Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz tda2003 mostek za duże wzmocnienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz tda2003 mostek za duże wzmocnienie

Kiedyś już męczyłem się z tym badziewem i dalej mam problem, zrobiłem ten wzmacniacz wedłóg normalnego schematu (nie uproszczony) i mam strasznie duże wzmocnienie szumy brumy itp. pobor mocy w spoczynku to 180mA przy zasilaniu 14V to zdecydowanie za duzo bo wzmacniacz zasilany będzie z akumulatora jaka część odpowiedzialna jest za wzmocnienie? SCHEMAT

na wejsciu masz elektrolit? skad ten schemat jest? na pewno masz dobre wartosci wstawione?

dla bym r1 10k, r4 20k, r2-r3 470R

Skomentuj

schemat jest chyba z noty katalogowej udało mi się wyeliminować "trochę" to wzbudzanie to znaczy bez podanego sygnału po włączeniu zasilania czasem mam jeszcze jakieś dziwne puknięcia ale maks do sekundy, prąd w spoczynku zmalał do 100mA ale to nadal zdecydowanie za dużo, zwiększyłem wartość kondensatorów odpowiedzialnych za stabilność do 0,2uF ale ten prąd w spoczynku mnie strasznie denerwuje... ogólnie jak wzmacniacz gra to jest ok nie słycgać nic ale jak nie gra to są problemy...

[ Dodano: 2010-01-19, 22:43 ]
      na wejściu są elektrolity i raczej nie będę ich zmieniał :)

Skomentuj

jezeli sie zrozumielismy to obaj mowimy o elektrolitach na wejsciu sygnalu? :) jezeli sa wyschniete, co moze byc bardzo mozliwe, to ma to spory wplyw na sygnal ktory przez niego przechodzi

chociaz mam stosunkowo bardzo male doswaidczenie stawial bym mimo wszystko na sprzezenie zwrotne, czyli to co napisalem wczesniej, bo niby po co takie duze prady?

a co do schematu to nie znalazlem go w zadnym datasheecie

Skomentuj

Tak, mówimy o elektrolitach na wejściu sygnału. problem w tym że nie muszę nic podłączać a wzmacniacz mi szumi i "puka" jak to moja mama powiedziała: "ma słaby puls zaraz umrze" hehe wzmacniacz na pająka upchany jak najgęściej i zalany klejem epoksydowym więc modyfikacje będą trudne :P

Skomentuj

to wywal to i zrob cos porzadnego :]

Skomentuj

no naprawdę z żadnym wzmacniaczem nigdy nie miałem problemów a na tych głupich kostkach nic nie idzie... jedynie pojedynczy wzmacniacz działał... szkoda mi trochę pracy włożonej w to badziewie bo ładnie upakowałem wszystko... jest jakaś kostka 2 kanałowa która będzie pracowałą w mostku jako mono? najlepiej jak najmniej elementów żeby na pająka szło zrobić :P

Skomentuj

to jeszcze zalezy na jakie napiecie :P

Skomentuj

pojedyncze 12V zwykła samochodówka :)

Skomentuj

np tda1556q ma 2x22W czyli wiecej niz zmostkowane tda2003 :]

Skomentuj

Lub TDA1554Q 4X 11W, ale można zmostkować i będzie 2X 22W lub 2X 11W + 1X 22W i masz wzmacniacz 2.1 :)

Skomentuj

ja szukam czegoś mono, po co mi 2x większy prąd spoczynkowy :P. mono ale 22W czyli mostek

Skomentuj

z tanszych i latwo dostepnych np tda2006, z drozszych i trudniej dostepnych tda2030, 2040 itp.

Skomentuj

Czaruję...
                          X