Kiedyś już męczyłem się z tym badziewem i dalej mam problem, zrobiłem ten wzmacniacz wedłóg normalnego schematu (nie uproszczony) i mam strasznie duże wzmocnienie szumy brumy itp. pobor mocy w spoczynku to 180mA przy zasilaniu 14V to zdecydowanie za duzo bo wzmacniacz zasilany będzie z akumulatora jaka część odpowiedzialna jest za wzmocnienie? SCHEMAT
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wzmacniacz tda2003 mostek za duże wzmocnienie
Collapse
X
-
schemat jest chyba z noty katalogowej udało mi się wyeliminować "trochę" to wzbudzanie to znaczy bez podanego sygnału po włączeniu zasilania czasem mam jeszcze jakieś dziwne puknięcia ale maks do sekundy, prąd w spoczynku zmalał do 100mA ale to nadal zdecydowanie za dużo, zwiększyłem wartość kondensatorów odpowiedzialnych za stabilność do 0,2uF ale ten prąd w spoczynku mnie strasznie denerwuje... ogólnie jak wzmacniacz gra to jest ok nie słycgać nic ale jak nie gra to są problemy...
[ Dodano: 2010-01-19, 22:43 ]
na wejściu są elektrolity i raczej nie będę ich zmieniał :)
Skomentuj
-
jezeli sie zrozumielismy to obaj mowimy o elektrolitach na wejsciu sygnalu? :) jezeli sa wyschniete, co moze byc bardzo mozliwe, to ma to spory wplyw na sygnal ktory przez niego przechodzi
chociaz mam stosunkowo bardzo male doswaidczenie stawial bym mimo wszystko na sprzezenie zwrotne, czyli to co napisalem wczesniej, bo niby po co takie duze prady?
a co do schematu to nie znalazlem go w zadnym datasheecie
Skomentuj
-
no naprawdę z żadnym wzmacniaczem nigdy nie miałem problemów a na tych głupich kostkach nic nie idzie... jedynie pojedynczy wzmacniacz działał... szkoda mi trochę pracy włożonej w to badziewie bo ładnie upakowałem wszystko... jest jakaś kostka 2 kanałowa która będzie pracowałą w mostku jako mono? najlepiej jak najmniej elementów żeby na pająka szło zrobić :P
Skomentuj
Skomentuj