego wykonał.

Skomentuj

poszperaj w kitach avt i nord elektronika :)

Skomentuj

pegelmesser, czekam na propozycje jako ze nigdy nie robilem nic na uC niewiem co poprostu mozna zrealizowac, najlepiej na 8051 ale nie musi to byc ten uC (choc w symulatorze tego sie uczymy wiec latwiej by bylo)

Skomentuj

Mozesz zrobic dekoder strumienia DTS....

Skomentuj

Może oklepany temat zegarków ? Możesz zrobić np minutnik kuchenny przyda sie mamie przy pieczeniu ciasta . Wyświetlacz led 2 segmentowy do wyświetlania nastawianego/odlicznaego czasu, ze 2-3 przyciski programowania np guziki nastawiania czasu +/- i trzeci guzik start/stop oraz brzęczek czyli buzzerek z wbudownaym generatorem.
                W wersji uproszczonej mozesz zastapic wyswietlacz np linijką diodową przedstawiającą czas np 1,2,5,10,15,20,30,45,60 minut, chodz z caal pewnościa z wyświetlaczem jest lepsza opcja :)

Skomentuj

Tasior, zbuduj jakiś programator do uC. Bodajże stk500/stk200 wymagają programowania.

Skomentuj

Yoshi_80, juz jest w kuchence :P ale termometr by sie przydał, wiec moze cos w tym kierunku poszukam, albo zamek http://www.8051projects.info/proj.asp?ID=68

Skomentuj

Albo jak robic zegar to wyswiatlajacy binarnie? Ja mam cos takiego (podobny) http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Bi...samui_moon.jpg tyko bez opisów nawet i prawie nik nie wie jak to czytac... zdziwenie na twarzy osoby pytajacej o godzine gdy ja wysuwam reke i pokazuje mu zegarek..

Skomentuj

selektor do wzmaka wiem jak mozna by zrobic - lecz sygnal biore tylko z pc wiec zbedny, jednak potencjometr by mi sie przydał, wiec ponawiam pytanie czy da sie zrobic to na mikrokontrolerze? jesli tak to w skrócie jaka zasada działania?

Skomentuj

bez elementu wykonawczego raczej nie bardzo...ale łatwo spiąc z uC PGA2310 lub PGA 2311, wysyłasz dane szeregowo, więc zadna filozofia, przydalby się jakiś wyświetlacz albo chociaz diodowa linijka wskazująca poziom glosnosci

sa tez kostki potencjometrów (np. X9C104S), ktore obslugujesz trzema liniami, jedna linia uaktywnia uklad sterowania, druga pobiera impulsy i wzgledem stanu na trzeciej lini zwieksza lub zmniejsza wartosc na wyjsciu
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, mam ds1802 czy jakos tak, to by dalo rade polaczyc? chociaz to niema sensu raczej, bo tam sterowanie odbywa sie poprzez zwieranie ktorych nozek do masy albo Uzas, wiec po co uC w tym przypadku.

Skomentuj

A dlaczego wycofujesz się z lampki RGB? jeśli cię przerosła to bez obaw-jakoś nie dawno na elce ktoś zrobił taka lampkę z dokładnym opisem i jak i co najważniejsze dał opis jak zaprogramować uC krok po kroku tak że nawet moja matka by to zrobiła co myszki nie umie trzymać, radzę poszukać dokładnie bo fajnie było pokazane jak nawet zaprogramować z portu LPt itp dla ludzi którzy wcześniej nie mieli styczności z uC...

Skomentuj

mihas66, ja wiem co i jak zrobic, z pamieci mysle ze bym to zrobil, lecz poprostu z pewnych powodow musze zmienic projekt... :/ choc bym chcial ta lampke bo fajna i prosta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                  LuSzTi, mam ds1802 czy jakos tak, to by dalo rade polaczyc? chociaz to niema sensu raczej, bo tam sterowanie odbywa sie poprzez zwieranie ktorych nozek do masy albo Uzas, wiec po co uC w tym przypadku.
                                  Z tego co spojrzałem w dokumentację tak na szybko to DS1802 ma dwa typy sterowania, albo przyciski zwierające do masy...albo linia szeregowa, do szeregowego są 3 linie: reset aktywny stanem niskim i żeby wpisać informację trzeba wystawić na tę linie stan wysoki, następnie zegar (nie trzeba tłumaczyć) i linia danych. Do wysłania szeregowego jest ramka 16 bitów, po 8 bitów na kanał. Pierwsze 6 bitów z ośmiu to poziom głośności (2^6=64 poziomy), 7 bit jest odpowiedzialny za MUTE, 8 bit jest pusty. Jak widać można zrealizować funkcję balansu dzięki oddzielnemu sterowaniu kanałami.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tasiorek co z ta kontrola dostepu bo sam jestem zainteresowany czyms takim

Skomentuj

DS1802 jest marnym regulatorem głośności i bym sobie go odpuścił jako układ do docelowego użytku. Jako proejkt do szkłoy to może być .

Skomentuj

caras, tyle co w linku - nie robilem tego nigdy wiec coz moge powiedziec?

Yoshi_80, mam juz ds1802 w domu wiec mozna by wykorzystac. Dlaczego uwazasz ze marny? (jak bardzo)

LuSzTi, jak dla mnie to trzeba (wiem - google jest i ksiązki), jedyne co przerobilismy w szkole narazie to operacje arytmetyczne, przenoszenie danych w pamieci wewn i zewn.,skoki warunkowe i takie poczatki, teraz robimy liczniki dopiero.

Bedzie jednak lampka RGB ale dla siebie chyba skusze sie na ten potencjometr i moze cos jeszcze tam upcham, pomysl dopiero powstaje. Projekt dopiero na 16 kwietnia, ale ta lampke duzo wczesniej zrobie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X