Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bufor lampowy czy wzmacniacz lampowy słuchawkowy ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bufor lampowy czy wzmacniacz lampowy słuchawkowy ?

Mam zamiar złożyć pierwszą konstrukcję elektroniczną. Zastanawiam się nad buforem lampowym oraz wzmacniaczem lampowym słuchawkowym. Koszta podobne. Tylko co da lepszy efekt ?

Jeśli to ma być pierwsza konstrukcja to daruj sobie lampy i zrób coś w czym występują bezpieczniejsze napięcia... A odnośnie tego czy wzmak czy bufor to sam musisz wiedzieć co chcesz zrobić i do czego to wykorzystać.

Skomentuj

Do bufora i tak musisz mieć dodatkowo wzmacniacz. W buforze lampowym z audiotonu występują małe napięcia bo jest zasilany chyba 12V tak więc teoretycznie jest bezpieczny - teoretycznie bo te 12V też musisz najpierw jakoś uzyskać z napięcia sieciowego . Tylko z tego co czytałem (nie sprawdzałem osobiście) to właściwie niewiele on, ten audiotonowski bufor, wnosi od siebie do brzmienia zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
        W buforze lampowym z audiotonu występują małe napięcia bo jest zasilany chyba 12V tak więc teoretycznie jest bezpieczny - teoretycznie bo te 12V też musisz najpierw jakoś uzyskać z napięcia sieciowego
        tak a potem z tego 12V robi się sporo więcej poprzez powielacz i już nie jest tak bezpiecznie(12v na napięcie anodowe to troszkę za mało)!
        Ale jeśli chodzi o konstrukcję lampową to chyba będzie jedna z bezpieczniejszych... Z drugiej strony jak te 60V kolegę pierdyknie to może będzie miał nauczkę na przyszłość :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
          tak a potem z tego 12V robi się sporo więcej poprzez powielacz i już nie jest tak bezpiecznie
          czyli jakie napięcia się tam potem robią ?
          PS tak z ciekawości pytam :razz:

Skomentuj

Z drugiej strony patrząc to w wzmakach tranzystorowych takie napięcia też występują a nawet i większe, ale jeśli to ma być pierwsza konstrukcja to naprawdę radził bym zacząć od czegoś prostszego...

[ Dodano: 2010-01-20, 11:43 ]
            Karol22m, wszystko jest napisane na stronce z tym projektem :razz:

Skomentuj

A to przepraszam, że chciałem pujść na "łatwiznę" :oops:

PS ja próbuje naprawić w sumie wzmaka na STK i tam są większe napięcia, co się o tym przekonałem ... :mrgreen:

Skomentuj

PS ja próbuje naprawić w sumie wzmaka na STK i tam są większe napięcia, co się o tym przekonałem ... :mrgreen:
                Dlatego pisałem że już tak bezpiecznie nie jest, a jak to boli sam się przekonałeś :razz:

Skomentuj

Zastanawiam się nad tym projektem: #klik.

Skomentuj

csbiczek, nie tyle jak boli, bo jak nawet robiłem jakieś pomiary, to sie pilnowałem, żeby czegoś nie przywadzić, i żeby mnie "popieściło", ale jak cos przeoczyłem i jak zwarcie niechcący zrobiłem, to chodziłem potem godzine przerażony hehe :wink:
                    Ale kto sie sam na własnej skórze nie przekona, to będzie takie błędy dalej robił :smile:

[ Dodano: 2010-01-20, 12:19 ]
                    dobra bo odbiegliśmy od tematu...
                    csbiczek, co myślisz o tym projekcie, co pokazuję tutaj n3m3x, to odrazu i ja sie czegoś dowiem :razz:

Skomentuj

Zawsze można mieć gumowe rękawiczki do łokci

Skomentuj

Na elektrodzie był temat o buforze. Od razu wypowiedzieli się audiolole, którzy posiadają sprzęt za 5-6k. Obydwa projekty są dosyć tanie, zacznij od wzmacniacza słuchawkowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez n3m3x
                          csbiczek, co myślisz o tym projekcie, co pokazuję tutaj n3m3x, to odrazu i ja sie czegoś dowiem :razz:
                          a co mam myśleć?:P Miałem ten układ w wydaniu AVT, długo nie potestowałem bo byłem bez słuchawek a napatoczył się kupiec więc wiadomo co było dalej...

Skomentuj

csbiczek, coś jest nie tak ze stroną Diy, bo ten cytat to jest mój a nie n3m3x, -a :razz:
                            A po raz drugi dziś takie coś widzę :wink:
                            Zamieszczone przez csbiczek
                            Miałem ten układ w wydaniu AVT
                            ja nie miałem, nie widziałem, nie testowałem, nie robiłem, więc się na ten temat nie wypowiem :lol:

Skomentuj

Z tym cytowaniem to od dłuższego czasu są takie psikusy...
                              Zamieszczone przez Karol22m
                              ja nie miałem, nie widziałem, nie testowałem, nie robiłem, więc się na ten temat nie wypowiem :lol:
                              No ja miałem ale nie zdążyłem go przetestować więc też się nie wypowiem...

Skomentuj

Witam, mam pytanie: czy jesteś obsłuchany z różnymi konstrukcjami zarówno lampowymi jak i tranzystorowymi? Jak nie to nie ma co się pakować od razu w lampę. Śmiem twierdzić że nie usłyszałbyś różnicy między lampą a scalakiem. Więc zbuduj jakiś wzmacniacz na tranzystorach, no chyba że się uparłeś i chcesz poznać trochę "retro". Pozdrawiam

Skomentuj

Czy trafo TS15/16 będzie wystarczające do wzmaka słuchawkowego ? Oraz czy może ktoś pomóc w zrobieniu zamówienia do Polinka bo nie wiem jakie elementy można kupić na sztuki, a co jest sprzedawane np. tylko jako 5-10 sztuk w komplecie.
                                  Wzmacniacz słuchawkowy OTL

Skomentuj

Znacie jakiś sklep on-line z lampami ECL 86 w ofercie ?

Skomentuj

http://allegro.pl/listing/search.php?sg=0&string=ECL+86

Skomentuj

Czaruję...
                                      X